Deze taart is heerlijk voor de feestdagen, op deze dagen is het fijn om te kunnen genieten van iets lekkers zonder dat je direct ziek wordt. Het bevat geitenzuivel, deze zuivel bevat geen histidine wat in histamine omgezet wordt. Geitenmelk is A2 zuivel, het bevat andere eiwitten waardoor mensen met gevoelige darmen het vaak beter kunnen verdragen. Het recept komt van de Lowcarbchef.nl en heb ik aangepast zodat het geschikt is voor een salicylaat arm, histamine arm dieet zonder gluten en witte suiker. Voor de smaak, om vanille te vervangen, bevat het een klein beetje ahornsiroop.

Je kunt eventueel een beetje gelatinepoeder toevoegen aan het beslag. Hierdoor krijgt de cheesecake een stevigere structuur en kun je makkelijker puntjes snijden. Gelatine is bevat veel glutamaat, als je hier gevoelig voor bent, kan dit een histamine reactie geven. 

Om de taart af te maken kun je eventueel een topping toevoegen zoals  chiazaad kersenjam. 

 

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram fijn gemalen cashewnoten

  • 75 gram ghee

  • 30 gram erythritol

  • ¼ theelepel zout 

  • 25 gram psylliumvezel

Vulling

  • 475 gr geitenkaas spread naturel (Jumbo)

  • 50 gr erythritol

  • 3 kippeneieren (M) of 9 kwarteleitjes of 2 ganzeneieren

  • 1 el ahornsiroop

  • optioneel: 3 gr gelatinepoeder (kan histamine reactie geven)

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en mix of kneed dit tot een glad beslag. Bekleed een taartvorm of springvorm (24 cm) met een vel bakpapier.

  2. Bak de bodem ca. 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven. De bodem is klaar als hij mooi goudbruin is gekleurd. Laat de bodem buiten de oven afkoelen.

  3. Verlaag de oventemperatuur nu naar 160 graden. Maak nu de vulling:  Meng in een grote kom  alle ingrediënten voor de vulling. Klop dit vervolgens ca. 2 minuten met een elektrische mixer romig op. Verdeel de vulling vervolgens over de afgekoelde bodem.

  4. Plaats een ovenschaal of bakplaat gevuld met 200 ml water onder in de oven. Plaats nu de springvorm in het midden van de oven op een rooster. Bak de cheesecake 60 minuten in de voorverwarmde oven (160 graden).

  5. Als de cheesecake klaar is zet je de oven uit en laat je de ovendeur op een kiertje staan. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna ca. 4 tot 6 uur in de koelkast. Of het liefst een gehele nacht.

  6. Lekker met verse kersen of bosbessen chiajam

Bosbessen of Kersen Chia Jam

Let op: bosbessen zijn geen blauwe bessen, blauwe bessen bevatten meer suiker. 

Je kunt voor de kersen ook  een minder zoete variant (krieken of morellen) gebruiken. Deze bevatten minder suiker en meer vitamine C.

 

Dit recept bevat ahornsiroop, wat een suiker is, daarom gebruik je dit alleen op feestdagen, niet in je dagelijks dieet. 

Chiazaad bevat van zichzelf glutamaat, als je hier gevoelig voor bent kun je een histamine reactie krijgen. Ze bevatten ook relatief veel koper. 

Bij de één is chiazaad geen probleem, bij de ander wel. Het is een kwestie van uitproberen.

 

  • 300 g bio bosbessen (AH, uit de vriezer) of kersen (vers of uit de vriezer)

  • 3 el ahornsiroop, of naar smaak

  • 2 1/2 el chiazaad

Bereiding

  1. Breng de bosbessen of kersen met  de ahornsiroop aan de kook. Roer regelmatig en laat het mengsel 5 minuten op een laag vuur sudderen. 

  2. Pureer de bosbessen of kersen met een aardappelstamper of een vork en roer dan het chiazaad erdoorheen. 

  3. Kook het nog ongeveer 15 minuten op laag vuur. Roer regelmatig! Haal het van het vuur zodra het dik wordt en voeg het vanille extract toe. Vind je het nog niet zoet genoeg? Dan kun je er nog wat meer ahornsiroop bij doen.

Nog veel meer recepten!

In dit e-boek vind je heel meer dan tachtig recepten en heel veel informatie over histamine-arm koken.
Glutenvrij, suikerarm, darmvriendelijk, vlees, vegetarisch en vegan, dus voor iedereen!

Koper is een veel voorkomende oorzaak van histamine intolerantie.

Teveel koper zorgt voor een zink tekort, wat veel gezondheidsklachten met zich mee brengt. In dit e-boek vind je alles over een koperoverschot en hoe dit jouw problemen kan veroorzaken.

Deze website is niet overladen met advertenties. Wat voor jou als lezer natuurlijk erg prettig is. Voor de maker van deze website betekent dit dat er geen inkomsten binnenkomen voor de tijd en arbeid die in de website wordt gestoken. Daarom is het mogelijk om het werk te ondersteunen met een jaarabonnement, je krijgt dan tevens toegang tot de exclusieve uitgebreide  artikelen of je kunt een bedrag doneren.

Bedrag



iDEAL



Over Lisa

Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en begeleidt clienten met histamine intolerantie, darmklachten, vermoeidheid en vrouwengezondheid. Histamine-Intolerantie.nl is een spinoff van mijn voedingsadviespraktijk APTA, Voedingsadvies Rotterdam. Lees mijn persoonlijke verhaal  Lisa Goudzwaard Voor informatie over consulten en begeleiding: Apta Voedingsadvies