Je amygdala/immuunsysteem resetten

Veel mensen met MCAS zijn ook gevoelig voor chemische stoffen en geuren. Hier is een naam voor: MCS, multiple chemical sensitivities. Het kan zijn dat je denkt dat je MCAS hebt, maar in feite alleen reageert op de chemische stoffen en niet op voeding, warmte/koude, inspanning. Je hebt dan waarschijnlijk alleen MCS. (Dat is al erg genoeg…) Bij MCS ben je overladen met toxinen en reageert je immuunsysteem op de chemische stoffen en geuren. Er is sprake van een neurologische reactie als gevolg van je immuunsysteem die overreactief is. Naast MCS is er ook een overgevoeligheid voor elektrisch magnetische velden en wifi/mobiel netwerk straling: EHS. Ook hier speelt de neurologische reactie een rol.

Die overreactie ontstaat door de amygdala, een klein orgaan in de hersenen, een onderdeel van het limbisch systeem.

Wil je je klachten verminderen, los van een dieet en supplementen, dan kun je de amygdala trainen en resetten. Ik zie het als een heel welkome aanvulling op de behandelingen die ik geef.

Hoe werkt het trainen van de amygdala?

De amygdala is het deel van de hersenen wat actief is in een extreem stressvolle of traumatische gebeurtenis. Dit kan ook een fysieke gebeurtenis zijn. 

 

Ashok Gupta ontwikkelde  het Gupta programma waarmee je de amygdala reset. Ashok ontwikkelde het programma, waarbij hij ook met NLP werkt, in eerste instantie voor zichzelf, hij had ME/CVS. Het is een succesvol programma, mits het goed wordt uitgevoerd. 

 

Hij legt uit dat als je een traumatische gebeurtenis meemaakt en je bij die gebeurtenis wordt blootgesteld aan een gifstof, de amygdala dit opslaat als horende bij het trauma. 

 

Iedere keer als je opnieuw aan deze gifstof wordt blootgesteld, ziet de amygdala dit als trauma en daar reageert je immuunsysteem op .

Dit is een heel verkorte en vereenvoudigde uitleg wat er gebeurt, meer informatie kun je vinden op de website van het Gupta programma.

 

Heb je MCS of EHS, dan is het aan te bevelen om te onderzoeken op welke stoffen je precies reageert en welk trauma dit veroorzaakt zou kunnen hebben. 

Daarnaast is het mogelijk dat je een zware metalen belasting hebt. Daar kun je bij mij mee aan de slag.

 

Als je immuunsysteem overactief is en het sympathisch zenuwstelsel over een lange periode overgestimuleerd wordt (dit kan maanden tot jaren zijn), kan dit naast je bestaande klachten nog meer ziekten en gezondheidsproblemen geven waardoor je immuunsysteem niet meer zo effectief  werkt

De amygdala stimuleert de hersenen te veel, je krijgt steeds meer reacties en daardoor weer negatieve gedachten en gevoelens over die reacties. 

Je zit gevangen in een vicieuze cirkel. 

 

De thalamus vergroot de binnenkomende geuren en smaken, en men denkt nu, volgens de laatste ontwikkelingen in de neurowetenschappen, dat  ons reukzintuig hét zintuig is dat het limbisch systeem stimuleert. 

Deze conditionering van de amygdala zorgt ervoor dat het hele circuit voortaan op dezelfde manier zal reageren, het wordt een chronisch reactie. De hersenen reageren nu voortdurend overmatig op elke chemische stof of geur die doet denken aan de oorspronkelijke sensibiliserende chemische stof. Bovendien kunnen de hersenen zelfs nog verder generaliseren en beginnen te reageren op andere zeer verschillende chemicaliën, als ze signalen van andere delen van de hersenen beginnen te krijgen dat dit een geschikte reactie is.

 

MCS, maar ook schimmelziekte en EHS kunnen een geconditioneerde reactie van de hersenen op een chemische stof of elektrisch veld zijn. De hersenen denken dat er gevaar is.  Men denkt soms dat de hersenen zelf deze overreactie veroorzaakt, maar dat is niet zo, het is een fysiologisch probleem in de amygdala en geen psychisch probleem.

 

Je kunt zelf een begin maken met je amygdala te leren anders te reageren.  Wil je het echt goed aanpakken en begeleid worden, volg dan het Gupta programma. 

 

De onderstaande lijst zorgt voor rust in je amygdala. Maak dit je topprioriteit, stop hier zoveel mogelijk tijd in. Doe het niet naast je drukke leven, maar maak het een onderdeel waar je elke dag bewust tijd in stopt. Dit gaat je echt helpen.

Geniet van jezelf en anderen

 • Zorg dat je iemand hebt waar je jezelf bij kunt ontladen, een professionele coach of vriend. 
 • Laat verdriet of boosheid vrij, vergeef anderen die jou iets hebben aangedaan.
 • Verwijder jezelf, of heel jezelf van moeilijke relaties
 • Ga naar yoga, qigong, tai chi en meditatie
 • Vind iets wat je leuk vindt om te doen en doe dit dagelijks
 • Heb plezier, heb lol
 • Go slow, unplug, doe dingen alleen voor de lol, doe een dutje. 
 • Maak een sport van “missing out”. 
 • Je hoeft niet overal bij te zijn en alles te beleven. 
 • Zorg in plaats daarvan voor het plezieren van je eigen ziel.
 • Probeer eens één avond per week zonder beeldscherm door te brengen. 
 • Ga wandelen, zingen, dansen, lezen. Dan ben je al een heel eind. 
 • Probeer hier een gewoonte van te maken.

Geniet van bewegen

Stressbeheersing is het beste wat je kunt doen, op de tweede plaats komt hierna: Bewegen!

 

Wat doet beweging voor je?

 • Het versterkt je immuunsysteem en je tolerantiegehalte.
 • Het zorgt ervoor dat het lymfevloeistof goed door de lymfeklieren circuleert. De lymfesysteem circuleert immuuncellen en zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd worden.
 • Je zuurstofgehalte in je lichaam wordt hoger. Hierdoor wordt in je bloedbaan zuurstof beter vervoerd, maar ook voedingsstoffen en immuuncellen. Voldoende zuurstof in je hersenen voorkomt ontstekingen in je hersenen.
 • Door beweging kun je beter ontgiften.
 • Beweging stimuleert de thymusklier en verhoogt het herstel van de celwanden in de darmen.
 • Regelmatig bewegen verlaagt ontstekingen in je lichaam en hersenen.

 

Heb je ook het mestcelactivatie syndroom, zorg dan dat je je hartslag niet te hoog wordt. Doe rustige sporten, zodat je niet oververhit raakt. 

Dit zijn de beste dingen die je kunt doen om de symptomen van je MCS en EHS te verminderen en je tolerantie te verhogen.  

Daarnaast breng je de toxinen in beeld en werk je aan je gezondheid. Maar alles op zijn tijd. Voor de een is het goed en voldoende om de volgens de bovenstaande lijst te leven, voor de ander is er meer nodig en speelt ontgiften ook een belangrijke rol. 

 

Het GUPTA programma bestaat uit DVD’s en een boek. In 28 dagen kijk je de DVD’s en lees je het boek en ga je aan de gang met het programma. 

Weet je niet zeker of dit wat voor je is dan kun je ook eerst een gratis account aanmaken. 

Meer informatie over het resetten van je amygdala en je immuunsysteem vind je op de website van het GUPTA programma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.