Histamine en de bijnieren

Verhoogd histamine is niet goed voor de bijnieren. Histamine is een ontstekingsmolecuul. Cortisol, wat door de bijnieren aangemaakt en uitgescheiden wordt, is een ontstekingsremmende stof.

Als je lichaam teveel histamine heeft kan dit veel kapot maken. In de hersenen kan het bijvoorbeeld het aantal neurotransmitters verlagen. Als de neurotransmitters in je hersenen niet in balans zijn, (> histamine is ook een neurotransmitter), kun je je mistig, moe en angstig voelen. Veel mensen met psychiatrische problemen hebben een te hoog histamine. En wat er nog bijkomt is dat histamine ook betrokken is bij je slaapcyclus. Is je histamine te hoog dan is de kans groot dat je vaak wakker ligt. En dit maakt de symptomen in de hersenen alleen maar erger.

Kijk je naar de hart- en vaatstelsel dan zie je histamine ook vaatverwijdend werkt, het hart zal dan harder en sneller moeten pompen om het bloed op dezelfde snelheid rond te kunnen laten stromen. (Bij mijn laatste fietstest voor mijn hart was de verpleegkundig erg onder de indruk van mijn krachtige hartslag. Al wist ik nou niet direct of dat goed of slecht was gezien de histamine situatie, maar ja, daar wist zij niets vanaf) Doordat het hart zo hard moet werken kun je hartkloppingen, tachycardie (waarbij je hart op hol slaat) en een lage bloeddruk. De hartkloppingen kunnen nog eens versterkt worden door angst en kunnen voor paniekaanvallen zorgen.

Een teveel aan histamine kan ook zorgen voor een verhoogde maagzuur uitscheiding en kan zorgen voor maagzweren maar ook voor een prikkelbare darm (IBS) doordat er teveel maagzuur naar de dunne darm wordt doorgelaten.

Histamine speelt een actieve rol in allergische reacties, als je een teveel aan histamine in je lichaam hebt kun je dat vergelijken met een chronische ontsteking of een allergische reactie. Je kunt dan jeuk, een loopneus, rode ogen, uitslagen krijgen en zelfs angio-oedeem kan hierdoor veroorzaakt worden. De klachten bij een histamine reactie worden grotendeels gemoduleerd door de bijnieren.

Histamine en de bijnieren

Verhoogd histamine is niet goed voor de bijnieren. Histamine is een ontstekingsmolecuul. Cortisol, wat door de bijnieren aangemaakt en uitgescheiden wordt, is een ontstekingsremmende stof. Deze twee stoffen moeten dus constant met elkaar het gevecht aan gaan. Iedere keer als de histamine onnodig stijgt, worden de bijnieren belast doordat ze steeds maar weer cortisol aan moeten maken. Op een gegeven moment zijn de bijnieren moe van al het produceren en spreek je van bijnier-uitputting. Er wordt dan te weinig cortisol aangemaakt en je bent moe, heel moe, je weet niet meer wat te doen. Een burnout staat om de hoek..

Als je lichaam in een staat van ontsteking is met allerlei vage klachten maar je kunt je vinger er niet op leggen, zul je in eerste instantie niet doorhebben dat je vermoeidheid door histamine komt. Door ontstekingen hebben veel mensen pijn die zich uit kan breiden over heel het lichaam, vooral in de spieren en gewrichten.

Fybromyalgie is hier een goed voorbeeld van. De pijn komt en gaat en er lijkt geen patroon in te zitten. Na een bloedtest krijg je de mededeling dat je bloed normaal is en dat er geen aantoonbare tekenen zijn voor een auto-immuunziekte. Pijnmedicatie wordt ook zelden voorgeschreven, “want je klachten zijn niet zo ernstig..”.

Je kunt onder in je rug en in de nierstreek pijn hebben, maar onderzoek wijst niets uit. Testen op blaasontsteking geeft ook een negatief resultaat. Hartfilmpjes, niets aan de hand hoor. CTscan van de onderbuik: niks aan de hand.

Als je bijnieren overbelast zijn kun je een doffe pijn of een gevoel van warmte voelen in het streek bij de bijnieren, en de pijn/hitte wordt erger bij stress, oververmoeidheid, of als je bepaald voedsel eet. Er is geen specifiek punt wat gevoelig is als je er op drukt. Heb je deze klachten dan wordt je waarschijnlijk verteld dat het allemaal psychosomatisch is. (ik hoor dat helaas nogal vaak in mijn praktijk..)

Heb je een bijnieruitputting dan is de kans groot dat je door het verhoogde histamine voedselintoleranties hebt of hooikoorts. Heb je een lichte bijnieruitputting dan kunnen je klachten met de tijd steeds sterker worden, de bijnieren zullen dan minder hormonen produceren omdat ze geen seintje van buitenaf krijgen dat dit nodig is. De communicatie is verstoord. Er is dan o.a. te weinig cortisol om de ontstekingen die histamine veroorzaakt tegen te werken waardoor de situatie steeds verergerd.

Wil je de histamine in je lichaam verlagen en de reacties verminderen dan zijn vijf dingen van belang:

 1. Histamine verlagen met voeding
  Onstekingsremmende voeding nuttigen: verbeter de verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren
  De bijnieren tot rust (letterlijk rust!) brengen zodat cortisol weer aangemaakt kan worden
  De darmen helen zodat er voldoende diamine oxidase aangemaakt kan worden wat histamine afbreekt
  De leverfunctie verbeteren zodat ook deze histamine voldoende af kan breken

Maagzuur-histamine connectie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1355465

4 reacties

 1. Ineke van Buren zegt:

  Dag Lisa
  Een poosje geleden had ik contact met je.
  Dit over de bijnieren geeft me tranen van herkenning.
  Met de darmen ben ik al druk bezig dmv bottenbouillon. Een dieet heb ik ook al. En wat nu?
  Rust…..daar heb ik heel veel behoeft aan. En eigenlijk kan ik niet meer anders. Maar, het klinkt misschien raar, mijn wil is te sterk.
  Kun je me helpen?

  Groetjes, Ineke

 2. Iris zegt:

  Na ontlastingonderzoek ivm met multiklachten,,ivm de overgang, kwam er een histaminelevel uit van 12.000. DAOenzym in bloed is 24 , hoog genoeg.
  Darmen worden ondersteunt met L glutamine en pre en pro biotica andere supplementen om evenwicht te herstellen. Inmiddels aan histaminevrijdieet. Maar blijf veel astmatiscHe klachten houden. Hoe weet ik nu wanneer histaminelevel in darmen lagermmis. En over welek termijn hebben we het dan , En hoe d an verder?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Iris, ik kan geen éénduidig antwoord geven op je vraag hoe lang het duurt voordat er herstel omdat ik eerst de oorzaak zou moeten weten. Daarnaast weet ik niet welke supplementen je gebruikt en waarvoor. Histamine intolerantie is bij iedereen weer anders en oplossingen zijn ook verschillend. Zie histamine intolerantie als een symptoom van een onderliggend probleem. Je merkt een verhoging van DAO in de darmen en dus een verlaging va histamine in de darmen als de ontlasting beter wordt en de histamineklachten verminderen. Voor een passend advies raad ik aan een consult aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *