Home » Nutriëntengids » Polyfenolen

polyfenolen

Polyfenolen zijn chemische verbindingen in planten. Ze zijn belangrijk bij het stabiliseren van het bloedsuiker en verminderen een te hoog histamine gehalte. Ze werken ontstekingsremmend en hebben een kankerremmende werking.
Je kunt polyfenolen onderverdelen in negen groepen. Wij hebben de twee belangrijkste groepen voor je op een rijtje gezet. 

Polyfenolen zijn sterke anti-allergene stoffen die een allergische immuunrespons kunnen beinvloeden. Quercetine, kaempferol, resveratrol en genisteïne zijn het meest onderzocht op het gebied van histamine vrijlating uit mestcellen. De interactie van polyfenolen met eiwitten kan het proces van allergische sensibilisatie moduleren en hebben direct effect op allergische effectorcellen, zoals mestcellen.

In het e-kookboek Histamine Arm koken vind je meer informatie over hoe polyfenolen histamine verlagen en vind je ook een lijst met voedingsproducten. Koop hier het e-boek.

Anthocyanen

Cyanidine, Delphinidine, Malvidine, Pelargonidine, Peonidine, Petunidine
Anthocyanen zijn flavonoïden en geven kleur aan bloemen, vruchten en bladeren. Er zijn ongeveer 250 soorten anthocyanen. Het zijn sterke antioxidanten. Ieder kleur heeft een andere werking doordat de verschillende suikers in de verschillende kleuren. Hierdoor heeft bijvoorbeeld roze en rood fruit (aardbei, kersen, frambozen, cranberry, granaatappel, tomaat) een zure conditie en blauw/paars fruit en groenten (aubergine, rode kool, bosbessen, braam, blauwe druif) een basische conditie. Als je bij een basische rode kool zuur (azijn) toevoegt, veranderd de kleur naar roze. Hoe groener het fruit hoe meer basisch het is. Daarom is een groene appel beter voor een base dieet dan een rode appel en is groene groenten erg basisch. Als groenten en fruit kleurloos zijn, is de base het hoogst.
Anthocyanen hebben een ontstekingsremmende werking en helpen goed bij jicht en artrose, astma en ontstekingsgevoelige ziekten. Als je MCAS hebt, degranuleren mestcellen te snel en waardoor er naast histamine ook cytokinen (ontstekingsstoffen) vrijkomen, hierdoor is je lichaam ontstekingsgevoelig.

Hieronder een overzicht met de hoeveelheid anthocyanen in fruit.
mg per 100 gram
Aroniabes 200-1000
Aubergine 750
Blauwe druif 30-750
Bosbes 25-497
Kers 350-400
Braam 83-326
Cranberry 60-200
Radijs 11-60
Framboos 10-60
Rode wijn 24-25
Aardbei 15-35
Rode ui 7-21

LET OP: Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken moeten voorzichtig zijn met het langdurig gebruik (30-60 dagen) van hoge doseringen anthocyanen (480mg per dag)

FLAVONOÏDEN

Flavanonen, Flavonolen, Flavanonen, Isoflavonen
Flavonoïden zijn antioxidanten, je vindt ze in wilde planten, kruiden, groenten en fruit, noten, peulvruchten en granen en er zijn meer dan 6000 soorten! De verbindingen van flavonoïden zijn wateroplosbaar, organisch en stikstofvrij. Flavonoïden werken samen met vitamine C.

Flavonolen

Quercetine, Kaempferol Myricetine, Fisetine, Isorhamnetine, Pachypodol, Rhamnazine. De flavonolen zijn het meest onderzocht en worden het meest gebruikt om histamine te verlagen en om te voorkomende dat mestcellen degrnauleren. In de weefsels zijn basofielen meer verantwoordelijk voor deze balans  en kunnen daarom gezien worden als een sterke natuurlijke stof om allergieën te genezen.
Lees verder..

flavanonen

Hesperidine, Narangenine, Eriodictyol, Homoeriodictyol
Flavanonen vindt je vooral in fruit en groenten en kruiden die mestcel activatie veroorzaken. Dit betekent niet dat deze flavanoïden groep zorgt voor histamine vrijlating. Ze hebben net als andere flavanoïden een histamine remmende werking die vooral voor hooikoorts goed bestudeerd is.

Hesperidine vindt je in sinaasappels, naringenine in grapefruits, eriodictol in citroenen. tomaat en aromatische planten (zoals munt) bevatten een kleine hoeveelheid flavanonen. In voedingssupplementen staan de flavanonen beschreven als 'bioflavanoïden'. De meeste van deze flavanonen bevinden zich in het witte vlies/pulp tussen de schil en de citrusvruchten.

Flavonen

Luteoline, Apigenine, Tangeritine
Luteoline zou, beter dan andere bioflavonoiden, goed zijn om ontstekingen in de hersenen te verlagen. Deze ontstekingen zouden zorgen voor hersenmist en geheugenproblemen.
Apegenine vindt je in kamille, het voorkomt dat er histamine wordt vrijgelaten en heeft zo een rustgevend effect.
Tangeritine bevindt zich in het witte pulp achtige massa (het albedo) in citrusfruit.

isoflavonen

Genisteïne, Daïzeïne, Glyciteïne
Deze flavonoïden vind je in peulvruchten, vooral soja bevat veel isoflavonen. De isoflavonen werken histamine verlagend. Helaas bevat soja ook aardig wat antinutriënten waardoor je er beter niet teveel van kunt gebruiken. Andere bronnen met isoflavonen zijn: peulvruchten, kikkererwten, favabonen, pinda's, pistachenoten en druiven.

Recente artikelen