Home » Endometriose, onvruchtbaarheid en histamine

Endometriose, onvruchtbaarheid en histamine

Dit artikel is gebaseerd op de ervaring van blogster Yasmina Ykelenstam, een vrouw met een histamine-intolerantie en de kracht en inzicht om zichzelf te genezen met voeding. De blogs zijn interessant voor iedereen met histamine gevoelige klachten als bijvoorbeeld allergieën, astma, migraine en darmklachten. Dit artikel over endometriose en onvruchtbaarheid vonden ik zo mooi en helder dat ik het gebruikt heb als basis om uit te leggen hoe zij haar met voeding en leefstijl heeft geheeld, zonder heftige medicijnen die je lever en je lichaam belasten en zonder operaties.

Het verhaal van Yasmina

Yasmina heeft in het grootste deel van haar volwassen leven de meest gruwelijke ovulatie problemen gehad. Dan hebben we het over pijn erger dan de gevreesde maandelijkse menstruatie, als gevolg van een alarmerend aantal corpus luteum cysten die een ondraaglijke gebeurtenis veroorzaakten die zij beschrijft als een blind uitgevoerde handeling van een middeleeuwse chirurg die haar eierstokken met een hete poker bewerkte. Echt heftig dus.

Mestcellen zijn een integraal onderdeel van ons witte bloedcellen systeem. Mestcellen slaan histamine en andere inflammatoire moleculen veilig op totdat ze nodig zijn voor diverse zaken als: het helpen van onze neurotransmitters in de hersenen, het stimuleert de spijsvertering, het helpen bij genezing van blessures,  het houdt virussen onder controle, mestcellen helpen bij bacteriële infectie, en nog veel meer. Sommige mensen, zoals Yasmina, hebben lekkende mestcellen of hebben er gewoon te veel. Dit betekent dat hun lichaam heel ontstekingsgevoelig is door de grote hoeveelheid mestcellen. Anderen hebben  histamine intolerantie, wat in feite een teveel aan histamine in het lichaam is doordat er niet genoeg  histamine-verlagende enzymen (zoals DAO en HNMT) zijn om histamine af te breken. Yasmina ziet het als een ontsteking en heling is datgene doen wat goed voor jou is.

Vruchtbaarheid en mestcellen

In de eierstokken bevinden zich ook mestcellen.  In onderzoeken met konijnen en ratten zag men vlak voor de menstruatie een verhoging van histamine in de eierstokken.

Dit onderzoek is ook in vitro gedaan bij ratten (in vitro betekent dat het een laboratoriumonderzoek is, buiten het lichaam van het dier) In deze dierproeven, werd de door histamine opgewekte ovulatie geblokkeerd met behulp van verschillende antihistaminica.

Dit zou verklaren waarom veel vrouwen met histamineintoleantie zich vrij slecht voelen rond die tijd van de maand (ongeveer 11-21 dagen in je cyclus).

Als je niet ovuleert en je weet dat histamine de ovulatie op kan wekken dan zou je denken dat dit je zou kunnen helpen bij vrouwen die graag zwanger willen worden maar die niet of niet vaak ovuleren. Maar in de onderzoeken bij de dieren werden onrijpe eieren geproduceerd en volgens de medische website van de Stanford University medische website, is een eisprong  zeldzaam als de eieren zijn onvolwassen zijn, en de kans op bevruchting komt dan bijna nooit voor.

Interessant is dat de website, die tientallen factoren aangeeft tot onvruchtbaarheid, histamine niet noemen. Dit kan zijn omdat het niet bekend is of het is over het hoofd gezien, want het is niet van toepassing op de mens, of het is niet onderzocht. Een van de factoren op de lijst was endometriose.

Zelf helen

Yasmine was  gediagnosticeerd met endometriose toen zij op het meest zieke punt van haar leven stond. Meestal wordt er een kijkoperatie gedaan en waarbij gekeken wordt naar een oorzaak die meestal niet gevonden wordt. Yasmina stond gepland voor de operatie waarbij ook naar vleesbomen zou worden gekeken toen zij besloot dat ze dit niet wilde omdat de operatie geen garantie was voor het weggaan van de pijn. De endometriose voelde alsof de wand van de baarmoeder vastgeplakt zat aan haar bekken, de pijn was heftig dat ze ooit in de armen van haar vriend gedragen op de eerste hulp van het ziekenhuis belandde, gillend van de pijn. Daar kreeg ze de diagnose bekkenontsteking ( de zoveelste verkeerde diagnose) en antibiotica waarvan ze al had aangegeven dat ze er allergisch voor was en waardoor ze uren moest hoesten. Ze haar lichaam een niet bestaande koorts aan het bestrijden was, kreeg ze geen water omdat de regel in de Britse ziekenhuizen is dat je 24 uur voor een operatie niets mag drinken.  Uitdroging verhoogt het histamineniveau in het lichaam. Toen zij opstond om wanhopig zoeken naar een kraan te zoeken om haar mond te bevochtigen werd ze plotseling geveld door mes-achtige steken rechtsonder in mijn buik, helemaal tot aan mijn rechterschouder. Ze stortte in op de vloer en besloot toen dat ze uit zou gaan zoeken wat er gaande was en dat ze zichzelf zou genezen ook al was de kans dat ze dood zou gaan bij het proberen het zelf te doen, want dit was geen leven.

30-40% van de patiënten met endometriose zijn onvruchtbaar  (maar velen krijgen toch kinderen ondanks dat ze gewaarschuwd zijn dat hun lichaam dit niet aan kan!). Een fascinerend onderzoek, bij de mens deze keer, schetst dat er in het bekken verklevingen kunnen ontstaan als gevolg van een bekkeninfectie (ongetwijfeld de reden waarom Yasmina verkeerd was gediagnosticeerd), endometriose, peritonitis of een operatie. Zij zagen ook dat vrouwen met dichte verklevingen in het bekken significant hogere concentraties  histamine in follikelvocht hadden in vergelijking met adhesie vrije vrouwen. Zij concludeerden dat dit tot een voortijdige ovulatie kan leiden tijdens een normale cyclus, wat resulteert in het vrijkomen van onrijpe eieren.

“Het is mogelijk dat dit kan bijdragen aan de lagere vruchtbaarheid bij vrouwen die bekken endometriose  maar wel patente eileiders hebben en bij die patiënten waar de eileiders doorgankelijkheid is hersteld na operaties aan de eileiders,” merkten zij op

Er is heel wat onderzoeken over de relatie tussen histamine en gewoon in het algemeen ontsteking, en endometriose. Genoeg om je af te vragen welke rol voeding hierbij speelt.

Helende voeding

Yasmina leefde zes maanden op een dieet met zeer veel voedingsstoffen, hierdoor verdwenen haar vleesbomen, maar de verkleefde bekken/baarmoeder duurde langer, hoe lang weet ze niet meer, maar het ging wel over.

Samengevat: histamine kan een ovulatie opwekken, maar het resultaat is onrijpe eieren, die niet leiden tot zwangerschap.

Wat nog onduidelijk is of,  bij mensen met histamine intolerantie en mestcel problemen,  de eieren dan allemaal onrijp zijn of dat het slechts een op de zoveel. En of een verhoogd histaminegehalte de primaire oorzaak is en hoe je dit met voeding kan beïnvloeden.

In het geval van Yasmina was voeding de oplossing. Ze was 39 toen zij dit artikel schreef en ze weet nog niet of ze kinderen wil omdat haar leven tot nu toe al moeilijk genoeg was. Jarenlang dacht zij dat ze stervende was waardoor ze nooit aan voortplanting heeft gedacht.  De tijd tikt door maar haar eigen moeder was 40 toen zij Yasmina kreeg en Hale Berry kreeg nog een kind op haar 47e.

Vond je dit artikel nuttig, ben je onvruchtbaar of heb je zonder duidelijke reden miskramen gehad, neem het dan mee naar je arts of therapeut, voor onderbouwing kun je de links onder dit blog gebruiken.

Maak geen grote levensbeslissingen na het lezen van dit artikel, neem de informatie tot je en neem een weloverwogen besluit samen met je arts of therapeut.

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan tussen 10 en 12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Referenties

https://healinghistamine.com/the-histamine-endometriosis-infertility-link/

http://books.google.es/books?id=aCA-RKkr3wAC&pg=PA279&lpg=PA279&dq=HISTAMINE+OVULATORY&source=bl&ots=3VdagsmBw2&sig=5gDdbzrUTDjcNM7MJiJPtTwW1JU&hl=en&sa=X&ei=oUt3VNjEKM20ac37gOgN&redir_esc=y#v=onepage&q=HISTAMINE%20OVULATORY&f=false

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/6838950/

https://web.stanford.edu/class/siw198q/websites/reprotech/New%20Ways%20of%20Making%20Babies/Causefem.htm

https://web.stanford.edu/class/siw198q/websites/reprotech/New%20Ways%20of%20Making%20Babies/Causefem.htm

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3250185

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.