Home » Obstipatie door schimmels

Obstipatie door schimmels

Hoe schimmels je hormonen en je spijsvertering beinvloeden

Lisa, ik blijf maar last houden van obstipatie, (of de engelse term constipatie), wat ik ook probeer. Ik heb dan verschillende suggesties, maar soms helpen ook die niet. Dan kijk je verder.  Zou er een schimmelprobleem kunnen zijn? Zou er teveel vocht in het lichaam kunnen zitten? 

In de Chinese geneeskunde noemt met het ‘Damp’ (overmatig vocht). Dit is een toestand binnen het lichaam waarbij veel vocht vastgehouden wordt en zo de lichaamssystemen vertraagd, waaronder immuunsysteem. Hierdoor raak je uit balans raakt en wordt je ziek Zoals een huis met hoge vochtigheidsgraad die gaat schimmelen.

Hoe kunnen damp en schimmel zorgen voor obstipatie?

De knedende beweging die je slokdarm, dunne en  dikke darm maken, heet de peristaltische beweging.

De peristaltische beweging wordt door de hersenen aangestuurd. Als alles goed werkt vertellen je hersenen aan je darmen waar de voeding is, in welke fase de vertering is en wanneer de voeding naar de volgende fase moet verplaatsen.

In de darmen zitten zenuwen die van de hersenen de opdracht krijgen wanneer ze moeten knijpen, hoe ver te moeten knijpen en hoe lang. Dit is het autonome zenuwstelsel. Het gebeurt gewoon, zonder dat jij daar controle over hebt.

Althans, normaal gesproken gebeurt het gewoon. Als je teveel damp in je lichaam hebt, wat voornamelijk veroorzaakt wordt door schimmels en schimmelgifstoffen in je leefomgeving,  kunnen deze gifstoffen de peristaltische bewegingen vertragen en zelfs tijdelijk platleggen. Hierdoor krijg je een opgeblazen buik, winderigheid, brandend maagzuur, een slechte vertering, verrotting en gastroparese (voeding blijft te lang in de maag).

Hierdoor zie je ook vaak SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), een overgroei aan bacteriën in de dunne darm.

Als je veel groenten en vezels eet, veel drinkt, vitamine C neemt, gember en 5-htp niet helpen, kijk dan of je in het verleden of heden schimmels of vocht in je huis, in je auto, of op je werkplek hebt. Zo ja, duik dan in de wereld van schimmeltoxinen en pak dit aan. Ik kan je daar bij helpen.

Voor nu, wat kun je doen om je darmen weer te laten bewegen?

 • Neem voordat je gaat eten bittere stoffen in. Zwavel werkt laxerend en heel mensen hebben een tekort aan zwavel in hun lichaam.
 • Neem de tijd voor je maaltijd. Ruik en proef het goed, dat geeft een signaal naar je hersenen en helpt de vertering.
 • Drink kalmoeswortel thee. Kalmoes werkt ontspannend, kalmerend en laxerend. (niet gebruiken bij een lage bloeddruk)
 • Neem in eerste instantie een 5-HTP supplement, werkt niet, gebruik dan een melatonine supplement.

Serotonine en Melatonine

Bij obstipatie kun je 5-HTP gebruiken, dit is de directe voorloper van de neurotransmitter en tevens hormoon serotonine. Histamine verlaagt serotonine waardoor er bij een hoog histaminegehalte in het lichaam een tekort aan serotonine kan ontstaan. Als je dit verhoogt en het gehalte weer op gezond niveau is, kan de serotonine in melatonine worden omgezet.

Als 5-HTP voor jou niet werkt kan dit drie dingen betekenen:

 1. Je hebt meer serotonine, dus meer 5-HTP nodig.
 2. Je hebt een omzettingsprobleem waardoor 5-HTP niet in serotonine wordt omgezet,
 3. Je kunt serotonine niet naar melatonine omzetten. (Vaak door een verstoring in het dag en nachtritme)

Dit hormoon ken je waarschijnlijk in verband met slapen, maar heeft ook andere werkingen. Zo beschermt het je hersenen en ondersteunt het de peristaltische bewegingen in je spijsverteringskanaal door je hersenen en je zenuwen tot rust te brengen. Melatonine is heel belangrijk om de gevolgen van schimmels en schimmelgifstoffen in het lichaam te verminderen. Wist je dat de slaapproblemen bij histamine intolerantie en MCAS ontstaan doordat histamine en melatonine uit evenwicht zijn? Als je ‘s nachts een tekort aan melatonine hebt kun je overdag je voeding niet goed verteren.

Dus obstipatie kan ontstaan door schimmelgifstoffen (mycotoxinen) en een tekort aan melatonine.  Het aanpakken van obstipatie is heel belangrijk voor je herstelproces. Zolang er obstipatie is, kun je beter niet ontgiften omdat de opgeslagen gifstoffen die uit de weefsel worden getrokken, vooral de lever, grotendeels via je darmen wordt afgevoerd. De gifstoffen komen in het gal, deze wordt in je dunne darm uitgescheiden om vetten op te lossen en dan via je ontlasting afgevoerd. Als je obstipatie hebt en je ontlasting te lang in de dikke darm blijft, kunnen de gifstoffen weer via de darmwand, zeker als er een lekke darm is, opgenomen worden. Je krijgt je eigen gifstoffen dan weer in je bloedbaan waardoor je je moe, grieperig kunt voelen en hoofdpijn of migraine krijgt.

Dus stap één is zorgen dat de obstipatie verholpen wordt en kijken of er in je leef/werk omgeving vocht of schimmels zijn. Mestcel activatie vindt plaats als reactie op giftige stoffen, schimmels zijn daarin een van de belangrijkste giftige stoffen.

Wil je begeleiding en onderzoeken of schimmels de oorzaak zijn van jouw MCAS of HIT of spijsverteringsproblemen? Kijk dan hier voor meer informatie over onderzoek.

 

Deze website is niet overladen met advertenties. Wat voor jou als lezer natuurlijk erg prettig is. Voor de maker van deze website betekent dit dat er geen inkomsten binnenkomen voor de tijd en arbeid die in de website wordt gestoken. Daarom is het mogelijk om het werk te ondersteunen met een jaarabonnement, je krijgt dan tevens toegang tot de exclusieve uitgebreide  artikelen of je kunt een bedrag doneren.

[doneren_met_mollie]

Vind je dit artikel interessant?

Laat een reactie achter

2 reacties

 1. marina ivens zegt:

  wat ben jij gevaarlijk bezig met 5 htp stimuleren. mijn dochter heeft er een serotonine vergiftiging van gekregen. stond op 33 en ma g maar 10 zijn. ze had wel dood kunen zijn. gelukkig kwam de internist er achter via urine onderzoek

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Marina, wat naar. Ieders lichaam is natuurlijk anders, het kan zijn dat uw dochter niet goed reageert op 5-HTP. In de regel is het zo dat als men het advies op de verpakking volgt er geen gevaren zijn. Het ligt natuurlijk ook aan de leeftijd van uw kind en haar gewicht. De adviezen zijn geschreven voor volwassenen. Daarnaast is het belangrijk te weten dat er meer supplementen zijn die serotonine verhogen. Het is daarom altijd belangrijk niet op eigen initiatief supplementen te gebruiken en altijd eerst advies te vragen aan een arts of therapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.