Dit is een variant op de Indiase komkommerraita.
Raita wordt meestal van komkommer gemaakt, maar je kunt in de gekruide yoghurtsaus ook andere producten doen, zoals in dit geval de gepofte lotuszaden. Ik vind de zaden het lekkerst als ze knapperig zijn, dus als ik de raita maak, eet ik het direct op. In India, waar dit recept vandaan komt, laten ze de raita echter 10 minuten staan om de zaden zacht te laten worden.
In dit recept wordt kala namak gebruikt, dit is zwart zout uit India, als je het maalt is de kleur roze, dit komt door de grote hoeveelheid ijzer die er in zit. Je kunt het kopen in een Surinaamse toko en het geeft een specifieke smaak aan de raita. Dit zout heeft een hoog zwavelgehalte en ruikt naar eieren. Veganisten gebruiken dit zout ook om de smaak van eieren te imiteren.
Het zou ook goed zijn voor de spijsvertering en de darmen. Kun je niet aan kala namak komen, gebruik dan Himalayazout.
Meng alle ingredienten door elkaar en serveer direct. Lekker bij groenten, lamsvlees of kip.