IMG_20170930_135648064

Deze salade is heerlijk fris met een pittige toets, mits je dat wilt, want met histamine gevoeligheid is pittigheid meestal een probleem. Als voeding verkoelend en fris is, kun je het over het algemeen goed verdragen. Granaatappel zorgt er daarnaast ook er minder snel histamine uit mestcellen wordt vrijgelaten.

Betreft overige ingredienten:

  • De kerstomaatjes worden lang niet door iedereen verdragen, probeer de tomaatjes eens zonder pitjes te eten, wellicht geeft dit minder reactie, de zaadjes zorgen namelijk voor de meeste reactie.
  • Lente-ui (net als andere uien) stabiliseert mestcellen en zorgt ervoor dat er minder snel histamine wordt vrijgelaten. Reageer je toch op uien, dan kan het zijn dat je lever moeite heeft met de sulfatie, dan wordt voeding die zwavel bevat moeilijk afgebroken. Je hebt dan geen histamine reactie, maar een lever reactie. Wat uiteindelijk wel weer bij kan dragen aan histamine problemen (maar dat wordt een te lang verhaal om hier uit te leggen).
  • Munt en koriander. Verse groene kruiden worden vaak goed verdragen. Sommige mensen kunnen munt niet verdragen, maar is wel mestcel stabiliserend. Munt wordt gebruikt als H2 receptor antagonist. Koriander is een H1 blokker en werkt histamine verlagend.
  • Olijfolie werkt histamine verlagend.
  • Limoen is voor sommige mensen te prikkelend. Ik heb er geen last van en gebruik het zelf omdat het ook veel vitamine C bevat en de rest van de ingredienten mestcellen stabiliseren en er niet veel histamine vrij zal komen.
  • De peper, je kunt deze salsa zo pittig maken als je zelf wilt. Zet eventueel peper op tafel voor tafelgenoten die van pittig houden, dan houd je zelf lekker je hoofd koel.

De truc van deze salsa is dat je de ingredienten heel klein snijd. De komkommer blokjes van 1 x 1 cm geven zijn dan even groot als de granaatappelpitjes waardoor de smaken mooi in elkaar overgaan en één geheel worden.

IMG_20170930_135639746
Print
Komkommer-granaatappel salsa
Voorbereidingstijd
7 mins
Totale tijd
7 mins
 

Een heerlijke frisse salade/salsa, je kunt hem nog aanvullen met groene sla of gebruik het als bijgerecht. De herfst is granaatappelseizoen, en dat komt goed uit voor de weerstand. Granaatappel zit bomvol antioxidanten en vitamine C.  Als je zomers geen granaatappel kunt krijgen kun je ook rode bessen gebruiken, die zijn ook lekker friszuur.  

Gang: Bijgerecht
Keuken: Perzisch
Porties: 6 personen
Schrijver: Lisa Goudzwaard
Ingredienten
  • 1 middelgrote komkommer in kleine blokjes
  • 1 flinke granaatappel pitjes
  • 6 gele kerstomaatjes rood mag ook hoor
  • een handje munt fijngesneden
  • een handje verse koriander fijngesneden
  • 2 lente-uitjes in ringen
  • een scheut olijfolie extra vierge
  • 1/4 tl Turkse pepervlokken of cayennepeper
  • 1 limoen sap
Bereidingswijze
  1. Haal de pitjes uit de granaatappel, door de granaatappel doormidden te snijden, de granaatappel met de gesneden kant op je handpalm te leggen en er met een pollepel flink op te slaan.  Doe dit in een diepe kom. (Doe een schort om voor de spetters) 

  2. Snijd de komkommer in blokjes van 1 x 1 cm en doe bij de granaatappel.


  3. Snijd de kerstomaatjes in kwarten en verwijder de zaadjes als je gevoelig bent voor tomaten. De zaadjes zorgen voor de meeste histamine reactie.

  4. Snijd de lente in dunne ringetjes.

  5. Voeg alle andere ingredienten toe en hussel door elkaar. Dek de salade af en zet tot gebruik in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *