Ga terug
Mexicaanse zwarte bonenpuree met paprika
Schrijver: Lisa Goudzwaard
Ingredienten
  • 500 gram gedroogde zwarte bonen gewassen en de lelijke bonen eruit gehaald
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 grote witte ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 jalopeno peper, optioneel in de lengte gehalveerd
  • 1 tak verse epazote of 1 takje munt en 1/2 stengel citroengras
  • 4 blaadjes dropplant vers
  • zout naar smaak
Bereidingswijze
  1. Week een avond van te voren de zwarte bonen in ruim water met een halve theelepel baksoda.

  2. Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui toe en bak 4-5 minuten op middelhoog vuur. 

  3. Voeg de paprika’s toe en bak nog 6 minuten tot alles helemaal zacht is. Voeg de knoflook en pepers toe en bak nog 1 minuut

  4. Giet de zwarte bonen af en doe ze in een kookpan. Voeg zoveel water toe dat de bonen bedekt zijn met een vingertopje water. Voeg ook de epazote (of munt en citroengras toe. Dit geeft de smaak aan de bonen.

  5. Breng aan de kook en zet het vuur laag als het eenmaal kookt. Doe een deksel op de pan en kook de bonen 2 á 2,5 uur, tot de bonen gaar zijn. Controleer tussendoor of er nog genoeg water in de pan zit en voeg eventueel meer water toe als dat nodig is.

  6. Voeg in de laatste 10 minuten de fijngehakte dropplant bladeren toe.

  7. Als de bonen gaar zijn verwijder je de peper, de tak epazote (of citroengras en munt)

  8. Pureer de bonen met een staafmixer en proef of er nog zout bij moet.

  9. Serveer met bijvoorbeeld avocado, komkommer-granaatappelsalsa, koriander en  en naturel tacochips.