Histamine verlagende voeding

Om de mestcellen in je lichaam tot rust te brengen en ontstekingen te bestrijden zijn er 21 anti-histamine voedingsmiddelen die mestcellen op een natuurlijke manier stabiliseren. Sommige werken zo goed dat ze dezelfde werking hebben als chemische medicijnen.

1. Waterkers (Nasturtium officinale)

Waterkers is een kruisbloemige groente, (andere kruisbloemigen zijn o.a.bloemkool, broccoli, radijs) en heeft een peperige, pittige smaak, vergelijkbaar met rucola. Het wordt gezien als en van de nutrient rijkste planten. Uit een onderzoek is gebleken dat waterkers de vrijgekomen histamine uit mastcellen met 60%verlaagd.

Tip: koop waterkers bij de Chinese toko en doe het in een smoothie of maak er een salade van met 75 gram waterkers met twee venkelknollen en op smaak brengen met citroen, honing, olijfolie en zwarte peper.

Onderzoek: Goda, Hoshino K, Akiyama H, Ishikawa T, Abe Y, Nakamura T, Otsuka H, Takeda Y, Tanimura A, Toyoda M, “Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation”, Biol Pharm Bull. 1999 Dec;22(12):1319-2

2. Erwtenkiemen (Pisum Sativum)

Erwtenkiemen bevatten een hoge concentratie diamine oxidase (DAO), een enzym wat extracellulaire histamine (histamine wat buiten de cel is) afbreekt in de zaadlob fase. Alle planten in de vlinderbloemenfamilie bevatten DAO, maar vooral erwtjes-, kikkererwten- en linzenkiemen bevatten veel DAO.

Tip: laat zelf erwten en linzen kiemen en stooi deze over salades en op je brood, in de soep, etc.

Onderzoek: Masini, Emanuela, et al. “Pea seedling histaminase as a novel therapeutic approach to anaphylactic and inflammatory disorders.” The Scientific World Journal 7 (2007): 888-902.

3. Uien (Allium Cepa)

Ach, die bescheiden ui toch. Wie zou denken dat de ui zulke gezonde eigenschappen heeft? De ui en ook de lente-ui hebben een prebiotische werking (fijn voor je darmen) en bevatten ongelooflijk veel voedingsstoffen. Van uien is aangetoond dat ze de histamineafgifte verminderen en mestcellen stabiliseren en kunnen zelfs het extracelullaire histaminegehalte in het bloedplasma verlagen.

Tip: welnee, geen tips. Gewoon gebruiken.

Onderzoek: P. Kaiser, M.S. Youssouf, S.A. Tasduq, S. Singh, S.C. Sharma, G.D. Singh, V.K. Gupta, B.D. Gupta, and R.K. Johri, Anti-Allergic Effects of Herbal Product from Allium Cepa (Bulb), Journal of Medicinal Food. April 2009, 12(2): 374-382.

4. Knoflook (Allium Sativum)

Net als ui is knoflook heel voedzaam en bevat het veel ant-oxidanten en prebiotica. Ook knoflook verlaagd histamineafgifte van de mestcellen.

Knoflooktip? Lekkere knoflooksoep van gepofte knoflook en ken je zwarte gefermenteerde knoflook? Supergoed, wel oppassen als je sterk reageert op gefermenteerde producten.

Onderzoek: Hogberg, Bertil. “Inhibitory action of allicin on degranulation of mast cells produced by compound 48/80, histamine liberator from ascaris, lecithinase A, and antigen.” Acta Physiologica Scandinavica 44.2 (1958): 157-162.

5. Moringa (Moringa Oleifera)

Moringa is een “super-food” en kun je kopen in natuurvoedingswinkels. Het bevat meer dan 92 voedingsstoffen en 46 soorten antioxidanten, naast 36 ontstekingsremmers bevat het 18 aminozuren, waarmee het voor zover we weten de enige plant is die alle essentiële aminozuren bevat. Deze plant wordt ook gebuikt om ondervoeding in o.a. Afrika te bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat Moringa 72% van alle vrijgekomen histamines verlaagd en het is net zo effectief als Ketotifen, een anti-allergiemedicijn wat voorgeschreven wordt bij allergie, zoals allergisch astma, hooikoorts, door allergie ontstoken ogen en neus, netelroos en jeuk.

Tip: Moringa kun je hier kopen als voedingssupplement.

