Groentenspreads

Als Nederlander zijn we gewend brood te eten en de vraag die ik vaak krijg is: Maar wat eet ik dan op brood? Waarop ik dan antwoord: “Je eet in principe nu even geen brood.” Het probleem ligt bij de meeste mensen namelijk in de darm en om die te resetten beginnen we vaak met een glutenvrij eetpatroon waarbij veel groenten gebruikt worden. Glutenvrije broodjes uit de supermarkt zijn geen optie, want deze bevatten veel troep. Ik adviseer je glutenvrij pannekoekjes te bakken en deze te beleggen met gestoofde of gestoomde groenten, kiemen en stukjes kip of kalkoen. Daarnaast kun je ze ook besmeren met heerlijke groentenspreads die helpen de histamine op een laag peil te houden. Ik heb drie groentenspreads voor je samengesteld die uiteraard ook lekker zijn als extraatje bij je maaltijd, of die je kan dippen met bijvoorbeeld gekookte wortels of als je al rauwe groenten kunt verdragen, bleekselderij, wortel of paprika sticks.

Wortel spread

In dit recept wordt citroengraspuree gebruikt, dit werkt histamine verlagend en ontstekingsremmend en is lekkere vervanger voor citroen en limoen. Je kunt bij een toko citroengraspuree in een potje kopen, wat handig is om net als citroen in gerechten te verwerken.

  • 4 wortels
  • 1 theelepel citroengraspuree(toko)
  • 1 theelepel kokosolie
  • ½ tl vers geraspte gember
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 1 lente-ui, in dunne ringetjes
  • 1/2 theelepel nigellazaadjes
  • mespuntje zeezout en peper
  1. Schil de wortels, snij ze in stukjes en kook ze gaar in ongeveer 10 minuten.
  2. Doe de gekookte wortels met de citroengras, kokosolie, geraspte gember en knoflook, pureer ze in een keukenmachine of pureer met een staafmixer.
  3. Proef de puree en kijk of er nog wat zout en peper bij moet.
  4. Voeg de lente-ui ringetjes toe.
  5. Bestrooi met wat nigellazaadjes.

 

Avocadospread met gekiemde rode linzen

De rode linzen worden eerst gekiemd, koop hiervoor rode linzen met velletje. Die zien eruit als bruine linzen. Je kunt ze in een goede toko kopen. Rode linzen zijn de meeste zachte linzen en geven het minste klachten. Door de linzen te kiemen, wordt de linze als het ware voor verteerd en stijgt de voedingswaarde. De linzen moet je 3 dagen laten kiemen.

Avocado kan teveel histamine bevatten als deze goed rijp is. Een net rijpe avocado bevat minder histamine en vaak kun je wel een kwart eten, maar niet een hele avocado. Dit recept bevat naast avocado ook linzen, deze bevat een klein beetje DAO wat helpt histamine af te breken.

Macadamia noten worden over het algemeen goed verdragen. Je kunt ze eventueel een uurtje weken. Ze bevatten veel vet en samen met de avocado zorgt dit voor een rijke verzadigende spread die lekker is met maispannenkoekjes (taco), kip en groenten.

Dit is een verfijnde puree, lekker op verse zachte maistaco of nacho’s

  • 90 gram gekiemde rode linzen
  • 1 grote avocado, net rijp, maar wel zacht
  • 1 tl citroengraspuree
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 50 gram macadamianoten
  1. Kook de linzen gaar in ongeveer 15 minuten, laat ze uitlekken.
  2. Pel de avocado, verwijder de pit en prak het vruchtvlees met de citroengraspuree.
  3. Doe de linzen met de avocado, citroengraspuree en de miso-oplossing in een keukenmachine en draai tot een puree.
  4. Doe de puree in een potje of kommetje en strooi er wat peterselie over.
  5. Hak de macadamia noten fijn en ze over de puree. 

 

Artisjokspread met verse munt

Artisjokken zorgen ervoor dat mestcellen minder snel histamine vrijlaten. Daarnaast werken ze ontgiftend voor de lever en werken ontstekingsremmend.

  • 1 blik artisjokbodems
  • 2 takjes munt, de blaadjes
  • 3 eetlepels olijfolie

Doe alle ingredienten in een keukenmachine en draai tot een puree.
Makkelijker kan niet. Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.