Home » Het verhaal van Johan

Het verhaal van Johan

Succesverhaal na 30 jaar verslaving

Mijn naam is Johan Bakker en ik ben 46 jaar oud. Ik hoop dat ik anderen mensen kan inspireren door mijn verhaal met jullie te delen. Je kunt beter worden door aan je gezondheid te werken. 

Op mijn twaalfde kwam ik voor het eerst in aanraking kwam met softdrugs wat zich ontwikkelde naar wekelijks harddrugsgebruik op mijn zeventiende. Ik stopte met school en ging werken. Ondanks mijn gebruik waardoor ik nog maar weinig sliep, vaak maar vijf uur per dag, heb ik mij nooit een dag ziek gemeld.

Door dit bizarre leven ontwikkelde ik chronische slapeloosheid, ik sliep nog maar tien tot vijftien uur per week en dat brak me op, ik ben toen slaapmiddelen gaan gebruiken, ook hier raakte ik aan verslaafd. 

Op mijn tweeëntwintigste begon ik naast mijn werk weer met studeren, vijf jaar lang ging ik maar één keer per week uit. Daarna, op mijn zevenentwintigste, begon alles weer van vooraf aan. Toen ik op mijn negenentwintigste op mijzelf wonen ging ik dagelijks drinken en gebruiken en sloeg ik weer nachten over. Ik heb in deze periode van vijf jaar gemiddeld drie slaappillen per dag genomen totdat ik nog maar drie uur per nacht sliep op drie pillen. Dit vond ik toch niet normaal. 

De ommekeer

Daarom ben ik toen in één keer gestopt met de slaapmiddelen waardoor ik ruim drie maanden in een depressie geleefd heb, maar gelukkig trok dat bij. Ik was ondertussen ook gestopt met cocaïne, speed en xtc omdat mijn lichaam daarop niet meer goed reageerde. Alcohol werd toen mijn primaire verslaving. Tot ik op 20 oktober 2017 wakker werd met heel veel zenuwpijnen in mijn armen en benen. Dit was het moment dat ik dacht: Nu is het echt genoeg geweest en ben ook in één klap gestopt met drinken.

Ik was toen een week vrij van mijn werk en dacht deze week kan ik goed gebruiken om bij te komen. De eerste paar dagen heb ik alleen maar naar het plafond liggen staren en was ik flink aan het bibberen en zweten.

Met de steun van mijn vriendin Rachel heb ik in december 2017 besloten helemaal definitief  met drinken te stoppen. Aan Rachel heb ik alle steun gekregen die je maar kunt bedenken. Rachel werkt in de zorg en is inderdaad een zorgzaam type. 

Begin van het herstel

Ok, het herstel kan beginnen. Het is intussen 20 februari 2018 ik zit precies vier maanden in mijn herstel. Nog geen dokter gezien want nee ook hierin neem ik mijn verantwoording: Had je maar niet zo hard moeten leven Johan :-). 

Ik liep in het magazijn van mijn werk en toen werd ik in mijn staart gepakt, ik wist meteen: O jee, ik zit nu in een burnout. Op dat moment ben ik direct op internet gaan kijken hoe ik dit aan moest pakken en kwam terecht bij acupunctuur en kon daar begin maart terecht voor mijn eerste behandeling. Op het werk had ik nog niks verteld en ging ik gewoon naar mijn werk. Na zes weken was de situatie voor mij onhoudbaar en ben toen naar mijn baas gestapt en verteld dat ik in een burnout zat maar absoluut niet in een burnout traject wilde en dat ik zelf mijn herstel aanpakte. Ik kreeg de ruimte en mocht ook eerder naar huis als ik het niet meer trok.

Ik begon mij te verdiepen vooral in het herstel van mijn verslaving en burnout, ik heb hier veel over gelezen en was erg bezig van hoe kan ik mij verbeteren. 

Drie maanden lang ging ik elke week een uur naar de acupunctuur wat mij erg goed heeft gedaan. Ik ben gezonder gaan eten en supplementen gaan gebruiken zoals Ashwagandha en Rhodiola, dit zijn kruiden die o.a. stress reguleren. Daarnaast een multivitamine, magnesium, vitamine C en D en probiotica. Goede bio-actieve supplementen en geen synthetische rommel. 

Ik werkte nog zeven uur per dag en ging één keer per week naar Tai Chi en één keer per week een uurtje tafeltennissen voor de rest 1 x per dag een halfuurtje wandelen bij het strand, heerlijk het rustgevende geluid van het water, het werkte herstellend  bij mijn overprikkeling.

Tai Chi ging ik ook dagelijks toepassen thuis wat mij ook veel rust gaf.

In oktober 2018 kreeg ik een griepvirus waar ik slecht van herstelde en ben toen, jawel, voor het eerst naar mijn huisarts gegaan en heb het hele verhaal verteld. Mijn huisarts had hett nog nooit in zijn praktijk meegemaakt dat iemand met zo’n verleden met zichzelf aan de slag is gegaan. Hij vond het reuze interessant en ik ben nog steeds elke 2 maanden bij hem om mijn voortgang te te bespreken. 

In november 2018 had ik nog steeds veel zenuwpijnen vooral in de ochtend na het slapen. Ik ben op internet gaan zoeken om te kijken of er een therapie is die dit weg kan nemen. BSR staat voor Body Stress Release en ja hoor een schot in de roos, na twee behandelingen was ik van de zenuwpijnen af. Wat een bevrijding :-).
Daarna begon ik met ademhalingsoefeningen omdat ik nog wel vrij hoog in mijn adem zat door de burnout. Eerder was dit niet mogelijk omdat ik zoveel stress ervaarde dat ik mij niet kon concentreren. Ik heb veel baat gehad bij de ademhalingsoefeningen en begon ook met mediteren. Vijf keer per week deed ik een geleide bodyscan van 45 minuten wat ik als zeer prettig ervaarde. Eindelijk kon ik door het mediteren mijn piekergedachten stopzetten.

Voedselallergie

Het is maart 2019 en begin langzaam uit mijn burnout te komen. Rachel en ik hebben besloten om te gaan samenwonen en ik verkocht mijn huis binnen een paar weken. Na het verkopen van mijn huis had ik geen burnout symptomen meer. Wat er overbleef was een pittige voedselallergie, ik dacht altijd dat al die ontstekingen op mijn borst, rug en gezicht door de het slechte leven kwam. Indirect is dat natuurlijk wel zo want ik heb mijn lichaam volledig afgebroken. Nu we afgerekend hebben met alcohol, drugs en een burnout blijft er een restant over en dat is een voedselallergie. 

Elke keer als ik weer iets verkeerds gegeten had kreeg ik huidontstekingen, depressies en zware vermoeidheid. Ik begon mij te verdiepen in mijn allergie op internet en kwam erachter dat ik een histamine intolerantie heb. Mijn huisarts zei op een schaal van 0 tot 10 scoor je een 12 nou dat is een mooi compliment :-). 

Nu ik wist dat het een histamine intolerantie is, kon ik veel gerichter bezig zijn met wat ik wel en niet kon eten en drinken. Het is een behoorlijke zoektocht geweest maar mijn herstel gaat stukje bij beetje vooruit. Nu ik wist wat ik wel en niet kon eten ging het leven een stukje makkelijker. Ik heb in februari tot mei bijna geen allergische reacties gehad omdat ik al mijn groenten ging stomen en geen vlees meer ging eten. Ik at nog maar tien dingen zoals broccoli, bloemkool, wortel, pastinaak, courgette, zoete aardappel, ui, knoflook veel meer dan dit niet.
Opeens half mei kreeg ik weer ontstekingen, depressies en vermoeidheid en begreep in eerste instantie niet waar dat ineens vandaan kwam maar natuurlijk, we wonen naast de hei en had dus erg last van hooikoorts. Ik ben met de huisarts twee maanden bezig geweest om het juiste hooikoorts medicijn voor mij te vinden en kwamen uit op Tavegil dat is de Rolls Royce onder de antihistaminica waardoor we de ontstekingen onder controle kregen.

Met het vooruitzicht op volgend jaar zomer ben ik op internet gaan zoeken om op een holistische manier van mijn hooikoorts af te komen omdat de medicijnen van de huisarts niet zaligmakend zijn.
In juni 2020 heb ik een afspraak gemaakt met een natuurgeneeskundige en hebben ze mijn bloed laten testen op laaggradige ontstekingen. En ook dit is een schot in de roos want mijn bloedtest scoorde alles in het rood wat betekent dat de ontstekingen in mijn lichaam afgeremd moeten worden d.m.v. hoge doseringen omega 3 olie EPA/DHA. Ondertussen ben ik er ook achter gekomen dat het niet helemaal een histamine intolerantie is maar dat mijn mestcellen 

overactief reageren op stoffen die eigenlijk onschuldig zijn waardoor de mestcellen chemische stoffen afgeven waaronder histamine. Ik ben weer verder gaan zoeken en heb nu een supplement gevonden die de mestcellen stabiliseren het heet Palmitoylethanolamide ofwel PEA dit middel heeft mij een paar maanden goed geholpen maar verliest zijn kracht en kreeg weer reacties op voeding.

Toen ben ik weer verder gaan speuren op het internet op zoek naar een ander supplement en heb een uiterst krachtig supplement gevonden ganoderma lucidum ofwel reishi paddestoel van hoge kwaliteit zen reishi sporen die de werkzame stof triterpenoïde bevat die o.a. histamine tegengaat. In 3 jaar tijd heb ik nog niet zo’n krachtig supplement gebruikt.

Nu gebruik ik de volgende supplementen;

Reishi sporen – Tarwegras – Spirulina – Marine Phyto plankton – Enzymen complex – Liposomale Magnesium – MSM – L Glutamine – Moringapoeder/thee/olie 

Vitamine D+K+Jodium – Curcumine – Solgar l glutathione – ZinZino omega 3 balance oil – Cozidase B6/Koper/Zink 

Nadat ik een helse zomer had meegemaakt met de hooikoorts ging het gelukkig beter en door de reishi sporen te nemen kreeg ik een enorme energieboost. Ik nam drie keer drie  gram per dag, dit is hooggedoseerd.

Terugval

Ik voelde mij in oktober en november 2020 zo goed dat ik dacht dat ik mijn allergie onder controle had en in december een hele grote fout heb gemaakt door in 1 week van alles te gaan eten.

Bittergarnituur, pepernoten, gevulde speculaas, gevulde koek, ijs en slagroom. De eerste paar dagen was er nog niks aan de hand dus ik dacht ik ben sterk en de reishi helpt mij er bovenop.

Maar niks was minder waar want vanaf de tweede week van december heb ik tot half januari ontzettend veel ellende meegemaakt en ben daar erg van geschrokken. Mijn systeem begon weer aan alle kanten te haperen. Zware vermoeidheid, depressies, verstoppingen, diarree en 5 weken lang buikpijn etc. Ik ben dan ook niet het aller gezelligst en ga dan meestal na het werk eerst eten en daarna op bed liggen omdat ik niet Rachel en Soleil tot last wilt zijn. Voor hun is het ook niet makkelijk maar gelukkig zijn er altijd voor mij. Dat het nu even helemaal anders moest gaan was nu wel duidelijk. 

Histamine, oxalaat en salicylaat 

In december heb ik online een histamine arm kookboek gekocht van Lisa Goudzwaard en we zijn nu een maand deze recepten aan het uitproberen met groot succes. Ik ben Lisa dankbaar voor al deze lekkere en herstellende recepten. Gisteren heb ik het boek ontgiften van Oxalaat en Salicylaat gekocht en er worden mij nu dingen echt duidelijk. Bijvoorbeeld in witlof zit geen histamine of oxalaat maar wel salicylaat en bramen, kersen en bessen ook geen histamine maar wel de andere gifstoffen. Maar ook peulvruchten etc., allemaal eten waarop ik niet goed reageer.
Het boek is heel helder en duidelijk geschreven kortom ik ben fan van je Lisa :-).
Nu kan ik nog gerichter te werk gaan met het herstellen van mijn lichaam en nee ik zal niet meer in een week zoveel troep naar binnen werken.

Hoe is het nu na drie jaar?

We zijn nu ruim 3 jaar verder en ik kan alles weer. Wat ik nu doe is één keer per week tafeltennis, één keer per week sportschool en twee tot drie keer per week yoga en fulltime werken :-).

Daarnaast heb ik ook andere interesses ontwikkeld zoals lezen. Ik lees nu anderhalf jaar boeken o.a. spirituele boeken Eckhart Tolle, Deepak Chopra en over het boeddhisme en voeding. Ook ben ik inmiddels begonnen met een cursus voedingsleer want gezond eten is de basis voor een gezond leven,

Johan

Het menselijk lichaam is superslim is en het herstellend vermogen is enorm groot. Het is echt mogelijk om na een langdurige verslaving weer gezond te worden. 

Heb jij ook problemen met een teveel aan histamine en of mestcellen en wil je je verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar info@histamine-intolerantie.nl. We nemen dan contact met je op

Hoe meer ervaringsverhalen we verzamelen hoe meer je anderen steunt en we de ontwikkeling binnen de medische wetenschap kunnen ondersteunen. Zodat er meer aandacht en oplossingen komen voor een verhoogd histamine gehalte en mestcelactivatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.