Home » Boekreview: Help, mijn mestcellen zijn van slag!

Boekreview: Help, mijn mestcellen zijn van slag!

Afgelopen week kwam er een boek uit over MCAS: “Help mijn mestcellen zijn van slag!”,

geschreven door Gonnie van de Lang, een therapeute werkend vanuit de Chinese Traditionele Geneeskunde en een achtergrond als verpleegkundige. Ik was natuurlijk reuze nieuwsgierig, las het boek in één ruk uit en was blij verrast! 

Wat fijn dat er nu een Nederlandstalig boek is waarin wordt uitgelegd wat MCAS is en wat het verschil en de overeenkomsten zijn met histamine intolerantie. Het boek is heel helder van opzet en geschreven in een prettige persoonlijke stijl waardoor je, zeker als patiënt, jezelf met de schrijver kan identificeren. Gonnie schrijft vanuit haar eigen ervaring als MCAS patiënt. Ze beschrijft haar zeer herkenbare zoektocht en de lange lijst met symptomen die steeds uitgebreider wordt. Er zijn nog niet zoveel boeken over MCAS, in het Nederlands is dit de eerste.

 

Het boek bestaat uit drie delen, in het eerste deel wordt vanuit medisch oogpunt beschreven wat MCAS is zonder dat er technische vaktaal wordt gebruikt. Het is echt heel toegankelijk en interessant voor zowel patiënten en zorgverleners. Na de uitgebreide medische uitleg volgt de holistische visie waarbij de drie pijlers beweging,voeding en innerlijk geluk de basis zijn. Er wordt gekeken naar alle facetten van de mestcelactivatie, de lichamelijke én de mentale kant. 

Vervolgens worden er vele handvatten en gereedschappen aangereikt waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om jouw aandoening in kaart te brengen. Hoe zoek je naar de juiste behandelaar voor jou? Hoe kun je stapje voor stapje je leven zo inrichten dat kun beginnen met herstellen, zonder stress? Vervolgens wordt de voedingsleer voor MCAS uitgelegd en hoe je de MCAS triggers in je leven kunt herkennen en vermijden. Alle facetten waar je als patiënt mee te maken krijgt, worden behandeld. 

Het laatste deel van boek bestaat uit oefeningen die je helpen ontspannen en de lichaamssappen laten stromen zodat je beter kunt ontgiften. In de bijlage vind je nog handige lijsten met voedingsmiddelen en adressen en literatuur om verder te lezen, mocht je daar behoefte aan hebben. 

Wat is het boek niet? Het boek geeft de basis informatie waar de patiënt behoefte aan heeft en waar behandelaars die nog niet bekend zijn met deze aandoening zeker veel aan zullen hebben, maar het boek beschrijft niet alle fysische mechanismen, wel een deel, en dus zul je waarschijnlijk als je de richtlijnen in dit boek opvolgt best redelijk ver komen, maar zul je nog altijd een goede kundige behandelaar en/of arts nodig hebben om een persoonlijk plan voor jou op te stellen. Is dit erg? Nee, helemaal niet. Ik denk dat het juist goed is dat het geen technisch boek is wat alleen medisch opgeleide mensen zouden kunnen begrijpen.  Het is bovendien belangrijk dat je als patiënt goed begeleidt wordt, zo kun je altijd op iemand terugvallen, overleggen en steun vragen. 

MCAS heeft nog niet veel bekendheid en histamine intolerantie wel wat meer, en veel mensen met heel uitlopende klachten komen er nu achter dat histamine de klachten bij hen veroorzaakt. Misschien denk jij, net zoals ik tot vijf jaar terug, dat je  histamine intolerantie hebt, maar lees dit boek, want ik denk persoonlijk dat het in de meeste gevallen om MCAS gaat.

Voor iedereen die nog twijfelt, voor iedereen die niet twijfelt maar meer informatie wil over de aandoening en wat er allemaal bij het pad naar herstel komt kijken: Lees vooral het boek. Heb je een behandelaar die niet weet waar je het over hebt: Wijs haar/hem op dit boek. 

Te koop op www.vandelang.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.