Home » Woordenlijst

Woordenlijst

Deze woordenlijst bevat de verklarende uitleg voor alles wat met histamine intolerantie te maken heeft. Mis je nog woorden, geef ze dan door, dan kunnen we deze lijst helemaal compleet maken.

American Academy of Allergy, Asthma and Immonology

https://www.aaaai.org/

Het vermogen van het lichaam om voedingsstoffen uit voedsel en supplementen te absorberen .

Dit is  vetweefsel of wel vet. De laatste jaren is het duidelijk geworden dat mestcellen vooral in vetweefsel zit en in en rond de bloed en lymfevaten zit. In vetweefsel zitten ook veel mestcellen. En omdat prostaglandine D2, die geproduceerd worden door mestcellen en veel andere mestcel mediatoren, invloed hebben op de ontwikkeling van vetweefsel, kun je je afvragen of MCAS een onderliggende oorzaak is van obesitas (waarvan we nu weten dat dit een chronische ontstekingsziekte is) en het dus ook een onderliggende oorzaak kan zijn van andere chronische ontstekingsziekten zoals PDS, fibromyalgie, CVS. Er is voor deze hypothese meer onderzoek nodig. bron: Dr.Afrin

Attention Deficit Hyper Activity

Een chronische neuropsychiatrische ontwikkelingsstoornis (waarbij de patient hyperactief is en moeite heeft om op één taak gefocust te blijven.) Er zijn interessante bevindingen in de medische literatuur die laten zien dat hoe meer je als peuter astma en allergie-type ziekten hebt gehad hoe hoger het risico is op het ontwikkelen van ADHD, en dan ook op autisme (waarschijnlijk implicerend dat er een aanwezigheid is van abnormale mestcel activatie). Het is daarom verleidelijk om te speculeren dat ADHD bij sommige patienten (en autisme bij sommige patienten) het gevolg is van MCAS, maar er is nog veel onderzoek te doen voordat een hypothese als deze bewezen is. Dr.Afrin.

Voorbijgaande microben afgeleid van voedsel en water die een habitat niet koloniseren, behalve onder abnormale omstandigheden.

Bij voedselallergie gaat het om type I reacties die gemedieerd worden door IgE-antilichamen. 

Symptomen zijn: jeukbulten (urticaria) en rode vlekjes, jeuk in de mond, zwelling van lippen of keel, misselijkheid, braken. Bij ernstige allergische reacties op voeding kan de bloeddruk verlagen en kan er een anafylactische shock optreden

Een paar kleine weefselmassa’s in de achterkant van de keel nabij de tongbasis. Als onderdeel van het lymfestelsel helpen de amandelen om te beschermen tegen ingeslikte of geïnhaleerde indringers.

 Anafylaxie is een levensbedreigende reactie, meestal als resps op een trigger in de omgeving of een voedingsmiddel. 

Zwelling van weefsels door het lekken van van bloedvaten (dus niet bloed zelf, maar alleen het vocht van het bloed). Dit kan op meerdere manieren gebeuren, maar uiteindelijk wordt er altijd het signaal molecuul bradykinin gecreerd  die de bloedvat wand meer doorlaatbaar maakt voor het vocht van het bloed. Mestcel activatie kan de bradykinine formatie verhogen. Angio oedeem kan heel snel ontstaan en als het in de keel ontstaat kan het dodelijk zijn.

Abnormale maar goedaardige bloedvaten groei van verschillende vormen, soms alleen vergroting (dilatie) van een segment van een bloedvat, soms de groei van een collectie bloedvaten. Soms klein, maar kunnen ook groot worden. Als deze in de huid aanwezigg zijn zorgt het extra bloed in de angioom voor de rode kleur. Wordt daarom ook wel kers-angioom genoemd. Omdat mestcel ziekte een normale weefselgroei (waaronder normale bloedvat groei) kan aantasten ontwikkelen sommige MCAS patienten angiomata.

Elk middel dat de groei van schimmels voorkomt.

Geneesmiddelen die worden gebruikt om bacteriën en andere organismen te bestrijden, waaronder protozoa, parasieten en schimmels.

Stoffen die een immuunrespons kunnen induceren die antilichamen produceert.

beschijft ieder proces of product wat de werking van histamine belemmert. Antihistaminen werken door een of meerdere histamine receptoren te blokkeren. 

antilichaam= immuunglobuline

Dit zijn eiwitten die door de mens en andere gewervelde dieren worden geproduceerd als reactie op antigenen. Antigenen zijn lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën of grote moleculen. Doordat de antilichamen zich aan de lichaamsvreemde stoffen binden, kunnen deze onschadelijk worden gemaakt.

Sommige antilichamen komen als losse moleculen voor in het bloed en ander lichaamsvocht. Andere zitten vast aan witte bloedcellen en fungeren als een zintuig van de betreffende cel.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuline

 

In staat om de groei van micro-organismen te vernietigen of te remmen.

Moleculen die schade door vrije radicalen kunnen voorkomen of stoppen.

Micro-organismen die alomtegenwoordig zijn in het maagdarmstelsel en in alle beschikbare habitats leven. Sommige kunnen schadelijk zijn en leven zonder de gastheer te schaden totdat het ecosysteem wordt verstoord.

Beschrijft ieder proces waarin het immuunsysteem het eigen menselijk lichaam aanvalt. Auto-immuunprocessen werken deels door het produceren van antilichamen.

Het tijdelijk ophouden met ademhalen. Dit gebeurt in de slaap. Er zijn twee soorten apneu: Centraal slaap apneu (ontstaat door problemen in de hersenen die het diafragma stoppen met aansturen van de ademhaling) en Obstructieve slaap apneu: hierbij wordt de neusademhaling geblokkeerd of de keel slaat tijdelijk dicht waardoor er geen lucht naar binnen kan). Obstructieve apneu wordt vaak veroorzaakt door overgewicht, maar komt ook voor bij mensen met MCAS. De vraag is of MCAS apneu kan veroorzaken als er tijdens de slaap mediators vrijkomen die ervoor zorgen dat de keel zo sterk ontspant dat de keel dichtslaat zelfs als er geen druk op uitgeoefend wordt. Dr.Afrin

Immuuncellen die een grote rol spelen bij humorale immuunrespons. De belangrijkste functies van B-cellen zijn het maken van antilichamen (IgA, IgG en IgM) die vreemde moleculen en de toxines die ze produceren aanvallen.

Een eiwit dat wordt geproduceerd door sommige bacteriestammen die de groei van andere bacteriën remt of doodt.

Een geslacht van bacteriën dat zich in de menselijke darm bevindt; sommige soorten kunnen schadelijk zijn voor de gastheer.

Een type witte bloedcel, voornamelijk betrokken bij sommige typen allergische reacties. Meestal zijn slechts 1-2% van de leukocyten in het lichaam basofielen.

De basofiel verscheidene IgE-receptoren op de membraan. Aan deze receptoren kunnen antigenen gebonden worden. Antigenen zijn lichaamsvreemde stoffen, zoals fragmenten van bacteriën, maar ook stuifmeelkorrels.

In de granules van de basofiele granulocyt zijn histamine en andere mediatoren opgeslagen. Dit zijn stoffen die de ontstekingsreactie op gang kunnen brengen. In dat opzicht lijken ze erg op mastocyten of mestcellen, die eenzelfde functie hebben. Basofielen duiken dus op in weefsels waar allergische reacties plaatsvinden en dragen vermoedelijk bij tot de ernst van deze reacties.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basofiele_granulocyt

 

Basophils, Mast Cells, and Related Disorders

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1581§ionid=101238704

Bètablokkers  zijn medicatie die gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen. Ze blokkeren de beta adrenergische receptoren op de wanden van de aderen en cellen in het hart, niere n, luchtwegen, zachte spieren en andere weefsels.Mensen met MCAS wordt geadviseerd geen bètablokkers te gebruiken omdat deze de epinifrineeceptoren blokkert en de epinefrine/adrenaline in een epipen bij een anafylactische niet werkt. Als een bètablokker echt nodig is, dan moet glucagon gebruikt worden in plaats van epinefrine. Dr.Afrin

Ben Lynch is epigenetica expert en naturopathisch arts. die honderden aandoeningen heeft bestudeert. Hij schreef de bestseller Dirty Genes waarin hij epigenetica uitlegt en hoe je je genen ‘schoonmaakt’

Een probiotische stam die de dikke en dunne darm koloniseert en de microbiële balans, opname van voedingsstoffen, regelmaat en algehele spijsvertering bevordert en ondersteunt.

Een veel voorkomende Bifidobacterium-stam bij zuigelingen die tijdens de volwassenheid in de darm blijft. B. breve helpt bij de productie van het natuurlijke antibioticum, lactobrevin.

Gebruikelijk bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, produceert B. infantis azijnzuur, B-vitamines en remmende stoffen om onherbergzame bacteriën te bestrijden.

Een voorbijgaande bacterie die de immuniteit kan verbeteren, de spijsvertering kan verbeteren en kan helpen bij gewichtsverlies. Wordt ook B. animalis genoemd.

Gebruikelijk in de natuurlijke flora van menselijke en dierlijke spijsverteringssystemen, stimuleren deze probiotica het immuunsysteem, helpen bij de spijsvertering en helpen bij de opname van voedingsstoffen. Sommige soorten zijn ook in staat vitamines te synthetiseren.

Bindweefsel heeft een steunende, dan wel verzorgende functie. Bindweefsel beschermt de organen en bepaalt hun vorm. De onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt verzorgd door het bindweefsel. Bindweefsel vormt ook de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid; de meest verbindende van alle bindweefselfuncties. In bindweefsel bevinden zich  mestcellen.

Het vermogen van een medicijn, voedingsstof of andere substantie om door het lichaam te worden opgenomen en ter beschikking gesteld in het weefsel waar dit nodig is.

Een dunne gemeenschap van bacteriën die zich hecht aan een oppervlak (zoals tanden) door een suikerachtige substantie uit te scheiden die de bacteriën in een matrix omvat.

Geproduceerd door levende organismen.

Het gespecialiseerde systeem van capillaire endotheelcellen dat de hersenen beschermt tegen schadelijke stoffen in de bloedbaan en de hersenen voorziet van de benodigde voedingsstoffen voor een goede werking.

Een antibioticum met activiteit tegen een breed scala aan schadelijke organismen, vaak voorgeschreven omdat ze meer toepassingen hebben en dus minder duur zijn.

Bacteriën en andere sporenvormende organismen die van nature in de grond voorkomen, in tegenstelling tot het menselijk lichaam.

Een brandend gevoel in de mond en soms ook in delen of in het gehele spijsverteringskanaal. Tijdelijk of voortdurend.Dr. Afrin ziet dat MCAS waarschijnlijk de oorzaak van in ieder geval een aantal van deze gevallen is.

Een vetzuur met korte keten geproduceerd door fermentatie van voedingsvezels in de dikke darm door darmbacteriën. Als de primaire energiebron voor coloncellen is deze stof cruciaal voor de darmgezondheid en biedt het tal van gezondheidsvoordelen

Twee kleine klieren op de nieren die hormonen produceren. Als deze uitgeput raken worden er te weinig hormonen geproduceerd. Vooral aldosteron is belangrijk voor de regulering van de vochthuishouding (kalium/natrium balans)

C. albicans is deel van de normale darmslijmvlies in de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en het vrouwelijke reproductieve systeem. Produceert o.a. histamine en kan bij overgroei veel klachten geven.

Een moleculen klasse waaronder THC (tetrahydrocannabiol) die zich binden aan de cannabinoide receptoren in het lichaam.Bij sommige MCAS patienten leidt de betrekking van de mestcel oppervlakte cannabinoide receptoren tot het verhinderen van mestcel activatie. Cannabinoide is er in de natuurlijke vorm maar ook in een synthetische vorm.

Wereldwijd erkende leider op het gebied van voorouder gezondheid, Paleo-voeding en functionele en integratieve geneeskunde

 

Een verbinding die nodig is voor de goede werking van een enzym. Co-enzym Q10 wordt gebruikt om energie te produceren om de groei en het onderhoud van cellen te voeden en wordt verondersteld de functie van mitochondria, de “krachtpatsers” die energie in cellen produceren, te verbeteren.

Een autoimmuunziekte die zorgt voor het afvlakke van de microscopisch kleine villi in de darm (de kleine “vingertjes” in de darmwanddie alles absorberen). Er ontstaan vaak dezelfde symptomen die je ziet bij MCAS waardoor patienten eerder (onterecht) een coeliakie diagnose krijgen en waardoor pas later kan blijken dat zij MCAS hebben. Coeliakie is een autoimmuunziekte, MCAS kan zorgen voor het ontstaan van allerlei autoimmuunziekten, dus het is zeker mogelijk dat een MCAS patient ook Coeliakie heeft. Omdat de ziekte getriggerd wordt door gliadine,een stof in gluten in o.a. tarwe is de enige standaard behandeling het vermijden van gluten.

De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringsstelsel en begint met het eerste deel van de dikke darm en strekt zich uit tot het rectum. Het haalt water en zout uit vast afval voordat ze uit het lichaam worden verwijderd. Het is ook waar bacterie gesteunde gisting van niet-geabsorbeerd materiaal plaatsvindt.

Een schadelijke of giftige biologische of omgevingsstof.

Medicatie die zich aan zware metalen kan hechten waarna deze met  urine uit kan worden gescheiden.

Ontsteking in de darmen door een infectie van Clostridium difficile bacterie. Deze bacterie kunnen groeien als bijwerking van een antibioticakuur waarbij de als andere slechte bacterien gedood worden. Het meest sterke symptoom is een ernstige diarree.  

 Is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren.

Betekent ‘ontsteking’. Colitis ulcerosa is ontsteking in de dikke darm. Doordat MCAS ontstekingen veroorzaakt, is het niet vreemd als colitis onstaat als gevolg van MCAS.

 

Een maat voor hoeveel bacteriën in een product kunnen koloniseren.

Biest; eerste melk na het baren. Zeer rijk aan antilichamen, bevat veel eiwitten en immunoglobulinen. Het bevat minder caseïne en meer vet dan normale moedermelk en daarnaast de zgn. colostrumlichaampjes (leukocyten) en moederlijke antistoffen.

Het proces waarbij bacteriecellen worden gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden.

Eiwit moleculen gemaakt met als doel te communiceren met andere cellen. Zij veranderen van gedrag zodra de boodschap is overgebracht. Veel mediators die door mestcellen  geproduceerd en vrijgelaten worden zijn cytkinen, maar mestcellen produceren ook andere signaalmoleculen.

Dit is een andere term voor de darm- en maag gedeelten van het spijsverteringskanaal, de holle buis die zich uitstrekt van de mond naar de anus.

Gemaakt van zowel de enkele laag cellen langs de darmwand als de nuttige bacteriën die daar verblijven, laat de darmbarrière voedingsstoffen in de bloedbaan, terwijl ze toxines en schadelijke microben buiten houden.

Het ecosysteem van 400 tot 500 verschillende soorten bacteriën in de darm.

Enzym in de darmen en placenta wat betrokken is bij het metabolisme, oxidatie en inactivatie van histamine, maar wat ook andere polyamines (zoals putrescine) afbreekt. Werkt extracellulair.

Het eerste gedeelte van de dunne darm begint aan de onderkant van de maag. De twaalfvingerige darm is grotendeels verantwoordelijk voor de afbraak van voedsel in de dunne darm.

Enzym Dipeptidyl peptidase-4, ook bekend als adenosine deaminase complexing proteine 2 of CD26. Wordt op het oppervlak van de meeste celtypen tot expressie wordt gebracht en wordt geassocieerd met immuunregulatie. Heeft meer dan 70 functies waaronder de afbraak van histamine op meerdere plaatsen in het lichaam o.a. in de hersenen, nieren en longen 

Ookwel autonome dysfunctie of autonome neuropathie genoemd. Een algemene term voor het beschrijven van de staat waarin het lichaam zich bevindt waarbij het autonomee zenuwstelsel niet goed werkt. Mestcellen kunnen ook dysautonomie veroorzaken. Dr.Afrin

Een multidisciplinaire poging om microbiële gemeenschappen over de hele wereld te analyseren.

Het Ehlers-Danlos syndroom is een groep bindweefsel stoornissen die overerfd kunnen worden en verieren zowel in hoe ze het lichaam aantasten als in hun genetische oorzaak. Het wordt gekenmerkt door hypermobiele gewrichten, erg rekbare huid en gevoelig weefsel. Vooral het gevoelig weefsel zorgt voor activatie van mestcellen. EDS wordt ook samen gezien met MCAS en migraine.

Senior Research Fellow bij Elaine Hsiao Lab, een onderzoeksorganisatie gericht op een beter begrip van de invloed van darmbacteriën op de immuniteit, hersenfunctie en gedrag op het gebied van neurologische aandoeningen.

Zouten die elektriciteit geleiden wanneer in oplossing; ze worden aangetroffen in lichaamsvloeistoffen, in de weefsels en in het bloed. Voorbeelden zijn chloride, calcium, magnesium, natrium en kalium.

Gastro-enteroloog en directeur van UCLA’s Oppenheimer Center for Neurobiology of Stress, Dr. Mayer is een algemeen erkende expert op het gebied van functionele GI-aandoeningen en hersendarminteracties.

Betreffende de darmen.

Verwijst naar een speciale coating die op tabletten of capsules wordt aangebracht in een poging de inhoud tegen maagzuren te beschermen.

Deze bacteriesoort werd ontdekt door Dr. Iichiroh Ohhira en werd geïsoleerd van het Maleisische voedsel, tempeh. Sommigen twijfelen aan de veiligheid bij gebruik als een probiotisch supplement in geconcentreerde doses.

Een vaak medicijnbestendige, onherbergzame microbe die kan leven in het maag-darmkanaal, de mondholte en het vaginale kanaal.

Een eosinofiele granulocyt is een witte bloedcel die wordt gekenmerkt door relatief grote, regelmatig gevormde korrels (granula) in het cytoplasma die helderoranje van kleur zijn.

De belangrijkste functie van eosinofiele granulocyten is het vernietigen van parasieten. Dit doen ze door eerst aan de parasiet te binden en vervolgens de celwand te beschadigen door middel van oxidatieve reacties. Daarnaast ruimt hij ook antigeen-antilichaamcomplex op. De korrels (granula) bevatten vele cytotoxische eiwitten, zoals spermine en major basic protein, een stof die toxisch is voor parasieten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eosinofiele_granulocyt

 

Een gefermenteerde (gedeactiveerde) gist superfood die het immuunsysteem op meerdere niveaus ondersteunt en dagelijkse vitaliteit en welzijn bevordert. EpiCor® heeft driemaal de antioxiderende kracht van elk bekend fruit en er is klinisch aangetoond dat het helpt het immuunsysteem te versterken door de immuunrespons in evenwicht te brengen

Weefsel bestaande uit cellen die de holtes en oppervlakken van structuren door het lichaam voeren. Functies van epitheelcellen omvatten secretie, selectieve absorptie, bescherming, transcellulair transport en selectieve permeabiliteit.

Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie van het DNA in de celkern. Het bestudeert ook de processen die de zich ontplooiende ontwikkeling van een organisme beïnvloeden

Onverzadigde vetzuren die het lichaam niet kan produceren en die een voedingstekort kunnen veroorzaken als ze niet via het dieet en / of supplementen worden toegediend. EFA’s helpen cellen gifstoffen vrij te geven en voedingsstoffen te absorberen. De twee dieet-EFA’s zijn α-linoleenzuur (Omega-3) en linoleenzuur (Omega-6).

Een  enzym maakt een reactie mogelijk of versnelt een reactie, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen.  Enzymen worden bij de eiwitsynthese gevormd in cellen van all organisemen. Voor de opbouw ervan zijn in een aantal gevallen vitaminen nodig. 

Voor de afbraak van histamine uit voeding is DAO het belangrijkste enzym, daarna volgt HNMT welke histamine in de cellen zelf afbreekt. DPP-IV en MAO enzymen breken ook histamine af.

Een procedure waarbij ontlasting van een donor in een patiënt wordt getransplanteerd om nuttige bacteriën te vervangen.

Een soort chemische reactie waarbij gisten, bacteriën en andere micro-organismen een stof afbreken. Wanneer levende culturen aan melk worden toegevoegd, vindt gisting plaats.

Natuurlijk voorkomende voedingsvezels, gebruikt als prebiotica,vaak afkomstig van witlof, die de algehele spijsvertering ondersteunen door de groei van nuttige bacteriën te stimuleren, de opname van voedingsstoffen te bevorderen en een gezonde gistwaarde en de pH in de dikke darm in evenwicht te brengen. FOS is vergelijkbaar met inuline

De collectieve bacteriën en andere micro-organismen die een microbioom vormen.

Formaldehyde is een organische verbinding en wordt gevormd tijdens natuurlijke processen in het milieu en in het (menselijk) lichaam, waar het vrijkomt bij de stofwisseling. Ook wordt formaldehyde geproduceerd en gebruikt in diverse takken van de chemische en farmaceutische industrie. Formaldehyde zit onder andere in spaanplaat, MDF (Medium-Density Fibreboard), textiel, en cosmetica.Geeft vooral urticaria klachten.

Gamma-aminoboterzuur. Kalmerende neurotransmitter, belangrijk bij om glutamaat te balanceren en bij migraine, epilepsie en angst. Bij een tekort aan vitamine B1 werkt GABA minder goed.

De tak van de geneeskunde die het spijsverteringsstelsel en aandoeningen van het maagdarmkanaal bestudeert, waaronder de organen van de mond tot de anus.

De complete set genen of genetische instructies (DNA) aanwezig in een cel of organisme. Elk genoom bevat alle informatie die nodig is om dat organisme te bouwen en te laten groeien en ontwikkelen.

Universitair hoofddocent geneeskunde aan het Johns Hopkins Hospital. Dr. Mullin is nationaal en internationaal bekend om zijn werk in integratieve gastro-enterologie en voeding.

Gisten zijn microscopische, eencellige organismen die behoren tot het schimmelkoninkrijk – de taxonomische groep die ook paddestoelen en schimmels omvat.

Tweevoudige beurswinnaar studeert geneeskunde aan het Instituut voor Microbiologie in Frankfurt. Haar presentatie van Darm mit Charme (Gut Charm) won haar eerste prijs op de Science Slam in Berlijn en ging viral op YouTube.

Belangrijke prikkelende neurotransmitter, moet in balans zijn met GABA, bij tekort aan GABA kan glutamaat intolerantieklachten geven.

Het meest voorkomende aminozuur in het lichaam; verwijdert overtollig aluminium uit het lichaam en kan de immuunfunctie reguleren.

Is een polysaccharide in de darmwand en onderdeel van glycoproteinen.

Het zijn moleculen op de celopppervlakten en vormen een dikke en complexe bedekking op om iedere cel.  Glycaan zijn gehecht aan eiwitten, vetten of vrij, ze dienen als het eerste contact punt tussen cellen, maar ook tussen pathogene cellen. De Er zijn veel synthese paden waardoor er een immense hoeveelheid verschillende soorten glycanen zijn. 

Virusen, bacterieen, parasieten, planten en schimmels produceren allemaal hun eigen unieke glycaan structuren die je niet in de cellen van dieren en mensen vindt. 

Er bestaat glycobiologie en glycotherapie waarin glycaanstructuren worden onderzocht voor de behandeling van kanker.

Bij histamine intolerantie zijn glycanen belangrijk voor de darmgezondheid. Als onderdeel van glycoproteinen vormen zij het darmslijmvlies. 

https://www.mpikg.mpg.de/glycan-targeted-therapeutics-en

 

 

Een glycoproteïne is een eiwit met daaraan gekoppeld een of meer suikereenheden, oligosachariden. De suikereenheden worden in het endoplasmatisch reticulum van de cel op de eiwitten geplakt.

Je vind glycoproteinen onder andere in slijm (mucine) in de het spijsverteringskanaal en de longen. Als suikers aan slijm gehecht zijn kunnen ze veel water vasthouden. Hierdoor worden ze resistent voor de enzymen die eiwitten afbreken.

Glycoproteinen zijn belangrijk voor de herkenning van witte bloedcellen. In het immuunsysteem zijn glycoproteinen moleculen zoals antilichamen (immunoglobulinen) die direct op de antigenen werken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycoprotein

 

Een zeldzame tijdelijke huiduitslag waarbij plotseling rode, blaarachtige en soms erg jeukende vlekjes ontstaan op de torso.  Het komt het meest voor bij mannen van middelbare leeftijd. Een andere naam voor deze aandoening is  transient (voorbijgaande) acantholytische dermatose(TAD). Dr. Afrin ziet bij zijn patienten met deze aandoening de uitslag snel verdwijnen zodra MCAS is gediagnosticeerd en behandeld.

Directeur van het Microbiome Program in het Mayo Clinic Center for Individualized Medicine. Het onderzoek en de praktijk van Dr. Nelson zijn gericht op de relatie tussen het microbioom en de menselijke gezondheid.

Een organische stikstofverbinding, die werkt als neurotransmitter en betrokken is bij de regulering van de hersenen, het ruggenmerg en de baarmoeder. 

Histamine is betrokken bij de ontstekingsreactie en speelt een centrale rol bij de mediator van jeuk. 

Als onderdeel van een immuunrespons op vreemde ziekteverwekkers, wordt histamine geproduceerd door basofielen en door mestcellen die in proximale bindweefsels worden gevonden.

Enzym Histamine N-methyltransferase, katalyseert de methylatie van histamine met behulp van S-adenosylmethionine (SAM) Komt voor in de meeste lichaamsweefsels maar niet in serum. Werkt intracellulair.

Voorloper van de vitale aminozuren cysteine en methionine. Door een tekort aan B12, folaat of doordat het enzym MTHFR gemuteerd is kan het homocysteine gehalte te hoog worden. Een grote homocysteine verhoging wordt in verband gebracht met ontstekingen en bloedstolling. Betreft MCAS zijn er patienten met bloedstolling en verhoogde homocysteine en mestcelziekte patienten hebben soms een MTHFR mutatie. Het is dan erg moeilijk om uit te vinden wat de werkelijke oorzaak is van de bloedstolling.

Een non-profit poging om moderne ziekten te begrijpen tegen de achtergrond van ons voorouderlijk / microbieel verleden.

Door NIH gesponsord project waarbij levende vrijwilligers worden gebruikt om micro-organismen te bestuderen die aanwezig zijn in of op vijf verschillende delen van het menselijk lichaam.

Een uitgebreide verzameling informatie over de micro-organismen in de mondholte van de mens.

Laag bloedsuiker gehalte.

De reactie van het lichaam op een antigeen dat schadelijk lijkt te zijn.

 

Een complex netwerk van cellen, weefsels en organen die samenwerken om het lichaam tegen vreemde stoffen te beschermen.

Een antilichaam dat een cruciale rol speelt bij de slijmvlies immuniteit. 15% van de menselijke immuunglubolinen is IgA. Bevindt zich in het slijmvlies (luchtwegen, spijsverteringskanaal)

Een van de vijf subklassen van antilichamen die worden aangetroffen in de huid, longen en slijmvliezen.

IgG is het kleinste, maar meest voorkomende antilichaam en is aanwezig in alle lichaamsvloeistoffen. Omvat 75% van alle immuunglobulinen. IgG heeft niet alleen een wisselwerking met infecterende microorganismen maar ook met verschillende soorten cellen zoals de mestcellen.

Gevonden in het bloed en lymfevocht, dit is het eerste antilichaam dat wordt geproduceerd als reactie op een schadelijke vreemde stof. Omvat 10% van de totale immuunglobulinen. 

 

Ongewone lichamelijke reactie op een  voedingsmiddel  door contact met een stof in het voedingsmiddel, terwijl diezelfde stof bij anderen gewoonlijk geen bijzondere reactie veroorzaakt. 

Een niet-verteerbare voedingsvezel die de groei van nuttige bacteriën in de dikke darm ondersteunen.

Het  lichaam reageert niet meer goed op insuline, waardoor er teveel bloedsuiker ongebruikt in het bloed blijft zitten en organen niet voldoende van glucose worden voorzien.

Janice Joneja is onderzoeker, docent, schrijver en klinisch therapeut op het gebied van biochemische en immunologische reacties betrokken bij voedselallergien en intoleranties.

Uitvoerend directeur en mede-oprichter van OpenBiome, een non-profit organisatie die zich toelegt op het uitbreiden van veilige toegang tot fecale microbiota transplantaties (FTA) en het katalyseren van onderzoek naar het menselijke microbioom.

Een probiotische stam die belangrijk is bij de synthese van vitamine D en K. Onderzoeken hebben aangetoond dat L. brevis de darmpermeabiliteit vermindert, de darmflora verbetert en een positief effect heeft op het immuunsysteem van de darm.

Oprichter van The Human Food Project en The American Gut Project. Jeff’s belangen liggen bij microbiële antropologie en sociale overdracht, volksgezondheidsbeleid, foerageer- en pastorale samenlevingen en de evolutie van het menselijke microbioom.

Stichtend directeur van het Center for Genome Sciences and Systems Biology (Washington University, St. Louis, MO), waar onderzoekers de rol van darmflora onderzoeken bij het bepalen van onze voedingsstatus.

 

Hoofdonderzoeker en senior onderzoekswetenschapper aan het Sonnenburg Lab (Stanford University School of Medicine). Het doel van dit onderzoeksprogramma is om licht te werpen op interacties binnen de darmflora en tussen de microbiota en de gastheer.

Erkende in 2008 een nieuw type mestcelziektegenaamd mestcel activatie  syndroom (MCAS), hij zag dat dit de onderliggende diagnose was bij veel patienten die ieder veel verschillende aandoeningen hadden. 

Schreef het boek Never bet against the occam, een must voor iedere arts en patient (de frequentie van systemische mestcel activatie ziekte in de bevolking bedraagt tot ongeveer 10%) 

De meest gebruikte probiotica; voornamelijk gevonden in de dunne darm en het vaginale kanaal.

Kalium is een  elektrolyt betrokken bij veel metabolische processen in verschillende weefsels. Bij MCAS zie ik, en ook Dr.Afrin regelmatig abnormale kaliumgehaltes, vaak een tekort. Het lichaam heeft moeite om kalium in balans te houden doordat de mestcellen zoveel functies aantasten. In de bijnieren reguleert het hormoon aldosteron de kalium/natrium balans. Waarschijnlijk is er door overbelasting van de bijnieren  te weinig aldosteron om deze functies goed te laten verlopen.

Een voorbijgaand micro-organisme dat vaak wordt aangetroffen in gekweekte zuivelproducten. L. bulgaricus helpt bij het metabolisme van lipiden. Produceert histamine.

 

Nauw verwant aan L. acidophilus en L. rhamnosus, scheidt het een stof genaamd “peptidoglycan” af die de natuurlijke afweer van het lichaam ondersteunt en de immuunrespons in het darmkanaal stimuleert, sommige casei stammen produceren  histamine.

Een antimicrobieel en anti-oxidatief probioticum dat nuttig is bij het ondersteunen van het vaginale kanaal.

Een probiotische soort die de vaginale en spijsverteringsgezondheid ondersteunt.

Een probiotische stam die het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel stimuleert, tijdelijke diarree onder controle houdt, lactose-intolerantie vermindert en onvriendelijke bacteriën remt. L. helveticus verbetert het herstel van darmatrofie veroorzaakt door ondervoeding.

Probiotische stammen die de menselijke mond, darmen en vagina bewonen. Ze produceren melkzuur in het spijsverteringskanaal, wat van vitaal belang is voor de algehele gezondheid.

Een probiotische stam die de dunne darm koloniseert en de leverfunctie ondersteunt.

Een probiotische soort die de spijsvertering en immuunfunctie ondersteunt.

Een probiotische stam die koloniseert in zowel de darmen als de mondholte; ondersteunt de spijsvertering, het immuunsysteem en de mondgezondheid.

Een veel gebruikte probiotische stam met sterke hechtingseigenschappen in het GI en het vaginale kanaal.

Een probiotische stam die vooral nuttig is bij problemen met de bovenste luchtwegen en bijholten.

Een probiotische soort die de algehele spijsvertering ondersteunt. Goed voor mondslijmvlies.

Ontstaat door  verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwandwat ontstaat als de ‘tight unctions’ in de darmen niet goed werken. De tight junctions reguleren wat er wel en niet door de darmwand mag passeren. Hierdoor lekken er vreemde stoffen in de bloedbaan waardoor verschillende gezondheidsproblemen ontstaan.

Een gerespecteerde algemene, gastro-intestinale en vaatchirurg op het snijvlak van holistische geneeskunde. Dr. Smith is de medisch adviseur van de afdeling Integratieve geneeskunde van de Universiteit van Miami.

 

Lijnzaadolie biedt een hoge concentratie Omega-3 die vaak ontbreekt in moderne diëten, houdt de overmatige inname van Omega-6 in evenwicht en fungeert als een basis bij het synthetiseren van andere vetzuren in het lichaam.

Een orgaansysteem dat zich uitstrekt van de mond tot de anus die betrokken is bij de spijsvertering en de verwijdering van afvalproducten.

Lid van het American Microbiome Institute, wetenschappelijk adviesorgaan en NYU Associate Professor, Dept. of Medicine. Het onderzoek van Dr. Dominguez-Bello is gericht op de invloed van westerse levensstijlen op het moderne microbioom, en hoe het verschilt van microbiomen van traditionele samenlevingen.

Onderzoeksdirecteur en mede-oprichter van OpenBiome, een organisatie zonder winstoogmerk die zich toelegt op het uitbreiden van de toegang tot fecale transplantaties en het inspireren van menselijk microbioomonderzoek.

Directeur van het Human Microbiome Project op NYU, en auteur van Missing Microbes: How the Overuse of Antibiotics Fuding Our Modern Plagues.

Bekroonde journalist en auteur die gespecialiseerd is in mondiale gezondheid, voedselbeleid en volksgezondheid.

Een vorm van mestcel ziekte wat waarschijnlijk veel meer voorkomt dan MCAD ofwel mastocytose.  Bij MCAS is er onnodig veel mestcelproductie maar relatief weinig onnodige mestcelproliferatie. 

De dichte groei van micro-organismen in een specifiek gebied van de gastheer.

Een gemeenschap van microben die in een omgeving leven, vooral het menselijk lichaam.

De gezonde balans van alle microbiota in hun specifieke omgeving.

Een groeiend wetenschappelijk veld gericht op onderzoek naar de onderling verbonden rollen van alle micro-organismen binnen een microbiotische gemeenschap, met name in relatie tot de menselijke gezondheid.

De micro-organismen binnen een specifiek gebied, locatie of tijdsperiode.

Een microscopisch levend organisme dat alleen onder een microscoop te zien is.

Dit is een migrerende cel van bindweefsel dat veel korrels bevat die rijk zijn aan histamine en heparine. In het bijzonder is het een type granulocyten afgeleid van myeloïde stamcellen die deel uitmaakt van het immuunsysteem en neuro-immuunsystemen.

Het openbreken van de mestcel waardoor de granulen met ontstekingsstoffen vrijkomen.

Een multidisciplinair consortium om te onderzoeken hoe de menselijke darmflora en het genoom (microbioom) voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen beïnvloeden om een ​​gezondere levensstijl te bevorderen.

Een cel die tegen een andere cel kan reageren en vernietigen zonder voorafgaande sensibilisatie. Natural killer (NK) cellen maken deel uit van onze eerste verdedigingslinie.

Het afbraakproduct van histamine,heeft een langere half-life in urine dan histamine, dus als urine wordt gebruikt om te zien of er sprake is van een verhoogde mestcel histamine productie/vrijlating, is de kans groter dat men een verhoogd N-methylhistamine gehalte vindt dan een verhoogd histamine gehalte. Daarom bestellen veel artsen die  hun patienten willen evalueren op mestcel ziekte een urine test voor N-methylhistamine. Maar veel artsen zijn niet bekend met de verschillen tusssen N-methylhistamine en histamine, zij vragen bij de uitslag alleen het histamine gehalte op. Hierdoor is de  uitslag misleidend. De histamine heeft dan een normaal gehalte en de laboratorium medewerker die het verschil niet weten tussen N-methylhistamine en histamine kunnen per ongeluk de histamine meten in plaats van de bestelde N-methylhistamine. 

Is de term die gebruikt wordt voor een oestrogeen overschot en progesteron tekort waardoor tal van klachten ontstaan.

Elke groep koolhydraten bestaande uit een klein aantal eenvoudige suikermoleculen; de meeste commerciële prebiotica zijn oligosachariden.

Een analyse uitgevoerd op een ontlastingsmonster om bacteriën en parasieten te identificeren die spijsverteringskanaalaandoeningen kunnen veroorzaken.

 

Een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel (bacteriën, virussen, schimmels), chemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.), een insectenbeet, maar ook het gevolg zijn van een auto-immuunreactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van de schadelijke stof en het herstellen van de schade.

Een non-profitorganisatie die zich toelegt op het bevorderen van onderzoek naar menselijke microbiomen en het uitbreiden van veilige toegang tot fecale microbiota transplantaties (FMT).

Periode waarin de vrouw minder reproductiehormonen gaat produceren. Kan ongeveer 10 jaar duren. In deze periode kan er histamine intolerantie /MCAS ontstaan als gevolg van diverse onbalansen in het lichaam.

Een vorm van stress op het lichaam als gevolg van de cumulatieve schade door vrije radicalen zonder anti-oxidanten.

Een organisme dat in of op een gastheer leeft en voeding van de gastheer verkrijgt.

Pariëtale cellen zijn cellen die zich bevinden in het maagslijmvlies. Ze zorgen voor de productie van maagzuur, intrinsieke factor (IF) en worden gestimuleerd door gastrine. Somatostatine is de belangrijkste inhibitor van de cel. Een goede functie van deze cellen is belangrijk voor de vertering en opname van voedsel en voor de bescherming van het lichaam tegen micro-organismen.

 

Onder in de pariëtale cel liggen blaasjes waarin een protonpomp zit, als de cel HCL moet produceren, gaan deze blaasje naar het afgiftekanaal toe en fuseren daar. Een belangrijke activator hiervan is histamine. Histamine grijpt aan op de H2receptor, die second messenger cAMP vormt. cAMP stimuleert de fusie van de membraanblaasjes, acethylcholine en gastrine kunnen dit proces versterken door een verhoging van de calciumconcentratie in de cel.

 

 

Een zuurgraad schaal, van 0-14, die aangeeft hoe zuur een stof is. Hoe lager het getal, hoe zuurder.

Primary Immunodeficiency Diseases (PIDD) zijn een groep van meer dan  300 ziekten. Deze aandoeningen ontstaan door defecten in het verdedigingssysteem van het lichaam (immuun systeem).

https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/primary-immunodeficiency-diseases

https://primaryimmune.org/about-primary-immunodeficiencies/specific-disease-types/

Chemische stoffen in planten die antioxiderende eigenschappen kunnen hebben met potentiële gezondheidsvoordelen. Hun bijdrage aan de antioxidant capaciteit van het menselijke dieet is veel groter dan die van vitamines.

 

Niet-verteerbare voedselingrediënten die de groei en / of activiteit van bacteriën in het spijsverteringsstelsel stimuleren.

 

Probiotica (Amerikaanse definitie)

Een natuurlijk beschermend antibioticum dat bijen overal in hun nest  aanbrengen om wanden mee te bleden en kieren en naden te dichten. Flavonoïde-rijk, het is afgeleid van planten- en boomharsen. De belangrijkste werkzame stoffen zijn quercetine en kaempferol, beide polyfenolen die histamine verlagend werken.

Hormoonachtige stof, komt vrij uit mestcellen en zorgen voor ontstekingsreactie. Als er een verhoogd prostaglandine D2 gehalte is aangetroffen in bloed of urine is dit een vrij zeker teken dat er een verhoogde staat van mestcel activatie aanwezig is.

Klinisch gastro-enteroloog, moleculair bioloog en onderzoeker. Dr. Xavier is onderdeel van het Human Microbiome Project (HMP2) en is mede-directeur van het Centre for Microbiome Informatics and Therapeutics bij MIT.

Wanneer de bloedsuiker na ongeveer twee uur lager daalt dan voor men iets heeft gegeten. 

Een soort zetmeel dat niet volledig wordt verteerd in de maag of dunne darm; het vindt zijn weg naar de dikke darm waar bacteriën het fermenteren en coloncellen het gebruiken voor energie.

Mede-oprichter van het American Gut Project en lid van de stuurgroep Earth Microbiome Project. Dr. Knight is ook hoofdonderzoeker bij Knight Lab, waar doorlopend onderzoek de complexe microbiële ecosystemen van het menselijk lichaam onderzoekt.

Integratieve gastro-enteroloog, bestsellerauteur en microbioomdeskundige.

Ook bekend als bakkersgist, wordt deze soort gist vaak gebruikt bij het brouwen, wijnmaken en bakken

Een stam van Saccharomyces cerevisiae, S. boulardii wordt vaak gebruikt als een probioticum om tijdelijke diarree te behandelen en te voorkomen en om spijsverteringsklachten te verlichten.

Een vochtige laag semi-permeabel weefsel dat bepaalde organen en holtes in het lichaam bekleedt en beschermt.

De gespierde buis die de keel met de maag verbindt. Bij mensen en andere gewervelde dieren is het bekleed met slijmvliezen.

Een orale probiotische soort die gezond tandvlees en tanden ondersteunt. M18 verdringt ongewenste bacteriën en produceert een enzym dat helpt bij het oplossen en de vorming van biofilm en plakkerige afzettingen op tanden.

Een orale probiotische stam waarvan is aangetoond dat deze ongewenste bacteriën verdringt die verband houden met tandheelkundige en bovenste luchtwegen.

Deze probiotische stam breekt lactose efficiënt af en stimuleert de productie van cytokines.

Ook wel starterculturen genoemd, de bacteriën die werden gebruikt om een ​​gefermenteerd product te starten. Het aantal startbacteriën vereist door de Live & Active Cultures van de National Yogurt Association verwijst naar de hoeveelheid bacteriën in de startercultuur, niet in het eindproduct.

Chief Science Officer bij ProThera, Inc., Dr. Olmstead’s huidige onderzoek richt zich op het gebruik van enzymen en chelaatvormers om pathogene GI-biofilm en pre- en probiotica te verstoren om het microbiële evenwicht in de darm te herstellen.

Een subtype dat zich ontwikkelt binnen een bacteriesoort, waardoor de organismen van die soort enigszins van elkaar verschillen.

De harmonieuze relatie tussen twee verschillende organismen in een wederzijds voordelige relatie.

Een voedingssupplement dat een of meer prebiotica en probiotica bevat die synergetisch werken.

Medische term voor het sneller slaan van het hart. Artsen worden geleerd dat de normale hartslag voor een volwassene 60-100 is, maar de 60-80 komt vaker voor. Veel patienten met MCAS hebben een hartslag vn 80-90 soms iets hoger, tot iets onder de 100. Bij onderzoek wordt er geen oorzaak gevonden en men vermoed waarschijnlijk geen MCAS omdat ze deze aandoening niet in hun opleiding hebben gehad. Alleen mastocystose wordt besproken: het is zeldzaam, kan anypylaxie veroorzaken, je krijgt er flushes van en het tryptasegehalte is hoog. En dat was het. Dus het is niet raar dat een cardioloog of arts niet denkt aan mestcelziekten. Dr.Afrin

Een type witte bloedcel, ofwel helper-T-cellen of dodelijke T-cellen . T-cellen scannen het lichaam op vreemde indringers, doden geïnfecteerde cellen en activeren immuuncellen.

Na verloop van tijd in kleine hoeveelheden uitgegeven.

Vitamine E in wateroplosbare vorm, tocoferolen zijn krachtige antioxidanten die celmembranen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.

Een van de twee molecuulgroepen waaruit vitamine E. bestaat

Een antibacterieel en antischimmelmiddel (nu verboden door de FDA vanwege gezondheidsproblemen ) dat nog steeds wordt aangetroffen in consumentenproducten, waaronder tandpasta, zeep, wasmiddelen, speelgoed en chirurgische reinigingsbehandelingen.

​Tryptase is een enzym en wordt samen met histamine vrijgegeven uit mest cellen bij een allergische reactie.Tryptase wordt  gebruikt als een marker voor mestcelactivering.

Een toonaangevend genomics-bedrijf dat de microbioomscreeningstest, SmartGut ™, heeft ontwikkeld om belangrijke organismen in de darm te identificeren.

Urticaria is de medische term voor galbulten of netelroos. 

Bij urticaria wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische urticaria. Acute urticaria is van korte duur. Het duurt meestal niet langer dan enkele uren of dagen en is altijd binnen 6 weken weer verdwenen. Chronische urticaria duurt langer dan 6 weken. Je kunt al die tijd last hebben van huiduitslag. Maar de huiduitslag kan soms ook (zoals enkele dagen) niet aanwezig zijn. Histamine is de stof die zorgt voor de uitslag en jeuk.

 

Een gemeenschappelijk leveringsformulier voor supplementen. Veggie-capsules zijn samengesteld uit water en HPMC (afgeleid van plantaardige cellulose) en zijn ontworpen om na 20 minuten in de maag op te lossen, wat betekent dat ze de maagzuur niet overleven als ze langer dan 20 minuten in de maag verblijven.

Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) is de actieve vorm van vitamine B6. Suppletie met vitamine B6 in de vorm van P5P heeft als voordeel dat de vitamine niet meer door het lichaam omgezet hoeft te worden in zijn biologisch actieve vorm, een proces dat niet bij iedereen even efficiënt verloopt. B6 heeft veel functies en is onder andere essentieel om enzymen te activeren.

Een essentiële vitamine met antioxiderende eigenschappen die de immuunfunctie ondersteunt. Vitamine C wordt niet in het lichaam opgeslagen en moet afkomstig zijn van externe bronnen, zoals voedsel of supplementen. Vitamine C verlaagd histamine

Een vitamine verkregen uit voedingsbronnen en / of geproduceerd door het lichaam bij blootstelling aan ultraviolet licht dat bijzonder gunstig is voor gezonde glucosespiegels en immuunsysteem.

Een in vet oplosbare vitamine die werkt als een antioxidant en schade door vrije radicalen voorkomt.

Een onstabiel molecuul dat oxidatieve schade veroorzaakt door elektronen te stelen van omliggende moleculen, waardoor de activiteit in de lichaamscellen wordt verstoord.

Een dieet dat doorgaans wordt gekenmerkt door hogere inname van verzadigde vetten, rood vlees, gefrituurd en / of verwerkt voedsel, witte suiker en lege koolhydraten, met een beperkte consumptie van verse producten, volle granen en mager vlees.

Een “zetmeelblokker” waarvan klinisch is aangetoond dat het de vertering en opname van koolhydraten tot 66% vermindert, wat helpt om een gezond gewicht te beheersen.

Britse journaliste die veel onderzoek deed naar MCAS en histamine intolerantie. Overleed in 2018 aan borstkanker.

 

Een antioxidant die cellen helpt beschermen tegen de effecten van vrije radicalen, terwijl het een vitale rol speelt bij de vorming van bindweefsel, tanden en botten.

Zonuline is een eiwit welke in de darmen en lever gesynthetiseerd wordt en reguleert de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Wordt uitgevoerd om giftige hoeveelheden zware metalen in diepere weefsels op te sporen. Lood, aluminium, kwik, cadmium en tin komen het meest voor.