Dit nagerecht wordt vaak gemaakt tijdens de vastenperiode in India en tijdens feestelijke gelegenheden. Het is echt heerlijk aromatisch van smaak. Ik voeg er voor het mooi ook wel eens rozenblaadjes aan toe, of doe zoals in India en bestrooi het met goudblad.
Rooster de gepofte lotus zaden en de reepjes cashewnoten in de ghee. Verwarm hiervoor de 2 eetlepels ghee in een koekenpan en voeg de lotus zaden toe. Zet het vuur laag en bak de zaden al roerend tot ze knapperig zijn, max. 2 minuten. Rooster op dezelfde manier de cashewnoten tot ze goudbruin zijn. Houd ze apart in twee kommetjes voor later.
Verwarm 500 ml kokos- of amandelmelk in een steelpan met dikke bodem. Breng de melk al roerend aan de kook.
Terwijl de melk verwarmd, maal je ⅔ van de lotus zaden in een keukenmachine of blender fijn.
Haal de zaadjes uit de kardemompeulen en voeg deze erbij samen met de saffraan. Maal in een vijzel tot een fijn poeder, of gebruik 1 tl kardemompoeder
Als de melk kookt voeg je de ahornsiroop toe. Voeg daarna de gemalen lotus zaden en cashewnoten toe.
Voeg daarna de ⅓ geroosterde lotus zaden toe. Roer alles goed door elkaar.
Laat de melk 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Schraap regelmatig de melk van de zijkanten en roer dit door de melk. Voeg dan de geroosterde cashewnoten en rozijnen erdoor.
Roer de kheer nog even door en serveer het lauw of koud. Als het afgekoeld is wordt het wat dikker, wat ik zelf wel lekker vind.