Home » Nutriëntengids » Micronutriënten » Mineralen

Mineralen

Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die we alleen binnen kunnen krijgen via voeding en die nodig hebben om het lichaam te laten functioneren.

De informatie op deze pagina behandelt beknopt de werking van mineralen bij mestceldegranulatie en histamine intolerantie.

zaden

calcium

Calcium werkt histamine verlagend doordat het helpt de histamine uit de weefsels te trekken en in de bloedbaan zodat het afgevoerd kan worden. Hiervoor heb je wel voldoende vitamine C en vocht nodig. 

Histamine/biogene aminen arme voedingsbronnen: ongefermenteerde verse zuivel, koolsoorten, donkergroene bladgroenten: boerenkool, paksoi, raapstelen, postelein, verse vijgen.

magnesium

Magnesium is een co-factor van DAO.  

Het helpt bij het stabiliseren van mestcellen zodat ze minder snel histamine vrijlaten.  

Histamine/biogene aminen arme voedingsbronnen: boerenkool, raapstelen, paksoi, postelein, avocado (net rijp), broccoli, macadamia-, cashew-, pistachenoten, peulvruchten.

zaden

natrium

Natrium is een elektrolyt in de cellen en zorgt samen met kalium voor een gezond het vochtgehalte in de cel. Bij een tekort aan vocht en natrium kan een cel uitdrogen waardoor  een histamine reactie op gang wordt gebracht.  Het is belangrijk voldoende natrium in te nemen,  hierbij is het erg belangrijk om het glucosegehalte in het bloed laag te houden. 

Natrium vind je in keukenzout, keltisch zeezout en himalayazout.  Voeding bevat ook natrium, maar de iname via puur zout is vele malen hoger.

kalium

Kalium is de meest voorkomende intracellulaire elektrolyt die in het lichaam wordt aangetroffen. Samen met natrium is het belangrijk voor het in stand houden van een gezonde vochtbalans in de cellen.

Histamine/biogene aminen arme voedingsbronnen: aardappels, linzen, rundvlees, verse ongefermenteerde zuivel, macadamia-, cashew- en pistachenoten.

zaden

zink

Zink werkt ontstekingsremmend,  anti-allergeen en het voorkomt mestceldegranulatie. Hierbij is de dosis heel belangrijk, een te lage dosis of langdurig gebruik kan histamine verhogend werken doordat koper dan te laag kan worden. Zink en koper zijn antagonisten.

Histamine/biogene aminen arme voedingsbronnen: grasgevoerd rundvlees, pompoenpitten, kip en cashewnoten.

 

koper

Koper en zink zijn antagonisten. Koper is essentieel voor de aanmaak van de rode bloedcellen en transport van ijzer. Koper is ook essentieel voor de activatie van het DAO enzym wat histamine verlaagd. Een tekort aan koper komt niet vaak voor, een koperstapeling wel, vooral bij vrouwen en mensen die vegetarisch eten. Een teveel aan koper kan in lichte mate mestcellen activeren.(*)

Voedingsbronnen met veel histamine bevatten vaak ook veel koper: orgaanvlees, zeevruchten, noten, zaden, graan, cacaoproducten. Koperen leidingen.

zaden

mangaan

Mangaan ondersteunt de werking van DAO enzym, het voorkomt ook, net als zink, het degranuleren van mestcellen en werkt ondersteunend voor andere mineralen. Het helpt bijvoorbeeld calcium te vervoeren naar de cellen. 

Histamine/biogene amine arme voedingsbronnen:  spelt, havermout, rogge, kikkererwten, pompoenpitten, rijst, noten, bladgroenten, tropisch fruit(vooral banaan en kokos), vlees, vis en thee.

 

molybdeen

Molybdeen is belangrijk om glutathion aan te maken, de belangrijkste ontgiftingsstof. Bij een tekort aan gluthation zijn er teveel gifstoffen in het lichaam waardoor mestcellen snel degranuleren. Molybdeen en koper zijn antagonisten. Bij een tekort aan molybdeen kan men gevoeliger worden voor sulfiet.(*)

Histamine/biogene aminen arme voedingsbronnen: melk, eieren, macadamia-, cashew-, pistachenoten, peulvruchten, granen/graanproducten.

zaden

chloride

Chloride is een elektrolyt mineraal wat in onze voeding voorkomt in combinatie met natrium. Ons maagzuur bevat chloride, bij een maagzuur tekort kunnen eiwitten niet goed worden verteerd en wordt extra chloride (Betaine HCI) geadviseerd. Slecht verteerde eiwitten belasten de darmen waardoor problemen ontstaan , waaronder histamine intolerantie.

Chloride krijg je voldoende binnen via het keukenzout in voeding. Toevoegen alleen bij maagzuurtekort in de vorm van Betaine HCI

jodium

Jodium is een mineraal wat mestceldegranulatie kan veroorzaken bij mensen met MCAS. Al een lage dosis kan genoeg zijn voor een reactie. Het is vooral belangrijk bij mensen met MCAS en de ziekte van Graves/hyperthyreoïdie. Het is dan belangrijk om jodium te vermijden.

Jodium vind je in tafelzout, gejodeerd zeezout, brood (met bakkerszout), zeewier, zuivel, eieren (dieren gevoed met veel jodium), producten met veel zout, visolie, sojasaus, vissaus, multivitaminen.

De informatie op deze website is geen vervanging van een dokter. Heeft u klachten, vraag dan altijd advies van uw huisarts. Wilt u veranderingen in uw dieet aanbrengen, overleg dit dan eerst met uw arts, behandelaar of dietist.

MINERALEN EN ZWARE METALEN ONDERZOEK

Als de oorzaak van overmatige mestcel activatie onduidelijk blijft, je gevoelig bent voor verf, parfum, uitlaatgassen, rook en andere chemische stoffen, is er vaak een tekort aan mineralen en een zware metalen belasting in de organen en dieper liggende weefsels. Vooral in de nieren, lever en hersenen kan er een belasting zijn waardoor lichamelijke en psychische klachten ontstaan.  In een bloed onderzoek kan alles normaal lijken, maar als je onderzoekt op cellulair niveau, in de weefsels, zie je vaak grote tekorten aan mineralen en belasting van zware metalen. 

Om de mineralenstatus in de weefsels te onderzoeken kun je je haar laten onderzoeken. Dit geeft een goed beeld van de mineralenstatus van de afgelopen drie maanden, en geeft weer of mineralen of cellulair niveau gebruikt kunnen worden. Het is niet te vergelijken met de mineralenstatus in het bloed, deze geeft het actuele moment aan en geeft aan of er in het bloed zelf voldoende mineralen zijn. Als er hier voldoende is, wil dit niet zeggen dat er op cellulair niveau ook voldoende is. Mineralen moeten immers vanuit bloed verder verwerkt worden in het lichaam en het is juist in dit traject waar er problemen kunnen ontstaan. Onder andere door een zware metalen belasting, voedselintolerantie en bijnieruitputting.

Wil je je haar laten onderzoeken en advies over de vervolgstappen voor jouw herstel? Neem dan contact op met: info@histamine-intolerantie.nl onder vermelding van “Haarmineraal onderzoek”. 

elektrolyten en histamine

Elektrolyten zijn essentieel voor het basis functioneren van het leven, zoals het handhaven van elektrische neutraliteit in de cellen, het genereren en geleiden van actiepotentialen in de zenuwen en spieren. Natrium, kalium en chloride zijn de belangrijke elektrolyten samen met magnesium, calcium, fosfaat en bicarbonaten. Elektrolyten komen uit onze voeding en vloeistoffen.

Als je te weinig water drinkt, droogt je lichaam uit. Als je dan ook nog te weinig elektrolyten binnen krijgt droogt je lichaam ook nog eens op celniveau uit. Op dat moment wordt er histamine vrij gelaten. Histamine trekt namelijk water aan, het verhoogt het watergehalte. Maar ja, als er geen water is dan valt er weinig te verhogen. Hierdoor kan de histamine niet zakken. 

 

Recente artikelen