Als je histamine intolerantie hebt met spijsverteringsproblemen, je hebt last van je maag en je darmen werken ook niet echt mee, dan kunnen eiwitten niet goed verteerd worden. De eerste grote stap in de spijsvertering begint in de maag, hier wordt met behulp van maagzuur eiwit afgebroken. Als je een tekort aan maagzuur hebt, zul je dus eiwitten niet goed verteren. Die niet goed verteerde eiwitten komen vervolgens in de darmen waar ze problemen veroorzaken.
Als je een voedselintolerantie of allergie hebt reageert je lichaam altijd op eiwitten, dit kunnen plantaardige of dierlijke eiwitten zijn. De eiwitten waar je bij histamine intolerantie last van hebt zijn biogene aminen.
Je zult nu denken: moet ik dan eiwitten vermijden? Nee, liever niet! Je hebt eiwitten heel hard nodig en de eiwitten zelf zijn het probleem niet. Het is de vertering wat het probleem is. In dit geval een tekort aan maagzuur. Maar ook als je wel voldoende maagzuur hebt kunnen een tekort aan enzymen zorgen voor problemen in de darmen.
Uitgeputte bijnieren
Laten we nog even bij het maagzuur tekort blijven. Hoe kan dit de oorzaak zijn? Nou, dat is het waarschijnlijk niet. We moeten een paar stappen verder terug gaan.
De eerste stap terug zijn de bijnieren. Als deze niet goed meer werken, wordt er te weinig maagzuur geproduceerd.
Dan is de volgende stap: waarom werken de bijnieren niet goed? Dit kan mentale of fysieke stress zijn, maar het kan net zo goed een tekort aan mineralen zijn, of wat heel vaak voorkomt een combinatie van alle twee. Stress zorgt voor een tekort aan magnesium, net zoals suiker veel magnesium nodig heeft om verwerkt te worden. Een verkeerd eet- en leefpatroon kan de bijnieren uitputten.
Als je snel vol zit of snel een misselijk gevoel krijgt bij het eten van eiwitten en je hebt last van brandend maagzuur (ja, brandend maagzuur kan ook een tekort aangeven), dan is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt. Hierdoor gaan de onverteerde eiwitten naar de darmen. Waarschijnlijk gaat het je darmen gaat het ook al niet zo goed, de kans is groot dat je door het maagzuurtekort een lekke darm hebt gekregen. De slijmvlieslaag in de dunne darm is steeds dunner geworden en de eiwitten gaan rotten, je wordt winderig en krijgt een opgezette buik. De moleculen van de eiwitten kunnen nu door de darmwand heen dringen.
En nu komen we bij de voedselintolerantie. Je lichaam slaat alarm als de eiwitmoleculen door de darmwand dringen, je immuunsysteem gaat aan de slag om de indringers op te ruimen. Dit is het moment waarop er histamine reacties en ontstekingen ontstaan.
Maagzuur herstellen
Het is dus belangrijk om te zorgen dat er weer voldoende maagzuur kan worden aangemaakt. Dit kan je doen met Betaine HCI supplementen, maar je kunt het ook doen met Keltisch zeezout. De HCI afkorting van het supplement staat voor HydroChloride of wel chloor. Om chloor te kunnen maken heb je natriumchloride nodig, ofwel zout. Ik schreef al eerder een blog over het belang van het drinken van water met zout en waarom dit bij histamine intolerantie zo belangrijk is.
Naast de aanmaak van maagzuur ondersteunt het zout ook de bijnieren.
Als je iedere ochtend een glas water met sole neemt, Keltisch zeezout opgelost in water, krijg je voldoende natrium en chloor binnen om je bijnieren en je maag te ondersteunen. Het natrium gaat naar de bijnieren en de chloor naar de maag.
Om de darmen te helen gebruik je slijmerige voedingsmiddelen als okra, chiazaad, lijnzaad en aloevera. Het is per persoon afhankelijk welk voedingsmiddel je kunt verdragen. Gebruik geen gelatine of kippen-of runderbouillon getrokken van botten. Alhoewel deze heel gezond zijn bevatten ze heel veel histamine en glutamaat. Waardoor je zo weer drie dagen van slag kan zijn.
Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan tussen 10:00 en 12:00 uur voor een gratis kennismakingsgesprek van maximaal 15 minuten: 0613426644 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.
Eén reactie