Home » Stress als oorzaak van histamine intolerantie

Stress als oorzaak van histamine intolerantie

En dan ineens heb je histamine intolerantie.. Je leeft je leven, weet dat het stressvol is, je weet dat je er iets aan moet of wilt doen, je negeert het of je krijgt de kans niet, je krijgt een burnout of je hebt ‘geluk’; je kunt doorgaan na een zware periode, maar dan eet je iets en je krijgt jeuk, je voelt je opgefokt, of angstig, of depressief, je krijgt uitslag, vlekken, netelroos. Je sna
Log in om de rest van dit artikel te lezen. Nog geen abonnee? We zijn verhuisd. Op mestcelactivatiesyndroom.nl vind je alle content van deze website, plus meer, beter en meer overzichtelijk gecategoriseerd. Hier kun je abonnee worden.

12 reacties

 1. Ineke van Buren zegt:

  Goedemiddag
  Laatst tipte ik over youghurt.
  Het is me helaas helemaal verkeerd gevallen.
  Ik ben er behoorlijk ziek van geweest.
  Nu ben ik nog erg moe en mijn spieren zijn erg zwak.

  Stress verergert inderdaad alles.
  Mijn jeugd was stressvol. En mijn hele leven was ik ziek.
  Totdat ik 2 jaar geleden ontdekte wat ik had.
  Ik typte in bij google
  Ik word ziek van bietjes. En wat ik toen las kostte me tranen. Ik herkende het helemaal.
  Histamineintolerantie.
  Toen ben ik zelf uit haan dokteren wat ik wel of niet kon eten.
  Dat is niet veel. Maar het is de moeite waard.
  Dat heb ik met de youghurt maar weer ondervonden.
  Mijn energie komt er niet mee terug. Maar ik heb wel vaker momenten dat ik me beter voel.

  Groetjes, Ineke

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Ineke,
   Dank je voor je reactie, wat fijn dat je nu hebt ontdekt wat bij jou de oorzaak van je klachten is. Het kost tijd om je energie te herstellen. Dat kan soms wel twee jaar duren. Belangrijk is je voeding en supplementen goed bij te houden. Hou vol en rustig aan.

 2. Esther Bremer zegt:

  Beste Lisa,
  Wat een verhelderend verhaal zeg!
  Ik herken heel veel. Heb veel meegemaakt en zit nu in een hele erge stress periode. Weet dat ik histamine gevoelig ben al sinds mijn jeugd! Overgeven na t eten ecceem en altijd jeuk! De laatste jaren zijn er een aantal dierbaren in de familie achter elkaar overleden ! Mijn man heeft hart en herseninfarct gehad en ik ben ook meerdere keren geopereerd!
  Al met al. ..staat mijn relatie nu op t spel…we kunnen t allebei niet meer aan.

 3. Eindelijk de site die ik zocht. ik heb nu al inmiddels een jaar last van continue slappe ontlasting(slechte vertering), slapeloosheid en spanningshoofdpijn(rode gevoelige ogen). heb daarnaast ook al last gehad van lage bloeddruk, schommeling bloedsuiker en opgefoktheid(niet goed kunnen ontspannen). Ik heb de laatste jaren veel last gehad van spanning, stress, etc. en heb ook qua voeding niet goed voor mezelf gezorgd. Heb een heel jaar gezocht naar wat er nu echt aan de hand was en dit gaf onbedoeld toch ook weer spanning. Doordat ik telkens slechte ontlasting heb, ook bij ontspannen heb ik via een lab mijn ontlasting op histaminewaarden laten testen gezien ik ook allergisch reageer op poezen, huisstof en bepaalde boompollen.
  Ook at ik altijd veel zoetigheid waar ik nu abrupt mee gestopt ben. Er is ook candida geconstateerd. Nu wil ik via mijn huisarts laten testen op een DAO tekort. Zouden er ook middelen vergoed worden die het histamine dat teveel is afbreken gezien ik nu in de bijstand zit. Ik heb al een middel als cetirizine en neem daarbij Daosin sinds enkele dagen, maar dit vind ik best prijzig. Is er ook een site waarop ik recepten kan vinden met voldoende variatie bij een histaminevrij dieet. Ik houd wel van lekker eten en ben kok, maar ik wil mijn veel te hoge levels histamine drastisch gaan verlagen. Hier heb ik alles voor over. Ik woon zelf in Assen, dus voor een consult bij u ben ik met een bijstand teveel geld kwijt. Wel heb ik een aanvullend pakket alternatief waar ik tot 80% tot 400 euro per jaar vergoed krijg. Ik ben de klachten als last van het hoofd en diarree meer dan zat en heb getwijfeld of ik nou burnout ben of zwaar overspannen. Kan ook komen de klachten van de hoge histamine levels. De huisarts vond het niet nodig mijn bijnieren te laten testen op continue adrenaline rush. Ik ben een man van bijna 43 en wil mijn leven ten positieve drastisch maar stap voor stap verbeteren. heeft u nog tips etc, of kent u een therapeute hier ergens in het Noorden die hetzelfde doet van u doet, liefst in Drenthe of grenzend daaraan.

 4. Hallo Lisa,
  Nogmaals met Arjen de Haan.
  Ik zou eventueel ook een consult telefonisch of via de mail kunnen doen met
  waarbij je mij volledig advies geeft wat ik nu zoal echt moet gaan doen om weer
  richting herstel te gaan. Stress is uiteraard nummer 1, dat besef ik nu meer dan ooit.
  Als mijn stress systeem moeite heeft om weer te herstellen dan blijft er adrenaline komen waardoor de DAO ook op raakt. Dit proces moet ik nu al zien te gaan herstellen en dat kan alleen als ik rustig lijf en echt weer ga leren ontspannen. Ik zou nu ook beter histaminevrij voedsel kunnen gaan nemen(dus geen vrijmakers en bevattende). Ik moet geen tekorten gaan krijgen dus een goede Multi is misschien het beste. Hier zitten ook al de B vitaminen, magnesium en zink in en vit.C Ik ben wel gek op vis, dus dat word witvis. Dit mag ik toch naast vers ook vanuit de diepvries eten. En vlees zoals bijv. rundvlees(geen varken) met een beter leven ster 2 of 3 is toch biologisch zonder antibioticum zooi. Het moet voor mij wel betaalbaar blijven natuurlijk. Ik ben een man van 1.90 en weeg nu zo,n 93 kilo. Mijn conditie is niet super, maar hier wil ikwat aan gaan doen. Lopen is fijn net als zwemmen en mediteren. heftige sporten zijn zo ik lees niet goed. Ook positiviteit is een pre, want dat andere daar ben ik echt klaar mee. Gezien ik nooit last gehad heb van intoleranties qua voeding heb ik best moeite veel weg te laten, omdat ik geen tekorten wil. Zijn er ook sites waar echt lekkere recepten na te maken zijn of boeken waar ik nu nog niets van weet. Ik heb het besisboek histamine vrije voeding al. Alsik beter mocht worden/zijn kan ik waarschijnlijk ook weer de meste voeding eten gezien ik hier nog nooit klachten mee gehad heb

 5. Marjolein zegt:

  Hallo Lisa,

  Ik lees overal bij histamine intolerantie dat kruidenthee vermeden moet worden omdat veel kruiden/specerijen ook veel histamine bevatten (of vrijmaken). Nu lees ik hier dat u de tip geeft om een theelepel kokosolie door kruidenthee te doen. Bent u van mening dat kruidenthee wel past in een histamine arm dieet?

  Alvast dank voor uw reactie.

  Groet, Marjolein

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Marjolein,

   Het hangt er vanaf welke kruiden je gebruikt. Kaneel thee met peper en kruidnagel kan niet, maar kamille bijvoorbeeld wel.

 6. Joyce zegt:

  Ik ben zo blij met dit artikel. Dit omschrijft precies waar ik last van heb. En niemand die me gelooft.

  Nu sinds een jaar krijg ik hele heftige paniekaanvallen en sombere gedachten als ik wat gegeten heb. Terwijl er vlak voor het eten niks aan de hand was.
  Ik heb verschillende dokters en specialisten bezocht en ze haken allemaal af. Ze willen niet verder kijken dan standaard onderzoeken.

  Als ik me hormoonstatus wil laten prikken, zoals progesteron zegt de endocrinoloog: “ Dat heeft geen zin”. Je PMS kan heel goed door een laag progesteron komen, maar bloedprikken hierop heeft geen zin, ik kan je wel antidepressiva voorschrijven. “

  Bij de allergoloog komt niks aan allergieën naar boven, maar hij erkent wel dat er evt intoleranties kunnen zijn die aan de hand van bloedwaarden niet te diagnosticeren zijn.

  Voorafgaand aan mijn klachten is er veel stress geweest en nog steeds. Het is precies wat je omschrijft in je artikel.

  Ik ga je advies opvolgen dank je wel!

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Hallo Joyce, ja, jouw ervaring is een klassieker. Progesteron meten is nuttig als je wilt weten of je daadwerkelijk progesteron tekort komt of dat er teveel oestrogeen is. Je kunt ook aan de hand van symptomen kijken of je je herkend in oestrogeendominantie. Dan kun je daarmee aan de slag. Je hormonen laten meten is een goed uitgangspunt voor behandeling van oestrogeendominantie. Als je je bloed wilt laten prikken kost een hormoonprofiel rond de €100,- aan onderzoekskosten, vandaar dat men er wat terughoudend in is. Als je wil kun je dit ook via mij doen, maar dat wordt niet vergoed door een verzekering.
   Succes en sterkte met je herstel, ik ben blij dat je daarbij meer duidelijkheid heb kunnen geven.
   Hartelijk groet, Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.