[metaslider id="400"]

Tranende ogen

 

oogtraanbuisSoms snap je het niet. Dan heb je ineens tranende ogen terwijl je niet het idee hebt dat je last hebt van hooikoorts. Je voelt je verder prima. Maar je ogen blijven maar tranen. Of op de fiets lopen de tranen over je wangen, het is niet koud, er staat geen wind.  Hoe kan dit? En waarom? En wat heeft het met histamine te maken?

Als eerste wil ik je meegeven dat tranen je vrienden zijn. Het lijkt lastig als je ogen blijven tranen, maar het traanvocht in onze ogen zorgt ervoor dat je ogen vochtig en schoon blijven. Ook beschermt het traanvocht je oog.

 

Tranen worden gemaakt door de traanklier en worden vrijgelaten als reactie op emoties en irritatie in het oog. Via de traanbuis wordt traanvocht afgevoerd naar je neus. Dit is ook de reden dat je ogen waterig kunnen worden als je niest, je traanvocht wordt dan terug geblazen je oog in). Je neus snuiten helpt dan ook om vuil, afval en bijvoorbeeld wimpers af te voeren uit je oog.

Traanvocht bevat opgelost zout en eiwitten. Lysozym is een eiwit wat je ogen smeert. Het zit ook in speeksel zodat je voedsel makkelijker door kunt slikken. In traanvocht zitten ook IgA antilichamen. Deze antilichamen neutraliseren schadelijke stoffen en ruimen ze op. Lysozym breekt bacteriele componenten op zodat er geen schadelijke organismen kunnen groeien.

 

Histamine wordt niet door de tranen vrijgelaten, maar in mestcellen die o.a. histamine bevatten. In het traanvocht zit echter wel histamine. De vrijlating van histamine zorgt ervoor dat bloedvaten verwijden en doorlaatbaar worden, hierdoor kunnen immuuncellen sneller in het gebied komen waar indringers zich ophouden en ze zo vernietigen. Mensen die allergisch zijn hebben een veel hogere IgE gehalte en reageren veel sneller dan normaal op stoffen van buitenaf.

Bij histamine intolerantie is geen sprake van een allergische reactie omdat we hier niet te maken hebben IgE antilichamen, maar met Ig4 antilichamen. Er kunnen wel dezelfde reacties plaatsvinden doordat ook hier de mestcellen op reageren en histamine vrijlaten.

 

Als er teveel histamine in het lichaam is doordat het niet goed afgebroken kan worden kan dit ook te hoog worden in het weefsel rond het oog. Ook hier zitten mestcellen. Je lichaam krijgt dan het signaal dat er schadelijke stoffen vernietigd en afgevoerd moeten worden. Je ogen gaan tranen en je neus gaat lopen.

Dus volgende keer als je last hebt van traanogen terwijl je dacht geen allergie, hooikoorts of histamine intolerantie te hebben, dat je misschien  wel veel oude kaas met wijn hebt genuttigd en toen ook nog chocola hebt gegeten. En dat kan ook een of twee dagen terug zijn geweest. Je hebt dan een heel hoog histaminegehalte in je lichaam. Ook mensen die geen histamine intolerantie hebben kunnen een histamine vergiftiging krijgen, zoals in Spanje in sept. 2017 waar 105 mensen histamine intolerantie klachten kregen na het eten van bedorven tonijn. 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/848549

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl

 

15 juni start de inschrijving voor het Histamine Darmherstel Plan.
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een herinnering te krijgen voor inschrijving.

 

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan ander (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!

, Lisa

Naam*

E-mailadres*

Bericht

Bedrag €*Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.