Sinds ongeveer januari 2021 zie ik in mijn praktijk een toename van de klebsiella bacterie infecties in de dikke darm. Nu schijnt het zo te zijn dat deze bacteriën door warmte toenemen en dat in de zomermaanden er 1,5 keer meer Klebsiella infecties in de bloedbaan zijn, maar ik meet deze bacterie in de dikke darm via een ontlastingsonderzoek.
Heb je histamine klachten dan zou de Klebsiella pneumoniae in de darmen daar een oorzaak van kunnen zijn. Deze bacterie produceert namelijk giftige stoffen, waaronder histamine. Hierdoor wordt de lever zwaar belast en het darmslijmvlies aangetast. Dus je hebt dan meer histamine en door de verzwakte darmslijmvlies, minder DAO om histamine af te breken. Ook zul je minder goed voedingsstoffen op kunnen nemen die je juist zo hard nodig hebt om de Klebsiella te bestrijden. Vaak zijn er meerdere oorzaken van histamine intolerantie, maar de darmgezondheid is wel een heel grote speler. Wat is het probleem met deze bacterie, hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?
Klebsiella is een groep bacteriën en vind je overal terug in de natuur, in zowel planten, dieren als mensen (Lai et al., 2019). Zoals met alles in de natuur en de wereld is het belangrijk dat er in harmonie wordt geleefd. Op zich kan een klebsiella bacterie geen kwaad, totdat de balans weg is en er een overgroei, een infectie, is. Bij gezonde mensen kan deze overgroei binnen jaar vanzelf weer weggaan. Maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem ofwel slechte afweer, open wonden, chronische longziekten kan deze bacterie zich makkelijk verspreiden en kan het lichaam de bacterie niet zelf opruimen. In het algemeen gaat het bij de meeste klebsiella infecties om de OXA 48 bacterie die de K. pneumoniae produceert. Deze bacterie kan zich weren tegen alle antibiotica, ook tegen carbapenem (sterke bacteriedodende antibiotica en het laatste soort antibiotica wat voorheen nog werkte). Hierdoor vormen ze een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Klebsiella is zo moeilijk af te breken omdat het een capsule om zich heen bouwt van suiker en vetten, hierdoor kan de antibiotica de bacterie zelf niet bereiken.
Hoe behandel je Klebsiella?
In het ziekenhuis weten ze niet wat te doen. Er is nu geen antibiotica om de bacterie te bestrijden. Ze scherpen de hygiëne maatregelen aan om verspreiding te voorkomen. Men gaat er nu vanuit dat ziekenhuispersoneel wel drager kan zijn, maar dat de gezondheid van deze mensen sterk genoeg is om de bacterie zelf te bestrijden. Daarnaast gaat men er vanuit dat als de hygiënemaatregelen goed worden opgevolgd, de bacterie niet via personeel wordt overgedragen. Besmette patiënten worden in quarantaine gezet en men hoopt dan dat de infectie vanzelf weer weggaat. Wat vaak gebeurt, maar niet altijd. Zo stierven er in 2007 in Israel 100 patiënten aan de infectie.Een Klebsiella infectie kan binnen weken, maanden of een jaar vanzelf weer weggaan.
In een ziekenhuis, of bij de huisarts, kan personeel geïnfecteerd zijn en de bacterie doorgeven aan de patiënt. Dit is de meest voorkomende besmetting. Minder vaak komt het voor dat de patiënt besmet wordt door de omgeving. De bacterie kan zich niet via de lucht verspreiden. Wel kan het door een beademingsmachine, via katheters of een wond je lichaam binnenkomen. Je moet er dus aan worden blootgesteld.
Als je longontsteking krijgt is de bacterie via je ademhaling, je luchtpijp binnengekomen. Heb je een infectie in het bloed, dan heb je het binnengekregen via bloed of vieze naalden of apparatuur. In de darmen kan de Klebsiella overgroeien doordat de bacterie via de mond in het maagdarmkanaal komt, bijvoorbeeld via sushi of sashimi. Als er een verlaagde weerstand en tekort aan beschermende bacteriën is kan deze bacterie naar hartelijk vermeerderen.
Dat is lastig. Sommige mensen hebben klachten, andere merken er niets van. Kinderen kunnen ernstige diarree krijgen, waardoor het levensbedreigend kan zijn als er niet ingegrepen wordt. De ernst van de infectie is afhankelijk van waar de infectie plaatsvindt het bloed (sepsis) en de longen (longontsteking) zijn het meest levensbedreigend, een infectie in de darmen kan darmklachten geven maar hoeft niet opgemerkt te worden.
In het ontlastingsonderzoek wat ik standaard bij iedere client uitvoer, wordt de Klebsiella bacterie onderzocht. Soms lopen mensen jaren met vage of duidelijke klachten en komt men er niet achter wat daar de oorzaak van is en dat terwijl een ontlastingsonderzoek heel eenvoudig uit te voeren is.
Heb je klachten en wil je weten of Klebsiella of andere pathogene organismen daar de oorzaak van zijn? Bestel dan de fecestest Histamine Vormende Bacterien of het meer uitgebreide Basis Darmonderzoek.
Deze website is niet overladen met advertenties. Wat voor jou als lezer natuurlijk erg prettig is. Voor de maker van deze website betekent dit dat er geen inkomsten binnenkomen voor de tijd en arbeid die in de website wordt gestoken. Daarom is het mogelijk om het werk te ondersteunen met een jaarabonnement, je krijgt dan tevens toegang tot de exclusieve uitgebreide artikelen of je kunt een bedrag doneren.