Wat is The BIG 5?

The BIG 5 zijn de vijf grote pijlers van het ontstaan van histamine intolerantie. Niet aangeboren histamine problemen die geen allergie zijn, ontstaan door één of meerdere verstoringen in lichaamssystemen. 

Vaak zijn er al jaren darm- en leverklachten als door een stressperiode de bijnieren overbelast raken. Bij vrouwen worden de klachten vaak verergerd in de overgangsperiode waarin de hormonen af gaan nemen. Door de hormonale veranderingen kan er veel stress ontstaan. Ook is dit een leeftijd waarin men veel stress kan ervaren door puberende kinderen, ouders die meer zorg nodig hebben en werkzaamheden die niet bij joe passen. 

Door verkeerde voeding kan het lichaam in een chronische ontstekingsstaat zijn. 

Alles bij elkaar opgeteld vormen de onderstaande vijf pijlers het probleem van een verward immuunsysteem waardoor mestcel problemen ontstaan. Wil je je lichaam herstellen dan dien je deze allemaal aan te pakken.

 1. Darmproblemen
 2. Leverproblemen
 3. Hormonale problemen
 4. Ontstekingen
 5. Uitgeputte bijnieren

Deze vijf pijlers moeten allemaal onderzocht en aangepakt worden om het histamine gehalte te laten dalen en de gevoeligheid voor histamine te verminderen. Op deze website vind je informatie over alle aspecten. Klik op de titels om naar de artikelen te gaan. Hieronder lees je in het kort waarom het zo belangrijk is om alle stappen te doorlopen.

 1. Darmproblemen

Als je histamine intolerantie hebt, dus echt alleen gezondheidsklachten door voeding die histamine vrijmaakt of histaminerijk is, zijn darmproblemen vaak de oorzaak. Het is belangrijk de oorzaak van deze problemen op te sporen en aan te pakken.  De problemen ontstaan vaak door een lekke darm en darmdysbiose, als deze opgelost worden zie je dat histamine beter verwerkt kan worden. Er zijn dan weer voldoende enzymen om histamine af te breken.  Als er geen lekke darm is, kan de lever worden ondersteunt met ontgiften van bijvoorbeeld mycotoxinen en zware metalen.
 

2. Leverproblemen

Heel veel mensen hebben een zware metalen belasting door de vervuilde wereld waarin wij leven en metalen die in ons lichaam worden aangebracht. Denk aan amalgaam vullingen, titanium prothesen en implantaten van platinum /goud. Deze metalen worden voornamelijk opgeslagen in de lever, nieren en hersenen, maar ook in andere weefsels. Als de darmwand is hersteld en gifstoffen veilig afgevoerd kunnen worden, kan men beginnen met ontgiften. 

Daarnaast komt een mycotoxinen vergiftiging veel voor. Door te werken of leven in vochtige ruimten en ruimten met schimmelplekken kunnen de gifstoffen van schimmels, mycotoxinen, zich verspreiden en in je lichaam komen.  Hierdoor worden je immuunsysteem en je mestcellen geactiveerd en ontstaat er MCAS.

3. Hormonale problemen

Onder hormonale problemen vallen de problemen met de bijnierhormonen: DHEA, aldosteron, adrenaline en cortisol. De schildklierhormonen, de hormonen van de alvleesklier: insuline en spijsverteringsenzymen, en seksuele hormonen oestrogeen en progesteron. 

Al deze hormonen hebben invloed op hoe je lichaam reageert op voeding. Door de hormonen in balans te brengen kan het lichaam tot rust komen en herstellen waardoor histamine klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

4.Ontstekingen

Histamine en cytokinen komen vrij uit mestcellen bij een reactie op voeding, of als er sprake is van MCAS, ook bij beweging, stress en inspanning. Vooral bij MCAS kan dit heel vaak gebeuren, histamine en cytokinen zijn ontstekingsstoffen, het lichaam verkeerd hierdoor in constante staat van ontsteking. Het is bij HIT en MCAS belangrijk om ontstekingen zoveel mogelijk te vermijden door de juiste voeding te gebruiken. 
Suiker, teveel omega-6, een tekort aan omega-3 en voeding met lectinen bevorderen ontstekingen. Een ontstekingsremmend dieet wordt daarom aanbevolen.

 

5. Uitgeputte bijnieren 

Het belangrijkste is om te beginnen met stress te verminderen om de bijnieren te kunnen herstellen, de darmen tot rust te brengen en de darmflora te herstellen.  Als er tijdens de herstelperiode van de darm nog steeds veel stress is en de situatie niet veranderd, zal het herstel van de darm verhinderd worden omdat dan alle energie naar de bijnieren gaat en het lichaam in de overlevingsstand blijft staan. Het systeem verkeerd in nood en heeft geen energie voor herstel.  Daarom wordt sterk aanbevolen om psychische problemen, trauma’s en een burnout goed te verwerken en hier de tijd voor te nemen.

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare