Bacteriële dysbiose

Een verstoring van de normale darmflora kan ontstaan door verschillende factoren. Wanneer de normale balans is verstoord, spreek je van een dysbiose. Er is dan een overgroei aan pathogene bacterien en tekort aan beschermende bacterien.

Bij een  bacteriële dysbiose is de normale balans van organismen in de het maagdarmkanaal. Hierdoor kunnen potentieel pathogene bacteriën groeien en de goede bacteriën verdringen. Veel voorkomende bacteriële infecties  zijn klebsiella en enterobacter (proteus) soorten en verschillende stammen van e. coli. hierdoor ontstaan er klachten in de maag en /of darmen. 

Hoe ontstaat een bacteriële dysbiose?

 • Een dieet waardoor je meer suiker, eiwitten of additieven in voeding binnenkrijgt. 
 • Pesticiden op ongewassen fruit en groenten.
 • Het drinken van alcohol, twee of meer glazen per dag.
 • Medicatie die de darmflora aantasten, zoals antibiotica.
 • Slechte mondhygiëne waardoor de bacteriën,
 • Onbeschermde seks waardoor pathogene bacteriën en parasieten overgedragen kunnen worden.

Hoe herken je een bacteriële dysbiose? 

Er kunnen verschillende klachten zijn en ze zijn afhankelijk van welke bacteriën er overmatig aanwezig zijn en waar de dysbiose zich ontwikkelt.

 • slechte adem
 • misselijkheid
 • obstipatie
 • diarree
 • moeite met plassen
 • vaginale of rectale jeuk
 • opgeblazen buik
 • pijn op de borst
 • huiduitslag of roodheid
 • vermoeidheid
 • concentratie problemen en moeite met denken
 • angst
 • depressie

Diagnose

De meest gebruikte manier om een bacteriële dysbiose te achterhalen is een ontlastingsonderzoek.  Hierin worden de goede en slechte bacteriën en schimmels onderzocht. Je kunt dan precies welke bacteriën voor problemen zorgen. In dit basis onderzoek kun je zien wat er niet goed gaat in de spijsvertering, of er ontstekingen zijn en hoe het immuunsysteem in de darmen functioneert. Dit basis onderzoek kun je uitbreiden met een lekke darm meting en parasieten.  
Als er vermoeden is van SIBO, kun je een waterstof ademtest uit laten voeren. Je moet dan een suikeroplossing drinken en in een speciale spuit uitademen. De lucht in de spuit wordt getest op gassen die door bacteriën worden geproduceerd. Te veel of te weinig van bepaalde gassen kan de dysbiose aangeven. 
Het nadeel van deze test is dat je een suikeroplossing moet drinken, hier kun je naderhand last van krijgen. 
 
Als voeding de oorzaak van de dysbiose is kun je je dieet aanpassen.
Eet vooral meer groenten, vermijd histamine rijke groenten,  en meer koolsoorten. Dit herstelt de maag en darmwand en helpt te ontgiften. 
Daarnaast kun je meer vers vlees van dieren die grasgevoerd zijn. Biologisch is een goede tweede keuze, maar deze missen vaak wel weer vitamine C en omega vetzuren. Eet geen bewerkte vleesproducten en regulier vleesindustrie. 
Je kunt ook vis eten, maar niet meer dan twee keer per week in verband met het kwikgehalte, en betreft histamine is diepvries witvis de meest veilige keuze.

EET GEEN:

Koolhydraten uit mais, haver, brood
Geen bewerkt vlees, gezouten gerijpt vlees
Fruit met een hoog suiker gehalte, zoals banaan, mango, druiven.
Vermijd zuivel uit de supermarkt. Deze bevat teveel histidine. Geen yoghurt, melk, kaas etc. Een optie zou schapen of geitenkaas kunnen zijn.
Producten met veel suiker, zoals witte suiker, ahornsiroop, rietsuiker, maisstroop, rijststroop.

Probiotica

Om de goede bacteriën te helpen groeien wordt een probiotica aanbevolen. Welke probiotica je nodig kun je het beste bepalen aan de hand een ontlastingsonderzoek. Je weet dan welke goede  bacteriestammen te laag zijn en welke pathogene bacteriën te hoog. Deze pathogene bacteriën vragen om specifieke bacteriestammen die deze bacteriën kunnen bestrijden.
 
Prebiotica beveel ik niet aan omdat ik mensen een aangetaste darmwand vaak last krijgen van oligiosachariden.  Ik vind het belangrijker dat je je dagelijkse portie groenten verhoogt. Neem minstens 500 gram bereidde groenten per dag, dan krijg je voldoende vezels binnen voor de groei van goede bacteriën.
Er zijn groenten die de groei van goede bacteriën bevorderen en werken als prebiotica, zoals artisjokken, topinamboer (aardpeer) e.a.
 
SIBO?
Als je last hebt van probiotica met prebiotica, kan er SIBO zij. Hierbij heb je een overgroei aan pathogene bacteriën in je dunne darm. Bij een ontlastingsonderzoek zie je de bacteriën in de dikke darm. Je kunt daarmee dus niet de dunne darm bacteriën onderzoeken. 
Dysbiose wordt ook wel SIBO genoemd. Er is wat onduidelijkheid hierover. Maar SIBO is dus een probleem van de dunne darm.  
 
Stress reductie
Rustige beweging verhoogt de productie van lactobacillen. Wandelen, rustig fietsen, niet intensieve yoga, tai chi en meditatie helpen je te ontspannen, rustig te worden, verbeteren de bloedtoevoer in je hersenen en verhogen de lactobacillen waardoor de dysbiose verminderd.
 
 
 
Heb je histamine intolerantie of MCAS en heb je darmklachten, geen goede ontlasting en wil je geholpen worden bij het herstellen van je gezondheid, boek dan een consult.
Mail naar info@histamine-intolerantie.nl voor meer informatie. 
 

 

Recente artikelen

Drink water met zout

Je hebt histamine intolerantie, ok. Stel, je slikt anti-histamine medicatie. Stel, je volgt een histamine arm dieet, werkt aan het herstel van je darmen en toch blijf je last houden. Ligt het aan een mutatie van het HNMT-gen, het DAO-gen of  andere enzymen of zijn je klachten ontstaan door iets

Lees verder »

Histamine reacties verminderen met elektrolyten

Een te hoog histaminegehalte in je lichaam, of dat nu komt door een tekort aan enzymen, over actieve mestcellen of een allergie, zorgt voor een hele reeks van klachten: huiduitslag, jeuk, niezen, hoofdpijn, migraine, vermoeidheid etc.   Je kunt hiervoor antihistaminica gebruiken, wat het leven voor sommigen meer dragelijk maakt, maar

Lees verder »

Glutamaat

Symptomen van glutamaat intolerantie  De meest voorkomende symptomen zijn: Misselijkheid Hoofdpijn Zweten Pijn op de borst Zwak gevoel Blozen Snelle hartslag,  onregelmatige hartslag (fladderen) Gevoelloosheid, tintelend of brandend gevoel in sommige delen van het lichaam Strak gevoel in je gezicht Deze symptomen worden niet helemaal wetenschappelijk gedragen, omdat er wel

Lees verder »

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment