Mexicaanse kip met zwarte bonen en paprika

Ja, je moet inventief zijn om lekker te koken en dan nog is het geen garantie dat je de ingredienten kunt verdragen. Zo zitten er in dit gerecht kruiden waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord en die je hier in Nederland ook niet kunt verkrijgen, al kun je via internet tegenwoordig bijna alles krijgen. Gelukkig kun je deze wel vervangen, al is dat natuurlijk nooit helemaal hetzelfde. Maar, who cares? Als het maar lekker is.

Avocadoblad

Avocadobladeren, mijn man bracht ze op mijn verzoek mee toen hij naar Mexico ging, omdat ik nou eenmaal graag in eetculturen duik en ik nog nooit avocadobladeren had gebruikt. Je kunt de bladeren van de Mexicaanse avocadoboom gebruiken om smaak te geven aan je gerechten, net als laurierblad. Bladeren van andere avocadosoorten kunnen niet gebruikt worden, deze zijn giftig.

(Voor foodnerds zoals ik: er zijn 13 verschillende soorten avocado bomen die allemaal tot de Persea drymifolia soort behoren. De bladeren van Persea americana, een andere soort uit Guatamala, zouden giftig zijn.  De avocado planten die je in Nederlandse en Belgische tuincentra ziet zijn, voor zover ik weet, de Persea americana.)

Avocadobladeren hebben een lichte anijssmaak en hebben ook dezelfde geneeskrachtige werking als anijs. In plaats van de avocadobladeren gebruiken we in dit geval bladeren van de dropplant (Agastache-foeniculum). Deze smaken naar anijs en soms ook wat chocolade-achtig, erg lekker! We gebruiken dus verse bladeren, want verse groene kruiden worden veel beter verdragen dan gedroogde kruiden en anijszaad is helemaal sterk geconcentreerd dus dat doen we liever niet. Vers blad van de dropplant dus.

 

Epazote

Epazote (Chenopodium ambrosioides) is een Mexicaans kruid wat in sommige gerechten onvervangbaar is, het geeft een typische smaak aan gerechten. In het Nederlands heet deze plant Welriekende Ganzenvoet, voor plantenkenners, ja, familie van melden/ amaranth/quinoa. De welriekende ganzenvoet lijkt ook op de melganzevoet, maar de smaak is anders. De naam “welriekend” komt van de rokerige citroen/muntgeur die de plant verspreid. Je kunt het kruid hier online kopen. Maar dan zaai ik deze eenjarige plant toch liever zelf, ook omdat je dan weet dat je echt verse bladeren hebt. Overigens  kun je deze soort ganzenvoet ook in het wild plukken, het is een ingeburgerde wilde plant. Wil je gaan plukken lees dan even dit.  Kun je geen Epazote vinden, dan kun je ook een mengsel van verse citroenmelisse en munt gebruiken.

 

Zwarte bonen

Als je denkt aan de Mexicaanse keuken, denk je waarschijnlijk aan taco’s met kip en salsa, bonen en veel peper. Dit recept bevat dan inderdaad kip, bonen en paprika, iets wat niet voor iedereen een fijn idee is. Bonen kunnen problemen geven, maar bevatten ook wat DAO, wat helpt histamine af te breken. Het probleem met bonen zijn de lectinen en het zetmeel. Zwarte bonen geven het minste klachten en je moet ze op de juiste manier bereiden: eerst weken met een 1/2 theelepel baksoda, daarna koken met eventueel nog een pietsie baksoda. Dit breekt de schil waardoor het makkelijker verteerbaar wordt en, let op, sneller gaar. Als je op deze manier bonen kookt moet je dus opletten dat je ze niet te lang kookt, anders heb je een bonenprut.

Mexicaanse zwarte bonenpuree met paprika
Schrijver: Lisa Goudzwaard
Ingredienten
  • 500 gram gedroogde zwarte bonen gewassen en de lelijke bonen eruit gehaald
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 grote witte ui gesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 jalopeno peper, optioneel in de lengte gehalveerd
  • 1 tak verse epazote of 1 takje munt en 1/2 stengel citroengras
  • 4 blaadjes dropplant vers
  • zout naar smaak
Bereidingswijze
  1. Week een avond van te voren de zwarte bonen in ruim water met een halve theelepel baksoda.

  2. Verhit de olie in een grote pan, voeg de ui toe en bak 4-5 minuten op middelhoog vuur. 

  3. Voeg de paprika’s toe en bak nog 6 minuten tot alles helemaal zacht is. Voeg de knoflook en pepers toe en bak nog 1 minuut

  4. Giet de zwarte bonen af en doe ze in een kookpan. Voeg zoveel water toe dat de bonen bedekt zijn met een vingertopje water. Voeg ook de epazote (of munt en citroengras toe. Dit geeft de smaak aan de bonen.

  5. Breng aan de kook en zet het vuur laag als het eenmaal kookt. Doe een deksel op de pan en kook de bonen 2 á 2,5 uur, tot de bonen gaar zijn. Controleer tussendoor of er nog genoeg water in de pan zit en voeg eventueel meer water toe als dat nodig is.

  6. Voeg in de laatste 10 minuten de fijngehakte dropplant bladeren toe.

  7. Als de bonen gaar zijn verwijder je de peper, de tak epazote (of citroengras en munt)

  8. Pureer de bonen met een staafmixer en proef of er nog zout bij moet.

  9. Serveer met bijvoorbeeld avocado, komkommer-granaatappelsalsa, koriander en  en naturel tacochips.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Methylatie boost: Roze supersap

do mei 9 , 2019
Ik drink het liefst iedere dag een glas vers geperst sap. Zo krijg je een extra shot voedingsstoffen binnen. Het sap maak je altijd van groenten met soms groene kruiden. Daarbij doe je dan een groene appel en/of wortel voor de zoete smaak, de basis zijn altijd groenten. Deze supersap […]

Wellicht vind je dit ook leuk

Over Lisa

Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en begeleidt clienten met histamine intolerantie, darmklachten, vermoeidheid en vrouwengezondheid. Histamine-Intolerantie.nl is een spinoff van mijn voedingsadviespraktijk APTA, Voedingsadvies Rotterdam. Lees mijn persoonlijke verhaal  Lisa Goudzwaard Voor informatie over consulten en begeleiding: Apta Voedingsadvies