Eiwitten ofwel proteïnen zijn de bouwstenen van onze lichaam. We kunnen groeien, ontwikkelen en herstellen door de eiwitten. Iedere cel van ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten.

Eiwitten zijn op gebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn de losse elementen in eiwit. In principe zijn eiwitten en proteïnen hetzelfde. Het is alleen wat verwarrend hoe je de hoeveelheid proteïnen in een eiwitproduct moet zien. Men zegt bijvoorbeeld dat 100 gram vlees per dag voldoende is. Dat we per dag ongeveer 0,8 gr. eiwit per kg lichaamsgewicht nodig hebben. Dus als je 60 kg weegt, zou je voldoende hebben aan 48 gram eiwit. (die hoeveelheid is ook een discussiepunt, daar kom ik straks op terug).

Eet je dan 100 gram vlees per dag, bijvoorbeeld een kipfilet, dan bevat deze maar 25 gram proteïne. De overige 23 gram proteïnen zou je dan via zuivel, eieren en groenten binnen moeten krijgen en de vraag is maar of dat lukt.

Dan komen we op het tweede vraagstuk: hoeveel proteïnen heb je nodig? Want die 48 gram is berekend op de minimale hoeveelheid om je lichaam in leven te houden, er is niet gekeken hoeveel je bijvoorbeeld nodig hebt voor een goede eiwitsynthese.

Ons dagelijkse eiwitverbruik is sterk afhankelijk van de leeftijd, gezondheidstoestand en verschillende voedingsfactoren. Als je lichaam moet herstellen van ziekte heb je meer proteïnen nodig dan een gezond iemand. Als je topsport doet heb je ook veel meer eiwitten nodig. Deze website helpt mensen met gezondheidsproblemen, dus je hebt meer proteïne dan gemiddeld nodig.

De aanbevolen hoeveelheid voor een gezond persoon is 0,8 gr/kg lichaamsgewicht. Ik adviseer 1 gr/kg tot 2,5 gr/kg lichaamsgewicht. Dus als je 60 kilo weegt, eet je dagelijks 60-150 gram proteïnen. Dit wordt berekend door je gewicht te vermenigvuldigen met 0,45 voor de minimum en met 1,14 voor het maximum. Als je regelmatig zware lichamelijke activiteiten uitoefent kun je tot wel 3,5 gr /kg eiwit per dag consumeren.

Reken uit hoeveel eiwitten je nodig hebt

HIER vind je een eiwitcalculator, gebruik het advies van Centers for Disease control and Prevention (CDC)

Proteïne

“Het lichaam van een gezonde magere man bestaat uit ongeveer 62 procent water, 16 procent vet, 16 procent proteine, 6 procent mineralen en minder dan 1 procent koolhydraten, samen met zeer kleine hoeveelheden vitamines en andere diverse stoffen “. (bron hier)

Als proteïne en vet elk 16% van ons lichaam vertegenwoordigen en koolhydraten slechts minder dan 1%, hoe komt het dan dat we wel alles weten wat er te weten valt over koolhydraten maar bijna niets over vetten en proteïnen? Tijd om de kaart om te draaien – deze keer op proteïnen. Zoals de quote suggereert, bestaat het menselijk lichaam voornamelijk uit proteïnen en vetten – buiten water, is dat de grootste hoeveelheid in ons lichaam. 

In de media en gezondheidsprogramma’s wordt er veel aandacht geschonken aan het binnenkrijgen van voldoende water en koolhydraten. Vetten en proteïnen worden vaak als slecht en kwaadaardig bestempeld.

Proteïnen in vlees heeft sinds de jaren 1970 een slechte reputatie gekregen – samen met de de dierlijke vetten. Het gebrek aan begrip over eiwitten heeft een epidemie van osteoporose losgelaten.

Proteïne is het belangrijkste element in ons lichaam

We staan er zelden bij stil waarvan een orgaan in ons lichaam is gemaakt en we missen ook het begrip van wat een orgaan is. Sommige organen worden zelden als organen beschouwen: huid, botten en bloed. De meeste mensen weten niet dat ongeveer 50% van ons bot uit proteïne bestaat– het proteïne vormt de steiger, die dan wordt gevuld met calcium. Door niet genoeg eiwitten te eten, zelfs als we calcium aanvullen, kan het calcium zich niet aanhechten en krijg je osteoporose. Onze hormonen zijn ook gemaakt van proteïnen, net zoals ons haar en nagels, bloedeiwitten (hemoglobine, transferrine, albumine en globulines), alle spieren, inclusief het hart, de bloedvaten en slagaders, maag, kraakbeen, pezen, ligamenten, zelfs antilichamen zijn eiwitten.

Proteïne zit in de meeste voedingsmiddelen, maar de kwaliteit van het proteïne en de aanwezige hoeveelheid die varieert enorm.

Lees hier verder waarom de samenstelling van de aminozuren zo belangrijk is en hoeveel je nodig hebt voor herstel.

Het gaat niet perse om eiwitten, maar om de aminozuren balans

Eiwitsynthese: het belang van voldoende leucine

Soja proteïnen wel of niet goed?

Linzen en proteïne

Hoeveel proteïnen moet je eten?

Verwarring: maximale proteïnen volgens BCAA.

Welke bereking is goed?

Eiwit en botten

Vanaf de 50-jarige leeftijd begint bij vrouwen, door de menopauze, de botafbraak, bij mannen gebeurt dit ook vanaf hun 50e. Bedenk dat 50% van het bot eiwit is en dat je hormonen ook eiwitten zijn.

Proteïnepoeder

bron:

Angelas A. Stanton, Clueless Doctors.com

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare