Home » Onderzoeken

Onderzoeken

Wil je weten waar de oorzaak ligt van je histamine overschot, ga dan niet raden of gissen, hierdoor kun je jezelf nog meer schade aandoen. Met een goed onderzoek weet je zoveel meer. 

Bij de huisarts of het ziekenhuis kun je niet alles laten onderzoeken, ten eerste moet een arts het belang van een onderzoek inzien en moet een arts dus begrijpen wat je hebt en waarom een bepaald onderzoek nodig is. Een huisarts moet werken met verzekeraars en deze werken met protocollen betreft de kosten voor onderzoeken. 

Dat is vaak de moeilijkste drempel, want er is bij een huisarts of allergoloog vaak weinig of geen kennis aanwezig over HIT en MCAS. 

Wijs je arts of behandelaar op deze website. 

Als een onderzoek niet via de huisarts of ziekenhuis aan te vragen is, kun je dat bij mij doen. 

De prijzen op deze website zijn de prijzen inclusief uitgeschreven interpretatie en kort advies. Een uitgeschreven interpretatie kan zo tien A4-tjes lang zijn, dit verschilt uiteraard per onderzoek. (Een darmonderzoek of haarmineralen onderzoek is vrij uitgebreid, een onderzoek naar een of twee stoffen uiteraard vrij summier).
Zo kun je alles wat ik je uitleg ook teruglezen en weet je precies waarom je bepaalde voedingsmiddelen moet laten staan of juist moet eten en welke supplementen en/of probiotica je nodig hebt. 

De onderzoeken worden bij Biovis laboratorium in Duitsland en iGene in Nederland uitgegevoerd.

Onderstaande onderzoeken zijn de meest gebruikt, uiteraard zijn er nog meer onderzoeken mogelijk. 

Denk hierbij aan:

 • histamine in urine
 • DAO
 • hormoonprofiel man of vrouw (Cortisol, DHEA, Testosteron, oestradiol)
 • hormoononderzoek oestradiol/progesteron
 • vetzuren
 • serotonine/tryptofaan
 • helicobacter pylori
 • mineralen in vol bloed
 • vitamine D 25 OH
 • volbloed mineraal analyse
 • mitochondriale activiteit
 • homocysteine

Werkwijze onderzoeken

Als je een onderzoek aanvraagt, ontvang je het onderzoekspakket per post. De meeste onderzoeken zijn zelf uit te voeren, voor sommige onderzoeken moet je bloed laten prikken. 

Zelf afnemen: Neem een monster af volgens de gebruiksaanwijzing en stuur deze in de bijgevoegde en gefrankeerde envelop naar het laboratorium. Er zijn drie verschillende soorten onderzoeken: vingerprik, speekselafname en ontlastingsmonster. Over het algemeen ontvang je van mij na twee weken de uitslag per mail , soms duurt het iets langer. Hierbij zit ook de interpretatie en advies.

Bloed prikken bij een bloedprikpunt: Als je naar een bloedprikpunt moet, krijg je van mij een bloedprikpunt toegewezen. Neem je pakket mee naar het bloedprikpunt en vertel dat je pakket naar Biovis gestuurd moet worden (anders sturen ze het automatisch naar hun eigen laboratorium). Over het algemeen ontvang je van mij na twee weken de uitslag per mail , soms duurt het iets langer. Hierbij zit ook de interpretatie en advies. 

De kosten voor onderzoeken kun je niet declareren bij je ziektekostenverzekering. Ook niet als je heel goed verzekert bent.

Ontlasting onderzoeken voor darmgezondheid

Inclusief: Onderzoek Biovis laboratorium, uitgeschreven interpretatie, uitleg en advies. 

(algemene uitleg met daarbij ook de persoonlijke uitleg) 

Prijzen 2023

Kwantitatieve microbiologische fecesanalyse: bacteriën (darmflora, inclusief Akkermansia en F.Prausnitzii), gisten (Candida), verteringsresten, pancreas elastase, galzuren A1AT, Calprotectine, sIgA.

Feces onderzoek van Biovis met daarbij een analyse/verslag met kort advies van Lisa Goudzwaard

€230,00

Het Basisprofiel aangevuld met zonuline en histamine. 

Let op: wil je histamine in de ontlasting kunnen opsporen dan moet je de avond tevoren producten met histamine consumeren. Om een duidelijk beeld te krijgen wil ik dat clienten 50 gram oude kaas eten. Eet daarbij ook 1 rode biet, dit geeft de ontlasting een rode kleur. Zo kun je direct in de ontlasting zien, in welk deel ontlasting de eventuele histamine zich bevindt.

Doe dit onderzoek alleen als je van cijfers houdt. Het is namelijk een belastend onderzoek, je zult er histamine klachten van krijgen als histamine daadwerkelijk jouw probleem is. 

Om te onderzoeken of histamine jouw klachten veroorzaakt kun je ook een eliminatiedieet doen. Dit werkt ook direct helend.

 

Fecesonderzoek

Prijs € 245,00

Het gehalte zonuline in de tight junctions in de darmwand geeft aan of er sprake is van een lekke darm en in welke mate.

Fecesonderzoek

€37,77

Er worden 6 parasieten onderzocht: Giardia Lamblia, Cryptosporum spp, Blastocystis Hominis, Entamoeba histolyca, Cyclospora cayetanencis, Dientamoeba, Fragilis.

Fecesonderzoek

€131,04

Een microbioom midi onderzoek wordt alleen aangevraagd in combinatie met de aanvullende parameters voor de spijsvertering en zonuline

 • Diversiteit, enterotype, relevante bacterien, F.Prausnitzii, A.muciniphila, functionele groepen, (equol, butyraat, histamine, H2S productie), gisten en vaak voorkomende parasieten.
 • Metabolome bacterien
 • Zonuline/lekke darm 

€347,20

Wil je hierbij een analyse/verslag met kort advies door mij geschreven, gericht op histamine intolerantie/MCAS, 

dan kan dat voor €100,00 extra

Overig onderzoek

Dit onderzoek is van belang bij MCAS en MCS. Als mestcellen overreageren op externe factoren naast voeding. Een haar mineraalanalyse kan je inzichten bieden die je niet hebt bij een bloedonderzoek. Zo kun je zware metalen opsporen die verborgen liggen in de diepere weefsels in de organen, dit is een veel voorkomende oorzaak. Een bloedonderzoek meet alleen de mineralen en metalen in het bloed. Dit is een andere waarde. Bovendien meet een haar mineraalanalyse veel mineralen en zware metalen die met ander onderzoek niet te meten zijn.

Bij dit onderzoek wordt er gekeken naar 38 mineralen en spoorelementenkwik, lood, cadmium, calcium, magnesium, kalium, chroom, mangaan, koper, zink, selenium, aluminium, natrium, vanadium, zilver, zwavel, fosfor, antimoon, arseen, beryllium, bismuth, broom, kobalt, kalium, lithium, molybdeen, platinum, tin en thallium.

 

Inhoud:

 

 • Haarmineraalanalyse door laboratorium Biovis

 • Uitgeschreven verslag volgens de theorie van Dr. Eck & Dr. Wilson waarin de verbanden worden gelegd tussen combinaties van waarden van de verschillende metalen en mineralen. 

 • Een haaronderzoek is aan te bevelen bij mensen met een overactief immuunsysteem (histamine intolerantie, allergien, astma). Maar ook als je twijfelt of je over voldoende mineralen beschikt.

Prijs €198,00 

Waarom word ik wel ziek en mijn man of vrouw niet terwijl we dezelfde levensstijl hebben?  

Als het je niet lukt om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen zou het goed kunnen dat je een genetische variant hebt waardoor bij jou lichaamsprocessen anders verlopen dan bij de mensen om je heen.  Je kunt dit laten testen dooeen genetisch onderzoek te laten doen.

CYP 450 enzymen groep

Als je heel sterk reageert op medicatie en supplementen kun je je arts vragen een genetisch onderzoek te laten uitvoeren op de CYP450 enzymen groep.  Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd als medicatie te langzaam afgebroken wordt en er een gevaar kan ontstaan door, voor jou, te hoge doseringen. Het onderzoek wordt niet uitgevoerd als je zegt dat je slecht reageert op supplementen, koffie of alcohol. Simpelweg omdat het ziekenhuis je dit niet voor zal schrijven en ze hier geen verantwoordelijkheid voor hoeven te dragen. De focus ligt echt op medicatie. Deze onderzoeken worden alleen in academische ziekenhuizen verricht. Hier vindt je een overzicht van de ziekenhuizen. Overleg altijd eerst met je huisarts of behandelend arts.

Het Radboud ziekenhuis heeft een mooi overzicht met de genetische tests die zij uitvoeren.

 Zelf genetisch onderzoek laten uitvoeren

Natuurlijk kun je ook zelf, voor eigen kosten, je genen laten onderzoeken. Ik werk met iGene, een Nederlands laboratorium in Nijmegen. 

Zo kun je kijken naar o.a. DAO , HNMT, MAO-A  en MAO-B enzymen. De enzymen in het ontgiftingspad. CYP450,  MTHFR, COMT, PEMT, GST/GPX. De enzymen voor oestrogeen en voor de opname en verwerking van vitaminen. De ontstekingsgevoeligheid en de oxidatiegevoeligheid. Allemaal factoren die bij MCAS een onderliggende oorzaak kunnen zijn. Vaak zijn er genetisch ook op meerdere vlakken varianten in de genen waardoor klachten sneller kunnen ontstaan. Deze genen vind je niet in het genetisch iGene Health pakket en kunnen alleen door een iGenius Certified Professsional worden ontgrendeld. 

Hoe werkt het? 

Als je zelf een pakket besteld kun je iGeneHealth pakket aanvragen je krijgt een genetisch overzicht van de algemene ziekten. Wil je meer gespecificeerd, wat bij MCAS echt nodig is. Dan vraag je het pakket bij mij aan. Ik heb als iGenius Certified Professional toegang tot de extra database met genen. 

Van iGene overzicht maak ik een genetisch rapport. Hierin wordt uitgelegd wat welk gen doet, wat dat in jouw situatie betekent en hoe je hier naar kunt handelen. 

Ik maak verbanden tussen de genvarianten en wat dit betekent voor MCAS. Dit is bij ieder persoon weer anders, dus je krijgt een persoonlijk rapport. 

Prijs genetisch onderzoek : €499,00

Basis onderzoek                                                                          € 249,00
Aanvullend pakket iGenius:                                                 € 150,00
Persoonlijk verslag geschreven door Lisa 
gericht op de onderliggende oorzaken van MCAS (ongeveer 10 A4 tjes): € 100,00

Je kunt een onderzoek aanvragen door te mailen naar info@histamine-intolerantie.nl. Je ontvangt dan een factuur. Het onderzoek wordt aangevraagd zodra de factuur is voldaan.

Het duurt ongeveer 1,5 a 2 maanden voordat de uitslag er is en het verslag is geschreven. 

Meer informatie over de inhoud van het onderzoek, met overzicht van de genen en lichaamssystemen vind je HIER.

Kijk voor meer informatie op igene.nl

Wil je meer weten over deze genen, hoe je herkent of deze te langzaam of te snel werken, lees dan het boek Dirty Genes van Ben Lynch. Een boek dat door veel gezondheidsgoeroes wordt geprezen vanwege de toegankelijkheid en de nieuwe verhelderende zienswijze. 

Koop het boek hier