Glutenvrije Indiase ‘Barfi’ dessert

Dit is echt een heel lekker zoet hapje, gebakje, dessert of hoe je het wilt noemen. Het is een variant op de Indiase ‘Barfi’. In barfi wordt ingedikte melk, suikersiroop gebruikt. Ik heb deze voor een wat gezonder recept vervangen door kokosmelk en ahornsiroop.

Het blijft natuurlijk een zoete hap, ahornsiroop is een suiker wat langzaam opgenomen wordt, maar het blijft suiker. Lekker voor op verjaardagen of als dessert tijdens kerst.

Om er een echt feestje van te maken kun je dit hapje serveren met cashewroom en wat geroosterde cashewnoten. Cashewnoten en macadamianoten geven het minste kans op reacties. Voor de zekerheid kun je de cashewnoten voor gebruik 2 uur weken. klachten ontstaan vaak doordat een noot gedroogd is en een zeer geconcentreerde voedingsbron is. Als je het weekt neemt het water op en wordt het zachter en geeft het minder klachten.

Glutenvrije Indiase Barfi
Schrijver: Lisa Goudzwaard
Ingredienten
  • 1/2 cup waterkastanjemeel
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/4 cup romige kokosmelk
  • 1/2 cup ahornsiroop
  • 1/4 theelepel kardemompoeder
Cashewroom
  • 1 cup cashewnoten 2 uur geweekt
  • 1 eetlepel ahornsiroop
Bereidingswijze
  1. Roerbak het meel met de kokosolie in een pan met dikke bodem. Het moet iets donkerder worden, maar pas op dat het niet aanbrandt. 

  2. Voeg de kokosmelk toe en roer door het gebakken meel. 

  3. Zet het vuur uit.

  4. Voeg het kardemom poeder toe. Voeg de ahornsiroop toe en roer alles goed door elkaar.

  5. Blijf even roeren in de nog warme pan. Het meel zal de siroop absorberen en je hebt nu een zacht ‘deeg’.

  6. Stort het mengsel dan in een ingevette platte schaal. En druk het mengsel plat en laat het afkoelen.

  7. Als het mengsel is afgekoeld kun je het in stukken snijden.

Cashewroom
  1. Giet de geweekte cashewnoten  af en pureer de ze in een keukenmachine. Voeg er tijdens het draaien een beetje water aan toe om er een romige saus van te maken. Voeg steeds een eetlepel toe, anders wordt al snel te waterig.

    Voeg wat ahornsiroop toe voor de smaak en eventueel wat zout om het zoet op te halen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.