Onderzoek: Mehta, Anita, and Babita Agrawal. “Investigation into the mechanism of action of Moringa oleifera for its anti-asthmatic activity.” Oriental Pharmacy and Experimental Medicine 8.1 (2008): 24-31.

6. Holy Basil (Ocimum Tenuiflorum)

Holy basil, heilige basilicum of Tulsi is een kruid van de basilicumfamilie. Het smaak een beetje muntachtig aromatisch en zoet. Het is een adaptogeen met een anti anafylactische werking. Het heeft een subtiele zoetige, bloemige, muntsmaak. Tulsi is een anti histamine en stabiliseert de mestcellen. Je kunt het gedroogd kopen en er thee van maken, maar vers is het lekkerste en werkte het beste. Je kunt het makkelijk zelf kweken.

Tip: Ik heb wel eens een plantje in de Surinaamse toko gekocht. Heel soms kom je het tegen in plantenwinkels. Ik maak er thee van.

Onderzoek: G Sridevi, P Gopkumar, S Ashok, C Shastry. Pharmacological Basis For Antianaphylactic, Antihistaminic And Mast Cell Stabilization Activity Of Ocimum Sanctum. The Internet Journal of Pharmacology. 2008 Volume 7 Number 1.

7. Tijm (Thymus Vulgaris)

Tijm is een kruid met veel voedingsstoffen. Het bevat heel veel vitamine C die, gecombineerd met flavanoiden, mestcellen stabiliseren. Mensen die reageren op benzoatkunnen tijm beter niet gebruiken.

Een tijmplant kun je overal kopen, dus lekker naar hartelust gebruiken, ook lekker en goed als thee.

Onderzoek: Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto, and Tojiro Tsushida. “Coumarin and flavone derivatives from estragon and thyme as inhibitors of chemical mediator release from RBL-2H3 cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

8. Dragon (Artemesia Dracunculus)

Dragon smaakt lichtjes naar anijs. Het is het kruid met de meeste antioxidanten. Een onderzoek toont aan dat dragon mestcellen stabiliseert.

Dragon is lekker met ei en kip. Of maak eens een pesto van dragon! Lekker met ricotta en salade.

Onderzoek: Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto, and Tojiro Tsushida. “Coumarin and flavone derivatives from estragon and thyme as inhibitors of chemical mediator release from RBL-2H3 cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

9. Kamille (Matricaria Recutita)

Kamille wordt veel als thee gedronken. Uit een onderzoek kwam naar voren dat kamille de histamineafgifte uit de mestcellen kan verminderen. Onderzoek: Chandrashekhar, V. M., et al. “Anti-allergic activity of German chamomile (Matricaria recutita L.) in mast cell mediated allergy model.” Journal of ethnopharmacology 137.1 (2011): 336-340.

10. Brandnetel (Urtica Dioica)

Brandnetel wordt ook vaak als thee gedronken, maar je kunt er ook heerlijke soep en taart meet maken, je bereid het net zo als spinazie. Dus als je je spinazie mist, omdat deze op de lijst met verboden groenten staat in verband met het hoge histaminegehalte, kun je deze vervangen door brandnetel. Brandnetel bevat een sterke antihistamine die op de (H1) receptor werkt en het stabiliseert de mestcellen. Onderzoek: Roschek, Bill, et al. “Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis.” Phytotherapy research 23.7 (2009): 920-926.

11. Pepermunt (Mentha Piperita)

De flavonoiden in peppermunt blijken een sterk verlagend effect te hebben op de histamine van de mestcellen. Het is vooral effectief bij allergische rhinitis en het wordt gewoonlijk gebruikt als H2 antagonist. Onderzoek: Inoue, Toshio, et al. “Antiallergic effect of flavonoid glycosides obtained from Mentha piperita L.” Biological and Pharmaceutical Bulletin 25.2 (2002): 256-259.

12. Nigella Sativa zaad en olie

Nigellazaad wordt ook wel zwarte komijn genoemd(wat het niet is, zwarte komijn is iets heel anders), of uienzaad. Het zijn de zwarte zaadjes die je wel ziet op Indiaas Naanbrood en op Turks brood. Het smaakt een beetje naar ui en een beetje naar oregano. Het werkt als een anti-histamine en anti-oxidant en beschermd het darmslijmvlies(mucosa). Je kunt over je eten strooien of de olie koud gebruiken door salades. Ook helpt de olie goed bij psoriasis, smeer het dan op de aangetaste huid.

Tip: Ik strooi ze graag over bietensalade, met peterselie, komijn en yoghurt.

Onderzoek: M Kanter, O Coskun, H Uysal, The antioxidative and antihistaminic effect of Nigella Sativa and its major constituent, thymoquinone on ethanol-induced gastric mucosal damage, Archives of toxicology, 2006 – Springer.

13. Galanga (Alpinia Galanga)

Galanga ook wel Laos of Thaise gember genoemd, wordt gebruikt in Indonesische en Thaise gerechten. Je kunt het bij Chinese winkels en toko’s kopen. Het heeft een subtiele smaak vergelijkbaar met gember, citroengras. Uit een onderzoek bleek dat het extreem effectief is om de mestcellen te stabiliseren en een anafalactische reactie te voorkomen.

Een van mijn favoriete lunch gerechten is kip met kokosmelk en laos. Ik bak dan een uitje, en rasp wat verse laos (van de toko), soms ook wat gember erbij. Dan strooi ik er een klein beetje kurkuma over en  bak er wat stukjes kippendijfilet bij, zout en peper en een scheutje kokosmelk. Ik laat het garen en dan is het klaar. Je kunt er ook nog een flinke handspinazie opleggen, even laten slinken. Dan heb je ook meteen je groenten binnen voor de lunch.

Onderzoek: Hisashi Matsuda, Toshio Morikawa, Hiromi Managi, Masayuki Yoshikawa, Antiallergic principles from Alpinia galanga: structural requirements of phenylpropanoids for inhibition of degranulation and release of TNF-alpha and IL-4 in RBL-2H3 cells, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters Volume 13, Issue 19, 16 October 2003, Pages 3197–3202.

14. Gember (Zingiber Officinale)

Gember is een wortel die allergische reactie verminderd. Het wordt gebruikt als een H2 verlager, maar een onderzoek uit 2009 toont aan dat het ook werkt als mestcel stabilisator.

Gember citroen thee,.. heerlijk! Schijfje gember, stukje citroenschil of wat sap, heet water erop.

Onderzoek: Chen, Bing-Hung, et al. “Antiallergic potential on RBL-2H3 cells of some phenolic constituents of Zingiber Officinale (Ginger).” Journal of natural products72.5 (2009): 950-953.

15. Lotus Wortel (Nelumbo Nucifera)

Lotuswortel kun je in Aziatische winkels kopen. Het heeft geen uitgesproken smaak, maar zijn lekker knapperig en zien er mooi uit. Ze hebben een immuunmodulerende werking op de mestcellen en een onderzoek toonde aan dat het de afgifte van histamine met 70% verlaagd.

Koop verse lotuswortel, schil het en snijd in plakken. Stoof het even of bak even in olie in de koekenpan. Je kunt er ook chips van maken, maar dat is dan weer niet zo gezond. 

Onderzoek: Mukherjee, Debajyoti, et al. “Exploring the potential of Nelumbo nucifera rhizome on membrane stabilization, mast cell protection, nitric oxide synthesis, and expression of costimulatory molecules.” Immunopharmacology and immunotoxicology 32.3 (2010): 466-472.

16. Turmeriek (Curcuma Longa)

Turmeriek ook wel geelwortel of kurkuma is wortel die de gele smaak geeft aan kerrie en heeft een specifieke eigen smaak, je zou zeggen dat het een beetje naar kaas smaakt. Verse kurkumawortel kun je eventueel ingevroren kopen, bij natuurvoedingswinkels en Aziatische winkels. Je kunt de wortel raspen over gerechten (trek wel plastic handschoenen aan anders heb je de hele week knalgele handen!) Turmeriek heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Een onderzoek toonde aan dat het de mestcel activiteit verlaagd.

Onderzoek: Lee, Jun Ho, et al. “Curcumin, a constituent of curry, suppresses IgE-mediated allergic response and mast cell activation at the level of Syk.” Journal of Allergy and Clinical Immunology 121.5 (2008): 1225-1231.

17. Granaatappel (Punica Granatum)

Granaatappels zijn zoet en zuur tegelijk en je kunt ze gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Ze bevatten polyfenolen, zoals tanninen en anthocyaninen en bevatten meer anti-oxidanten dan groene thee. Een onderzoek toonde aan dat ze werken als mestcel stabilisatoren.Onderzoek: Rasheed, Zafar, et al. “Polyphenol-rich pomegranate fruit extract (POMx) suppresses PMACI-induced expression of pro-inflammatory cytokines by inhibiting the activation of MAP Kinases and NF-B in human KU812 cells.” J Inflamm (Lond) 6 (2009): 1.

18. Appels (Malus Domestica)

Bij de appel zitten de voedingsstoffen vooral in de schil. Er zijn mensen die alleen de schil eten en de rest van de appel weggooien, gebruik dan wel alleen biologische appels of beter: kweek ze zelf. Appels bevatten verschillende flavonoiden en polyfenolen die de afgifte van histamine uit de mestcellen verlagen. Onderzoek: Kanda, Tomomasa, et al. “Inhibitory effects of apple polyphenol on induced histamine release from RBL-2H3 cells and rat mast cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 62.7 (1998): 1284-1289.

19. Kappertjes (Capparis Spinosa)

Kappertjes hebben een zure peperige smaak. Ze zijn een van de rijkste bronnen van quercitine. Kappertjes werken antimicrobieel, als antioxidant, ontstekingsremmend en anti-viraal. Uit een onderzoek bleek dat ze ook histamineverlagend werken. Het onderzoek werd uitgevoerd met verse kappertjes, niet met kappertjes in azijn. Onderzoek: Trombetta, Domenico, et al. “Antiallergic and antihistaminic effect of two extracts of Capparis spinosa L. flowering buds.” PTR. Phytotherapy research19.1 (2005): 29-33.

20. Mangosteen (Garcinia Mangostana)

Mangosteen is tropisch fruit ongeveer zo groot als appels. Het vruchtvlees is romig met zoete partjes die smelten in je mond. Je kunt ze kopen in toko’s. Onderzoeken tonen niet alleen aan dat ze het c-reactieve eiwit, wat ontstekingen veroorzaakt, verlagen, maar ook werkt als histamineverlager (H1) en verlagen mestcel degranulatie.

Onderzoek: Itoh, Tomohiro, et al. “Inhibitory effect of xanthones isolated from the pericarp of garcinia mangostana L. on rat basophilic leukemia RBL-2H3 cell degranulation.” Bioorganic & medicinal chemistry 16.8 (2008): 4500-4508.

Chairungsrilerd N, Furukawa K, Ohta T, et al. Histaminergic and serotonergic receptor blocking substances from the medicinal plant Garcinia mangostana. Planta Med 1996;62:471-2

21. Perzik (Prunus Persica)

Perziken zijn zomerfruit, zoet en sappig. Een onderzoek toonde aan dat ze mestcellen verlagen en allergische ontsteking verminderen. Onderzoek: Shin, Tae-Yong, et al. “Anti-allergic inflammatory activity of the fruit of Prunus Persica: Role of calcium and NF-?B.” Food and Chemical Toxicology 48.10 (2010): 2797-2802.

 Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dieet als je je immuunsysteem wilt verbeteren en laat histaminerijke voedingsmiddelen staan.


Google+

10 reacties

  1. Bianca Belle zegt:

    Beste Lisa,

    Begin deze week is duidelijk geworden dat ik waarschijnlijk histamine intolerant ben. Mijn huisarts heeft mij doorverwezen naar de Zwitserse site (zij komt zelf uit Duitsland) en ik ben zelf op jouw site terechtgekomen. Het eerste dat me opvalt is dat op de Zwitserse site voedingsstoffen staan die je beter niet kunt eten/drinken en hierboven zie ik ze juist wel weer staan.
    Ik heb het dan over gember, citroen,spinazie (recept voor kip) en brandnetel.
    Zelf heb ik vanmorgen een kopje Moringa thee gedronken en helaas reageerde ik daar ook op. Zodra ik weer een smoothie ga maken, zal ik de poeder gebruiken en hopelijk gaat dat wat beter.

    Thnx voor de interessante artikelen.

    Warme groet,
    Bianca

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Bianca, de Zwitserse lijst is een goede lijst, nu is het wel zo dat de intolerantie voor histamine verschillend is. Zo kan de een prima tegen voedingsmiddelen die als rood op de lijst staan en de ander reageert op een voedingsmiddel die groen op de Zwitserse lijst staat.
      Het blijft voor jezelf uitproberen waar je op reageert.
      Er zijn verschillende biogene aminen, histamine is er een van, als je reageert op histamine kun je ook reageren op andere biogene aminen, zoals bijv. tyramine.
      Wat me verwart is het recept. ik heb geen recepten op deze website staan? Bedoel je de website voedingsadviesrotterdam.nl? Want daar staan ook recepten op voor mensen zonder histamine intolerantie. Histamine intolerantie is een van de klachten die ik behandel. Blijf dus testen om te zien waar je op reageert of doe een voedingsintolerantie test, dat kan met speciaal bloed of haaronderzoek of via bioresonantie.
      Succes en sterkte!
      Lisa

      • Bianca Belle zegt:

        Hoi Lisa,

        Bedankt voor de snelle en duidelijke reactie.
        Sinds maandag ben ik inderdaad bij alles wat ik eet aan het voelen wat het met mijn lichaam doet en heb al een aantal voedingsmiddelen die op de originele lijst op groen stonden op roos moeten zetten voor mij. Als ik een paar weken bezig ben, ga ik voorzichtig proberen of sommige rode voedingsmiddelen misschien toch groen zijn voor mijn lichaam. Ik ben heel benieuwd, het is één grote ontdekkingstocht ;-).

        Over het recept … Het gaat over de beschrijving van jouw favoriete lunch onder het kopje Galanga (Laos).

        Groetjes,
        Bianca.

  2. Lizette Eijsbouts zegt:

    Beste Lisa,
    Veel dank voor deze lijst., Ik mis alleen nog : komkommer, paardebloem, zwarte bes, broccoli en artisjok. deze verlagen toch ook het histaminegehalte in je bloed?
    verder een vraag over een antihistamine reactie in de spijsvertering. Hoe lang duurt het voordat je daar een reactie kan verwachten na het eten van histaminerijk voedsel?
    bij voorbaat dank voor je reactie

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Lisette, dank je wel voor het aanvullende van missende voedingsmiddelen, er zijn er vast nog wel meer die er nu niet opstaan. Ontstekingsremmende voeding is ook goed om histamine in je lichaam te verlagen. Betreft de reactiesnelheid in je lichaam, dit verschilt heel erg per persoon en wat de oorzaak van de histamine intolerantie is. Zo kun je direct een reactie krijgen, maar ook pas een halve dag of een dag later. Als je de latere reactie hebt weet je dat je histamine probleem uit je darmen komt, bij een directe reactie kan de intolerantie meer met het HNMT enzym te maken hebben of een allergie. Ik hoop dat dit een en ander meer duidelijk maakt.

  3. Sam zegt:

    Hallo,

    Heb sinds kort jouw site ontdekt. Ik heb sowieso histamine-intolerantie gezien mijn klachten maar ik heb een vraag. Is het mogelijk om te testen of er een gendefect is in het hnmt-enzym? Soms ligt de oorzaak ook in de dunne darm maar ik heb dit probleem al sinds mijn 9e en ben nu 34. Ik heb wel gemerkte dat het de laatste 10 jaar is toegenomen. Overigens heeft de rest van ons gezien inclusief min ouders hetzelfde probleem, vandaar dat ik meteen aan een gendefect dacht.

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Sam,
      De diagnose voor HNMT tekort kun je krijgen door te testen op de genetische variant van het enzym: C314T. Dit gen verhoogt de activiteit van HNMT met 30-50% Het gen wordt geassocieerd met histamine gerelateerde ziekten als astma en atopische dermatitis. Op HNMT zelf kan niet getest worden. De test kun je via 23andme.com laten doen, doe dan de ancestry test voor rawdata, deze kun je op gespecialiseerde websites uit laten lezen. Er is ook een laboratorium in Duitsland waar ze op dit gen testen, ik heb er nog geen ervaring mee, maar ik kan wel zorgen dat je daar de test kan laten uitvoeren.

  4. Sam zegt:

    Bedankt voor het antwoord. Ik zie op de site van 23andme alleen test ancestry en Health+ ancestry ? Rawdata zie ik niet.

    Ben jij trouwens bekend met Sibo? Vraag mij af als je dat hebt of dat niet ook een oorzaak kan zijn voor histamine intolerantie. Ik hoop dat jij bij beiden evt zou kunnen helpen.

  5. Lisa Goudzwaard zegt:

    Ancestry staat links op de homepage en rechts staat ancestry & health. ls je ancestry aanklikt kun je daarna kiezen voor rawdata. Dat zie je niet direct inbeeld en komt bij je daadwerkelijke registratie.

    Ik ben bekend met SIBO en dat kan zeker één van de oorzaken zijn van histamine intolerantie.
    In de cursus over histamine intolerantie behandel ik dit ook als onderwerp. Deze komt over 2 weken online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *