Home » Drink water met zout

Drink water met zout

Je hebt histamine intolerantie, ok. Stel, je slikt anti-histamine medicatie. Stel, je volgt een histamine arm dieet, werkt aan het herstel van je darmen en toch blijf je last houden. Ligt het aan een mutatie van het HNMT-gen, het DAO-gen of  andere enzymen of zijn je klachten ontstaan door iets simpels als een water en mineralentekort?

Dr. Batmanghelidj, was een Iraanse arts, opgeleid aan de St. Mary’s Medical School van de Universiteit van Londen. Hij ontdekte dat water een uitstekende anti histamine is en een geweldige pijnmedicatie. Er is echter wel iets waar je op moet letten bij het drinken van water: mineralen.

Histamine en mineralen

Histamine komt namelijk vrij als je lichaam een tekort heeft aan belangrijke mineralen als natrium en kalium. Histamine helpt het lichaam weer in balans te brengen. Volgens Dr. Batmanghelidj kun je een teveel aan histamine in je lichaam hebben doordat er geen balans is in wat we consumeren. En niet perse doordat we te weinig  DAO hebben. Het is een andere manier om naar het probleem te kijken. Wellicht ontstaat er een verstoring in de darmen doordat er teveel histamine vrijgelaten wordt door een tekort aan mineralen. Histamine is een ontstekingsstof die de darmen aantast, waardoor er minder DAO aangemaakt wordt, er een lekkende darm ontstaat en de darmflora uit balans is. Zou zo maar eens kunnen, ik vind het een logische verklaring. Wat niet wegneemt dat je nog steeds je darmen moet herstellen als je histamine intolerantie hebt.

Ga je naar het ziekenhuis dan krijg je waarschijnlijk anti-histamine mee, want die onderdrukt de histamine reactie. Maar histamine heb je nodig, de reactie komt er niet voor niets.

Kalium en natrium hebben elkaar nodig

Neem bijvoorbeeld sinaasappelsap, boordevol kalium, maar je lichaam kan de kalium niet gebruiken zonder genoeg natrium, ofwel zout. Als iemand sinaasappelsap drinkt en niet genoeg zout binnen krijgt om het kalium in de cellen te krijgen, dan wordt er histamine vrijgelaten om dit probleem op te lossen. Histamine zorgt ervoor dat de celwanden meer doorlaatbaar worden zodat het kalium dan zonder zout in de cellen kan. Wat ik een interessante gedachte vind!

Ik heb namelijk pas mijn haar laten onderzoeken op zware metalen en mineralen. En wat bleek, mijn kalium- en natrium gehalten waren echt heel erg laag.  (kalium 3 en normaal is tussen 15-45, natrium 7 en normaal is tussen 18-90) Ook Litium was erg laag.

Je hebt ⅛ theelepel zout (¾ gram) nodig om de hoeveelheid kalium in 2,5 dl sinaasappelsap op te laten nemen in de cellen. in het  boek “ABC of Asthma, Allergies and Lupus” schrijft Dr. Batmanghelidj op pagina 149 “Het is een goede gewoonte om wat zout toe te voegen aan sinaasappelsap om de werking van natrium en kalium in balans te houden zodat er voldoende water binnen en buiten de cellen blijft.”

In sommige culturen wordt zout aan meloen en ander zoet fruit toegevoegd om de zoetheid te accentueren. Deze fruitsoorten bevatten voornamelijk kalium. Door zout toe te voegen voordat je het eet, wordt de kalium en natrium in balans gebracht.  

Dr. Batmanghelidj adviseert om zout toe te voegen aan al ons eten vanwege het kaliumgehalte, want kalium zit in bijna alles wat we eten. En ja, teveel zout is slecht voor hoge bloeddruk, water retentie en vele andere gezondheidsproblemen, maar ook dit zou ontstaan door andere onbalans in het lichaam en vooral door te weinig water te drinken.

Zout is een natuurlijke anti-histamine

Zout zou het beste natuurlijke anti-histamine zijn. Als je veel water drinkt en je neemt er geen (zee)zout bij dan zal het lichaam histamine vrijlaten. Als je neus gaat lopen of je voelt dat eten in je keel blijft hangen of je vaak je keel schraapt, neem dan wat zout. Hetzelfde is als je fruit eet met veel kalium (tropisch fruit bevat veel kalium) en je niet genoeg zout neemt, je kan een loopneus krijgen of een opgezette keel of longen. Bij teveel zout zal  het lichaam ook histamine vrijlaten. Dus let op dat je niet teveel neemt. Je kunt ook aan je ogen merken als je ogen waterig worden en je tranen voelt lopen. Als je dan wat zout op je tong doet en je klachten gaan weg, dan weet je dat je op je zoutinname moet letten. Probeer het maar een keer. Je hoeft het zout niet door te slikken, gewoon een minuutje op je tong laten liggen, daarna kun je het uitspoelen of uitspugen. Als je teveel zout hebt genomen, dan merk je dat doordat de klachten niet weggaan of  erger worden. Spuug het dan uit en drink één of twee glazen water en de klachten zouden dan weg moeten gaan. Ieder persoon moet bewust zijn van haar/zijn klachten en een goede balans proberen vinden van water en zout, en ook de hoeveelheid zout in de voeding die zij eten.

Adrenaline is lichaamseigen anti-histamine

De sterkste antihistamine die we hebben is adrenaline wat in de bijnieren geproduceerd wordt.  Groene thee en koffie, of beter gezegd caffeine, zorgt ervoor dat je bijnieren adrenaline vrijlaten. Dit is hoe adrenaline ingezet wordt bij een epi-pen die gebruikt wordt bij allergische reacties die gevaarlijk kunnen zijn voor je leven, zoals een anafylactische shock. Deze epi-pen gebruik je echt alleen in noodgevallen.

Drink je echter koffie dan zal je iedere keer als je een kop koffie drinkt adrenalinestoot krijgen. De caffeine  zorgt er ook voor dat het lichaam de opgeslagen energie vrijlaat die het anders voor noodgevallen bewaart. Als deze opgeslagen energie vrijgelaten wordt, zal het lichaam datgene gaan lenen wat het nodig heeft om de energie weer in het noodsysteem op te slaan, zodat het in een volgende noodsituatie goed kan reageren. Caffeine zal je lichaam uitputten, iedere cel in je lichaam heeft water en zout nodig om goed te kunnen functioneren en om cellen samen te laten werken.  

Het gebruik van commerciele anti-histaminen zal alleen het water en zout tekort in het lichaam maskeren.

Alleen water zal het al het extra zout in ons lichaam wegspoelen doordat het zout dan uit de cellen wordt getrokken waardoor er onbalans ontstaan. En deze onbalans zorgt voor ziekten. Denk er maar eens aan als iemand in het ziekenhuis ligt en een infuus met water krijgt, hier zit altijd een zoutoplossing in.

Een deel van het probleem vandaag de dag is dat we met zijn allen minder water zijn gaan drinken doordat er meer frisdranken en limonades worden gedronken.  

Wist je trouwens dat honden ook vaak een tekort aan zout hebben? Als jouw hond je vaak likt dan is dat waarschijnlijk omdat hij/zij het zout van je huid wil likken. Doe eens wat (zee) zout in het water en kijk of je hond (of kat) zich anders voelt en anders gedraagt..

De 4 eenvoudige stappen van Dr. Batmanghelidj naar een goede gezondheid zijn:

 1. Het in evenwicht brengen van water en zoutgehalte van het lichaam.
 2. Het gebruiken van de spiermassa van het lichaam om de hersenen te versterken.
 3. Het vermijden van dranken die uitdrogen van het lichaam in de hand werken, want uitdroging heeft tot gevolg dat er meer gif in het lichaam achterblijft.
 4. Het dagelijks eten van uitgebalanceerde voeding, in verhouding van 20 procent eiwitten en 80 procent groenten, peulen en fruit, met zo weinig mogelijk zetmeel en suiker.

Welk zout te gebruiken?

Je kunt het beste zeezout gebruiken en het liefst Keltisch zeezout, hier zitten de meeste mineralen in. Heb je een vermoeden dat je een zware metalen belasting hebt, neem dan gewoon tafelzout, omdat er in Keltisch zeezout spoorelementen zitten van zware metalen. Veel mensen hebben teveel zware metalen in hun diepere weefsels in organen (lever, nieren, hersenen) opgeslagen zitten. Dus let hier op. Je kunt je bij mij laten testen op zware metalen door middel van een Haarmineraaltest.

Wil je meer weten over de werking van water en zout voor je lichaam, dan kan ik je de boeken Water, het goedkoopste medicijn en ABC van Astma, Lupus en Allergieën van harte aanbevelen.

Heb je lichamelijke klachten, neem dan contact op met je huisarts, en vraag naar zijn/haar kennis op dit gebied. Je kunt bij de huisarts je bloed laten controleren op mineralen.

Denk er dus aan voldoende zout te nemen bij kaliumrijke voeding.

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan in de ochtend tussen 10 en 12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

13 reacties

 1. Christine Dittmar zegt:

  Super interessant! Wat ik alleen moeilijk vind is dat ik leerde dat zout vroeger een zeldzaam/kostbaar product was… hoe moest dat vroeger dan? Oke men dronk vast geen sinaasappelsap en koffie. Men was waarschijnlijk al blij met water of een kruiden aftreksel… maar misschien weet jij het?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Christine, wat een leuke vraag. Wat ik weet is dat men vroeger veel in reuzel bakte en er meer zout spek werd gegeten dan tegenwoordig. Een beetje zoals in Spanje en Portugal, waar ze dat nog wel veel doen. Althans de oudere generatie.
   Daarnaast weet ik wel zeker dat er toen zo goed als geen diabetes of insuline resistentie was waardoor cellen snel uitdrogen en er meer zout nodig is om vocht vast te houden. Want ook al eet je zoals tegenwoordig koolhydraatarm om insuline resistentie om te keren, dan wil dat niet zeggen dat het meteen weg is als je op deze manier gaat eten. Het kan zo maanden of soms zelf een jaar duren voor de insuline in de cellen weer normaal is en de alvleesklier weer helemaal normaal functioneert.
   Als derde aspect is de hoeveelheid stress die we vandaag de dag over ons heen krijgen. Het is niet te vergelijken met een paar honderd jaar terug. Zowel visueel, door al die beeldschermen met informatie, auditief met altijd overal muziek in winkels, auto’s op straat, industries etc. en ook mentaal en psychisch. Ook ziekte zelf is stress. Hoe meer stress, hoe meer natrium je verbruikt.

   Dus om kort te gaan: als je een rustig leven lijdt op het schone platteland, zonder gifstoffen, en langere tijd geen snelle koolhydraten binnen hebt gekregen. Als je geen tropisch fruit eet (hoog kalium), want dat was er vroeger nog niet. Dan blijven de elektrolyten in balans en hoef je niet overal zout op te doen.

   Alles draait om balans. En ook al waren er vroeger ook veel ziekten, verhoudingsgewijs was dit een stuk minder dan tegenwoordig.

   • Christine zegt:

    Ja, daar zegje wat, die tropische producten, die waren er toen nog niet zoals nu. Ik vind het echt interessant. Dank voor je toelichting!

   • Marita zegt:

    Vroeger aten ze toch juist meer zout? Er waren geen koelkasten. Er werd dus veel ingelegd in zout! Gezouten boontjes, snijbonen, vis, vlees, dat werd gepekeld!

   • Mariëlle zegt:

    Dag Lisa
    Wat eet jijzelf?

    Hoe kan het dat anderen juist IR herstellen met bijv medical medium?

    Janneke van der meulen eet ook kilo’s fruit

    • Lisa Goudzwaard zegt:

     Beste Marielle,
     Je kunt IR op verschillende manieren herstellen. Het ligt eraan wat je onderliggende klachten zijn. Bij histamine intolerantie/MCAS is er een te hoge belasting met toxische stoffen en kan het lichaam niet goed ontgiften. Het eten van fruit en groenten is dan in theorie een goede manier om te ontgiften, maar helaas is er bij de verhoogde histamine en mestcelactivatie meestal sprake van pathogene microben. Zo zijn er bijna altijd wel een verhoogd aantal pathogene bacterien, parasieten of schimmels. Deze organismen leven van suikers en koolhydraten. De reden van de verhoging van deze organismen is echter niet alleen suiker in voeding, maar vooral het hoge gifstoffengehalte in het lichaam. De microben breken namelijke gifstoffen af. Op zich goed, maar de microben zelf zijn, bij overgroei, niet goed. Dus als je veel fruit gaat eten, voedt je deze organismen, nemen ze in aantal toe en worden de klachten erger. Daarnaast zijn er vaak, door een tekort aan zwavel in het lichaam problemen met salicylaten en oxalaten. En Medical Medium heeft bij meerdere mensen serieuze oxalaat problemen veroorzaakt. Ik zelf eet veel groenten en dierlijke producten en een klein beetje koolhydraatbronnen.

 2. Hennie zegt:

  Interessant artikel. Betekend dit eigenlijk dat je in iedere beker water die je drinkt een beetje keltisch zeezout zou moeten doen.?

  Ik krijg soms een rode flush als ik een beker water op heb. Ik heb dan verder geen histaminerijke voeding op.

 3. Agnes zegt:

  Wat een goede tip, ik doe nu gewone zout op mijn tong en dit geeft ifd effect.
  Maar hoe vaak mag je dit doen? Heb het vandaag 3 keer gedaan over de gehele dag verspreid elke keer na een allergische reactie.
  Kan j hier ook een supplement voor nemen?
  Zoja welke raad jij mij dan aan?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Agnes, fijn dat je merkt dat het helpt, waarschijnlijk heb je dan een natriumtekort. Als dit zo is, (dit kun je onderzoeken met een haarmineraalonderzoek), kun je het iedere dag doen. Hoeveel is afhankelijk van het tekort. Als je zout in water doet en je proeft geen zout, maar zelfs wat zoet, is het tekort groot en mag je het twee of drie keer per dag doen. Alleen hoeveel per keer is dus per persoon verschillend. Belangrijk is dat je let op het vasthouden van vocht, kijk naar je sokafdruk in je onderbeen en weeg jezelf, kom je in een dag ineens een halve of hele kilo aan, dan heb je teveel zout genomen. Overigens houdt je ook vocht vast als je ongesteld moet worden en bij volle maan. Dus even opletten. Het kan zijn dat je juist op deze dagen extra zout nodig hebt en helemaal geen koolhydraten/suiker. Er zijn zouttabletten met echt zout, vaak is het natriumbicarbonaat, kan ook helpen, maar werkt net weer anders. Gebruik zout zonder toegevoegd fluor, himalayazout of Keltisch zeezout.

 4. Anne-Marie zegt:

  Hoi Lisa,

  Wat een interessant artikel. Ik ben beginnend celzout gebruiker. Mijn man heeft eczeem en reageert op histamine dus ik dacht dan kan ik celzout natrium en kalium wel inzetten om te kijken wat het doet. Maar er zijn verschillende kalium mineralen en verschillende natrium mineralen bij de celzouten welke zou ik dan moeten gebruiken? Weet jij dat misschien? Ik neig zelf naar celzout nr 4 kalium chloratum en naar celzout nr 8 natrium chloratum. Zijn dit de goede?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Anne-Marie, op zich zijn deze goed om de tekorten aan te vullen. Ik gebruik zelf ook graag nr 6 kalium sulfuricum, omdat dit aan zwavel gebonden is en dit bij MCAS een rol speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.