Kokoscurry met taro-waterkastanje balletjes

Een curry, maar je mag toch helemaal geen kerrie? Nee, dat klopt, dit gerecht bevat geen kerriepoeder maar curryblaadjes, komijnzaad, verse koriander en verse gember. Het bevat ook chilipeper omdat deze veel quercetine bevat en rode peper, in tegenstelling tot zwarte peper, bij sommige mensen prima gaat. Quercetine verlaagt histamine.

Taro is een knol (net als cassave en aardappel) en bevat veel zetmeel. Je gebruikt het als vervanging van de gewone aardappel. Kun je geen taro vinden, dan kun je ook cassave gebruiken. Waterkastanje is een klein knolletje en werkt histamine verlagend en bevat veel voedingsstoffen. Het beste is waterkastanjemeel te kopen in een Indiase/Pakistaanse toko. Daar is het verkrijgbaar Singodameel en wordt gebruikt in de lente bij het ‘vasten’ omdat het zo gezond is. (Indiaas vasten betekent vooral, gezond eten, geen suiker en andere belastende middelen). Online koop je het hier.

 

Kokoscurry met taro-waterkastanje balletjes

  • 1/2 kg taro puree, (taro gekookt, geschild en gestampt)
  • 2 tl Himalayazout
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 1/2 cup waterkastanjemeel
  • olie om te bakken
  • 1/2 cup kokosyoghurt (zelf gemaakt)
  • 5 curryblaadjes
  • 1/2 tl komijnzaad 
  • 1 eetlepel gember, gehakt 
  • 1 eetlepel verse koriander
  • 4 cups water
  • verse koriander voor garnering 

Bereiding

  1. Meng de taro puree met 1/2 tl zout, chilipoeder en waterkastanjemeel. Je hebt nu een deeg/beslag
  2. Roer goed door met een garde om het beslag luchtig te maken. Houd ¼ van het beslag apart. Van de rest van het beslag worden kleine deegballetjes gemaakt. 
  3. Verwarm olie tot een druppel beslag direct boven komt drijven. 
  4. Laat steeds een eetlepel beslag in de pan glijden en bak tot het goudbruin is. Laat het uitlekken op keukenpapier en houd apart.
  5. Voeg de kokosyoghurt toe aan de ¼ mix die je apart hebt gehouden. Roer tot een gladde pasta. Meng het water erbij. 
  6. Verhit in een pan met dikke bodem 2 eetlepels kokosolie en bak de curryblaadjes, komijnzaad en chilipeper een paar seconden, tot ze wat gekleurd zijn. Voeg dan de gember toe en fruit eventjes.
  7. Voeg dan het yoghurt mengsel, zout en verse koriander toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het even inkoken. Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.
  8. Voeg dan de deegballetjes toe en laat 1-2 minuten pruttelen. Serveer heet, garneer met korianderblaadjes.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment