Home » Recepten

De recepten op deze website zijn gluten- en grotendeels lactosevrij en helpen de darmen en lever te ondersteunen. Er is een mogelijkheid om A2 zuivel te gebruiken, maar dit hoeft niet, als er recepten zijn met zuivel wordt er ook een plantaardige vervanger voorgesteld.

Het zijn gerechten die ik zelf graag kook, niet alle ingredienten zijn 100% helemaal histamine arm, dit omdat ik ontstekingsremmend eten net zo belangrijk vind als histamine arm en omdat histamine arm koken ook vraagt om balanceren van ingredienten. Bovendien kun je om verschillende redenen op voedingsproducten reageren, en kun je ondanks dat een product op de lijst als toegestaan staat, nog een reactie krijgen. Naast histamine zijn er nog zoveel andere stoffen waar je op kunt reageren.

Het blijft voor jezelf uitzoeken wat het beste werkt. Dit werkt goed voor mij en ik hoop ook voor jou. 

Zoals je zult zien werk ik veel met wereldkeuken gerechten, ik ben nou eenmaal niet zo van de Hollands pot en bovendien kun je door ingredienten uit andere werelddelen te gebruiken meer histamine arme ingredienten gebruiken. Mijn favoriete keukens zijn Marokkaans, Turks, Iraans, Indiaas en Mexicaans. Helaas zijn dat vaak flink gekruide gerechten, maar met wat vindingrijkheid is er altijd wel een oplossing te vinden en zijn er ook in deze keukens gerechten die niet zo gekruid zijn. 

Belangrijk is de balans voor jezelf te vinden. Dit is bij iedereen verschillend, de een heeft bijvoorbeeld naast histamine ook een sulfiet intolerantie, de ander benzoaat en de derde een thiol intolerantie. Het is dan ook onbegonnen werk om recepten te schrijven die geschikt zijn voor iedereen met histamine intolerantie. Ik hoop je met deze recepten te inspireren en te motiveren te gaan experimenteren met nieuwe ingredienten die voor meer varieteit in je keuken kunnen zorgen zodat ook jij weer kunt genieten van je eten.

Meer recepten kun je vinden in het e-book  Histamine Arm koken.

Het kookboek voor histamine arm koken, klik om te kopen.