Home » Home » Over Lisa

Histamine Intolerantie en het MestCelActivatieSyndroom zijn een groeiend probleem,  men weet nog niet hoeveel mensen er last hebben van deze aandoening omdat de wetenschap het nog niet heeft erkend als aandoening en er geen gegevens worden bijgehouden over het aantal patienten. Steeds meer mensen ontdekken dat histamine de oorzaak is van hun problemen en willen weten hoe zij dit kunnen aanpakken. Ging men er eerst vanuit dat het om honderden mensen ging, naar mate er meer bekendheid komt, blijken duizenden mensen hier last van te hebben. Dit zie je bijvoorbeeld aan de groei op lotgenoten groepen op social media. Kijk hier op onze lotgenotengroep. Op deze website vind je informatie over alle facetten van een teveel aan histamine in je lichaam, hoede klachten kunnen ontstaan en hoe je ze op kunt lossen.

Lisa is orthomoleculair voedingsdeskundige en adviseert en begeleidt mensen met histamine intolerantie en MCAS. 

Deze website is opgezet door Lisa Goudwaard, je kunt hier informatie, tips en cursussen vinden op het gebied van histamine intolerantie en MCAS.

Lisa werkt vanuit een holistische visie: alles in het lichaam is met elkaar verbonden, heeft invloed op elkaar en iedereen heelt op zijn eigen manier omdat ieder mens uniek is met zijn eigen pakket aan genen en gezondheidsgeschiedenis.

Lisa heeft zelf histamine intolerantie en weet wat je doormaakt als je klachten niet gehoord worden en wat het betekent om steeds minder voedingsmiddelen  te kunnen verdragen.

Lisa is  geen arts en pretendeert dat ook niet te zijn. Heb je klachten en kun je deze niet zelf oplossen, raadpleeg dan een arts, weet je arts niet wat histamine intolerantie of MCAS is, wijs haar/hem dan op deze website. Alle informatie is afkomstig van wetenschappelijke onderzoeken..

 

Professionele geschiedenis

In 2012 begon Lisa met de HBO studie Voedingsdeskundige en ronde deze af in 2015. Na deze studie heeft zij de cursus Orthomoleculaire Voeding gevolgd, beide bij CIVAS.  Om de ontwikkelingen bij te houden op het gebied van voedselintoleranties en gezondheid bestudeert zij bijna dagelijks de gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken. 

Lisa geeft sinds 2013 voedingsadviezen met als specialiteit darmproblemen. Vanaf 2016 zijn hier de histamine intolerantie en MCAS bijgekomen. De clienten komen uit heel Nederland en west-Europa. De consulten vinden plaats via Zoom of Whattsapp zodat de vaak erg zieke clienten niet hoeven te reizen. 

Mis je nog onderwerpen, stuur dan een mail, dan wordt dit aangevuld.

info@histamine-intolerantie.nl

Lisa's persoonlijke gezondheidsgeschiedenis

Ik heb er als kind nooit bij stil gestaan, maar als volwassene van 52 jaar oud, die terug kijkt op haar kindertijd, zie ik dat ik als kind al last had van biogene aminen, histamine en tyramine. Ik lustte geen kaas, wel gesmolten kaas, maar de schooltraktaties met blokjes kaas waren een crime voor me. Uren deed ik er over om een blokje op te eten, bij iedere hap trokken  de zijkanten van mijn kaken zich samen, een reactie alsof ik een citroen at. Tomaten lustte ik ook niet, daar kreeg ik ook datzelfde gevoel van. Verder at ik van alles.

Ik was volgens mijn zussen en ouders een moeilijk kind, als ik er op terugkijk was ik, zoals we er nu tegen aankijken, redelijk autistisch, alles moest op een bepaalde manier, week het af dan werd ik boos en kreeg ik driftbuien. Ik was dwars en ging mijn eigen weg, intuitief wist ik wat goed voor me was, dat hoefde niemand mij te vertellen. Ik weet nu dat ik hoogsensitief, hoog creatief begaafd en zelfsturend ben. 
Ik had als kind last van mijn maag en ik zat om de paar maanden met heftige darmkrampen op de wc. Eerst erg verstopt en daarna diarree.

 

Concentratieproblemen

Leren ging niet zo heel goed, vanwege concentratieproblemen. Ik speelde liever buiten. Ik kreeg een VMBO advies (destijds LBO), ik koos bewust voor een iets lager niveau, geen MAVO omdat ik echt niet in de boeken wilde zitten. Bewegen was de enige manier om te concentreren. Ik heb er geen dag spijt van gehad. Lichamelijk had ik in die tijd maagproblemen, krampen, ik moest om de paar uur iets eten. Dat mocht ook in de klas, op dokters advies.  Kleine hapjes brood om de suikerspiegel in balans te houden en mijn maagkramp te verminderen. De kennis op gebied van voeding en gezondheid was toen duidelijk nog niet erg ontwikkeld. Men dacht toen dat mijn bloedsuikerspiegel stabiel moest blijven en dus moest ik steeds wat eten. Nu weten we dat ik op dat moment juist minder koolhydraten zou moeten eten zodat mijn suikerspiegel heel de dag stabiel zou blijven.

Migraine

Ik ging haast nooit naar de tandarts, mijn ouders zaten daar niet bovenop, ik had geen klachten, als ik al eens naar de tandarts ging had ik geen gaatjes. Ik ging het op mijn vijftiende dan maar zelf regelen. De tandarts was aardig, maar vreemd was dat hij bij ieder consult een gaatje zag. Terwijl ik voorheen nergens last van had en hij bij het eerste consult ook maar 1 gaatje zag. Het kan zijn dat mijn lichamelijke gesteldheid in die jaren al zo achteruit was gegaan dat de weerstand van mijn gebit ook gebreken begon te vertonen. Het kan zijn dat hij gewoon geld wilde verdienen. Na een aantal jaar had ik 7 amalgaam vullingen. Na mijn tweede of derde amalgaam vulling, op mijn 16e, werd ik ziek. Migraine, moe, ik kon niet meer lopen. Alles deed pijn. Ik lag een week in bed. Het verband met amalgaam kwam pas jaren later en drie jaar terug is dan eindelijk de amalgaam verwijderd. Ik voelde me letterlijk lichter in mijn mond! Ik voelde na de behandeling voor het eerst sinds jaren weer energie door mond stromen, alsof ik een stukje lichter was. Ik zat huilend van vreugde achter het stuur. Het is weg, ik ben weer een stukje lichter! Dat zoiets zoveel impact kan hebben!

 

Moe, moe, moe en angsten door verwijdering amandelen

Terug naar mijn 16e. Een paar maanden heb ik gesukkeld, lag veel in bed. Uiteindelijk ging ik naar het ziekenhuis, testte voor suikerziekte, hypoglykemie (was destijds veel in de belangstelling), kreeg een darmonderzoek, maar er kwam niets uit. Ik was volgens de artsen depressief. Wat ik zelf niet zo ervoer, maar ik was wel heel erg moe en daar werd ik ook niet vrolijk van, dus accepteerde ik mijn lot. (Ik heb gelukkig geen medicatie gekregen) Op mijn 17e werden tenslotte mijn amandelen verwijderd, want men dacht dat dat ook een oorzaak kunnen zijn. Mijn amandelen waren bij een verkoudheid erg groot. Mijn keel stond na de operatie zo strak gespannen als die van iemand van 9 jaar, de KNO arts was verbaasd, ik weet nog steeds niet of dat een goed teken was of niet. Wel dat ik sindsdien, tot op de dag van vandaag snel jeuk in mijn gehemelte had. Het verwijderen van de amandelen hielp natuurlijk niets en maakte de problemen alleen maar erger. 

De gezondheidsklachten gingen niet weg en ik kreeg last van ongegronde angsten, ik wist niet waarom, ik wist alleen dat ze er waren. Ik durfde niet meer naar de markt, al die mensen! Het leek alsof al mijn filters weg waren. Alle prikkels kwamen bij me binnen, ik ging hyperventileren, mijn benen werden als lood en wilde maar één ding, naar huis! Nu weet ik wat kwik met je doet en wat een tekort aan voedingsstoffen kan veroorzaken, ik vind het niet zo gek dat ik toen die angsten had, mijn lichaam ervoer enorm veel stress!

Histamine intolerantie

Vanaf mijn 21ste kreeg ik er weer iets nieuws bij (ja het lichaam haalt echt alles uit de kast om ons eigenwijze mensen wakker te schudden en te overtuigen dat er actie ondernomen moet worden), ik kreeg enorme niesbuien. Ik dacht dat ik overgevoelig was voor suiker, maar alleen als ik moe was. Dat was mijn conclusie. Wist ik veel. Als ik ‘s avonds moe was en ik had koekjes gegeten kreeg ik heftige niesbuien. Nog steeds moet ik niezen zodra ik suiker eet en ik me moe voel. Als ik veel suiker had gegeten had ik soms een hele dag niesbuien en kreeg ik dikke ogen. Ik legde de link met suiker. Betreft de migraine was ik er van overtuigd dat dit niet met voeding te maken had. Ik wist toen ook nog niet zoveel over voeding en gezondheid, het moest vooral lekker zijn! En bovendien kon ik de ene keer prima chocola eten en kreeg ik er de volgende keer migraine van. Ik legde nog geen verband met hormoonschommelingen rond de menstruatie en met stress. Ik snapte het gewoon niet. Tien jaar lang heb ik geprobeerd minder suiker te eten, wat met vlagen wel lukte. 

Sinds voorjaar 2019 weet ik dat ik insuline resistentie heb en dat dit de oorzaak is van mijn migraine. Suiker is dus toch de oorzaak van alle ellende. Wil je de theorie hierover lezen, lees dan het boek van Angela A.Stanton, Fighting The Migraine Epidemic, naar mijn idee is zij de eerste wetenschapper die de werkelijke oorzaken van migraine aanpakt. 

 

Candida

Toen ik, 18 jaar later, in 2008, ik was 39 jaar oud, bewust werd van mijn darmen ontdekte ik dat ik candida had. Ik deed een test waaruit bleek dat ik candida overgroei had. Doordat mijn dochter in 2008 de diagnose ADD kreeg, ging ook voor mijzelf aan de slag, en ik kreeg ook de diagnose. De autistische trekken waren met de jaren wel minder geworden, het was nu voornamelijk nog de concentratie en impulsiviteit. 

Ik ging suikervrij eten en begon met probiotica. Dat hielp heel goed voor mijn gezondheid, ik kreeg weer energie en kon helder nadenken. Al die projecten die ik altijd half afmaakte, werden afgerond. Ik zette een klein cateringbedrijfje op waarbij ik mijn energie helemaal zelf kon verdelen en ik gaf kookles aan kinderen. Later, in 2012 werd ik zelf projectleider van een sociaal cateringsproject, ik werkte er vier dagen per week, wat allemaal prima ging. Ik begon toen ook met de opleiding Voedingsdeskundige omdat ik alles wilde weten over gezonde voeding en ik dit door wilde geven aan anderen. In 2012 werd ik me ook bewust van de grote invloed van histamine op mijn hele zijn. Ik begon met alles te lezen wat los en vast zat.

Burnout en de overgang

In 2014 kreeg ik door een stressvolle baan als kok in de hulpverlening een burnout, ik was 44, de overgang was begonnen en moest mijzelf weer hernemen. Anderhalf jaar heb ik gerust en nagedacht. Ik besloot om mijn eigen voedingspraktijk op te zetten, want werken als kok was toen fysiek te zwaar voor mij.

Ik ontwikkel cursussen voor E-Health Cursus.nl doe veel onderzoek en schrijf artikelen voor deze website, ik schrijf voedingsplannen om te herstellen van onder andere histamine intolerantie en geef ik één dag per week consulten. Natuurlijk doe ik daarnaast ook gewoon dingen voor de lol, ontspannen is erg belangrijk! Dit probeer ik ook aan clienten mee te geven, ontstress zoveel je kunt. Maak het leukste van je leven, vergeet de buitenwereld, de verwachtingen en luister naar je innerlijke stem. 

Fysiek is dit allemaal goed vol te houden al moet ik altijd letten op mijn energie en op mijn voeding. Ik weet nu dat een teveel aan histamine invloed heeft op heel je zijn, zowel fysiek als psychisch. Dat ik veel genetische mutaties heb waardoor ik histamine niet goed af kan breken en ik dus altijd aan mijn gezondheid zal moeten blijven werken. En dat een stel gezonde darmen de basis is voor een goede gezondheid, met of zonder genetische mutaties. Ik zie nu dat mijn levensweg gevuld was met problemen die vanuit mijn darmen en lever kwamen, dat een zware metalenbelasting je leven goed zuur kan maken en dat histamine intolerantie met de jaren groeit en dit ook psychisch behoorlijk zwaar kan zijn. Ik reinig mijn lever twee per jaar en check mijn darmgezondheid ook twee keer per jaar met een ontlastingsonderzoek.

Trek in koolhydraten en de overgang

Momenteel gaat het best goed met me. Voor mijn burnout at ik nooit suiker, volgde het GAPS dieet (zonder gefermenteerde producten, met probiotica) dronk keurig elke dag groene smoothies met groene poeders en veel groenten, de hele mikmak. Toen de burnout er was, wilde ik alleen maar serotonine verhogende voeding: tarwe, suiker, bananen. Comfortfood. Ook al wist ik dat ik er lichamelijk niet op vooruit zou gaan. Door de overgang stijgt het MAO-A gehalte en daalt MAO B (en ik heb al een mutatie in dit gen waardoor de MAO B lager is dan normaal), dit zorgt ervoor dat er meer serotonine wordt afgebroken, hierdoor heb je meer trek in koolhydraten.

Het is een lang verhaal, en ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. De meeste van mijn clienten hebben soortgelijke of veel langere verhalen, hebben duizend en een dingen geprobeerd om hun klachten te verhelpen. Soms wel 25 jaar lang zoeken naar wat er aan de hand is. A4tjes vol met supplementen en medicijnen. 

Weten wat er met je aan de hand is, is de sleutel. Het is vrij zeldzaam dat het aanpassen van de voeding niet helpt en ik wil jou stimuleren ook zelf de regie over jouw gezondheid te nemen. 

Wordt lid van deze website zodat je alles kunt lezen. Waarom lid worden? Omdat ik veel uren steek in het schrijven van artikelen zodat jij beter kunt worden. Ik hou van een eerlijke wereld. Kleinschaligheid. Niet zo kapitalistisch, maar liefdevol, met een gunfactor, omdat we elkaar helpen. 

 

Wil jij ook aan de slag met je gezondheid? 

Momenteel is de wachtlijst langer dan een half jaar en kan ik geen nieuwe clienten op de lijst plaatsen, 
wil je weten wanneer de wachtlijst weer open is, schrijf je dan in op de nieuwsbrief