Home » Auto-Immuun Protocol Paleodieet

Auto-Immuun Protocol Paleodieet

Ook wel oerdieet genoemd. Bij dit dieet eet je zoals je voorouders. Je eet geen zuivel en geen peulvruchten en granen. Je eet geen bewerkte producten, alles is puur natuur.

Doordat het paleo dieet gluten, lactose vrij is, is het een goed dieet om de darmen te herstellen. Naast het standaard paleo dieet is er ook het Auto-Immuunprotocol (AIP) . In het standaard paleo dieet, worden lectines uit granen peulvruchten vermeden, bij het AIP ga je nog een stap verder en laat je ook de nachtschaden weg. Deze bevatten ook relatief veel lectines. Het idee is dat lectines de darmwand teveel zouden beschadigen en dat zij voor bloedstolsel kunnen zorgen.

Als je lectines uit je dieet verwijderd, kun je de biofilm waar schadelijke organismen in leven, makkelijker afbreken. Lectines bevatten poly-sacchariden waarvan de biofilm in de darmwand gemaakt is.Een biofilm is op zich helemaal niet slecht, maar als er schadelijke organismen in leven, kun je deze niet verwijderen zonder eerst de biofilm af te breken, als de schadelijke organismen het lichaam uit zijn, wordt deze film vanzelf weer opgebouwd.

Het Paleodieet is een goed dieet om histamine intolerantie aan te pakken. Alleen worden er wel veel noten en zaden gebruikt die voor de meeste mensen met histamine intolerantie en MCAS niet verdragen wordt. Bij het AIP worden deze weggelaten.

Het laatste verschil tussen standaard Paleo en AIP is dat er geen eieren worden gebruikt omdat deze ontstekingsbevorderend kunnen werken. Bij histamine intolerantie en MCAS kunnen veel mensen niet tegen het kippen-eiwit, maar wel tegen de eidooier. Ik adviseer dan ook om wel eidooiers te blijven gebruiken omdat deze veel waardevolle voedingsstoffen bevat.

Waarom het AIP dieet bij HIT/MCAS?

AIPhelpt niet alleen auto-immuunziekten te verminderen, het herstelt ook het lichaam en dan vooral de darmen. Als je histamine intolerantie hebt, komt dit vaak doordat de darmgezondheid niet goed is. Hierdoor worden er te weinig enzymen geproduceerd waardoor histamine niet voldoende wordt afgebroken. Als de darmwand hersteld en er meer voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, kan het enzym diamine oxidase(DAO) beter geproduceerd en geactiveerd worden. Zo kan dit dieet je helpen. Als je naast HIT/MCAS ook een auto-immuunziekte hebt komt je lichaam tot rust omdat je geen producten gebruikt die je immuunsysteem triggeren. Zo kan je lichaam de energie uit voeding gebruiken om te herstellen in plaats van dat de energie gebruikt wordt om voedsel te verwerken waar je lichaam niet tegen kan. Je houd dan geen energie meer over om te herstellen.

Meer lezen over het AIP paleo dieet.

8 reacties

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Marielle,
   Ja dat klopt. Het is ook beperkt, maar als je goede kwaliteit voeding gebruikt, zoals vlees van dieren die met gras gevoerd worden en pesticide vrije groenten, krijg je veel voedingsstoffen binnen. Het verschilt per persoon welk dieet geschikt is. Ik heb meerdere clienten die tijdelijk een carnivoor dieet hebben gevolgd en hier er van opknapten. Hun lichaam kreeg een boost aan nutrienten. Na een periode carnivoor konden zij weer terug naar Paleo of AIP Paleo en sommigen konden zelfs stapsgewijs weer terug naar meer koolhydraten. Het risico op een tekort aan voedingsstoffen speelt naar mijn idee meer bij voedselintolerantie omdat deze de darmwand beschadigd waardoor je uberhaupt geen voedingsstoffen op kunt nemen. Ook de kwaliteit van je voeding speelt een grote rol. Supermarktvoedsel, ook vers voedsel bevat beduidend minder voedingsstoffen en meer gifstoffen dan echt natuurlijke en verantwoorde gekweekte en geteelde voeding. Zie het als je lichaam tijdelijk naar een klooster te sturen. Alles is tijdelijk, na herstel kun je weer producten toe gaan voegen.

 1. Emma zegt:

  Hallo Lisa, wij hebben elkaar per telefoon al eens gesproken. Als iemand heel ziek is, door wat wij vermoeden histamine. Al dan niet in combinatie met mthfr. Dat weten we nog niet. Is dit AIP dieet geschikt? En heeft hij dan ook supplementen nodig? Hij neemt nu niets.

 2. Jill van der Hoeven zegt:

  Beste Lisa,

  Heb jij tips waar ik met MCAS/HIT klachten/-problematiek vlees kan bestellen (grasgevoerde dieren en gelijk ingevroren)?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Je zal dit zelf na moeten vragen bij slagers, sommigen zijn zo aardig om een speciale bestelling op te nemen. Ze laten dan het vlees minder lang rijpen. Rundvlees moet wel echt minimaal 4-5 dagen rijpen. Rundergehakt is fijngemalen en hoeft dan weer niet gerijpt te worden. Vraag de slager of zij een partij voor je apart houden en direct invriezen, eventueel kun je er dan zelf thuis gehakt van draaien, je hebt dan het minste histamine.

 3. Jill van der Hoeven zegt:

  Nog een aanvullende vraag:
  Met welke testen kun je uitzoeken of je gevoelig bent/ overbelast bent voor/met histamine, oxalaten, salycilaten en lectines ed?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Histamine kun je met bloed, urine en ontlasting onderzoeken, het ligt er aan wat je precies wilt weten. In het algemeen kun je zien of histamine het probleem is, als je twee weken histamine arm eet, worden de klachten dan minder, dan is er verhoogd histamine, maar dan is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Voor oxalaat is er nog geen test. Je kunt wel zelf in je urine kijken of er kristallen te zien zijn, kleine twinkeltjes in je urine. Salicylaatbelasting kunt je net als histamine het beste met dieet onderzoeken. Eet twee salicylaat arm. Lectines idem dito. Via bioresonantie en EMB bloedonderzoek kun je ook een en ander te weten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.