Vetten voorzien ons van energie in de vorm verschillende vetsoorten. Daarnaast zijn vetten nodig voor gezonde cellen, de aanmaak van hormonen en een goed immuunsysteem.
Heb je problemen met het verteren van vetten dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn.
Vanaf het moment dat je vet in je mond stop begint de vertering. Het vet komt eerst in je maag waar het maagzuur begint met het afbreken van vetten en eiwitten. Vetten worden niet makkelijk afgebroken, hierdoor heb je ook lang een vol gevoel als je vetten eet. Om de vetten te kunnen afbreken verdeelt de maag tijdens het kneden van de voeding de vetten in kleine bolletjes. Vervolgens scheidt de slijmvlieslaag in het bovenste gedeelte van de maag een speciaal enzym af: lipase. Dit enzym is in staat om de vetbolletjes af te breken tot vetzuren en monoglyceriden.
Je lever kan per 24 uur een halve liter gal produceren, dit wordt opgeslagen in de galblaas waar het vijf tot tien keer indikt. Uiteindelijk komt het dikke gal in de twaalfvingerige darm.
De voedselbrij wordt deels afgebroken in de twaalfvingerige darm, in het volgende deel van de dunne darm wordt de brij nog goed gemasseerd en worden voedingsstoffen opgenomen.
De Russisch-Amerikaanse arts Campbell-McBride stelt dat mensen met spijsverteringsproblemen vet makkelijk absorberen mits zij zetmeel en de dubbele suikers (rietsuiker, bietsuiker en melksuiker) uit hun dieet schrappen. Als je dit voor een langere periode doet, herstelt de productie van het slijmvlies in de darm en kan vet makkelijk geabsorbeerd worden.
Regelmatig krijg ik ontlasting onderzoeken onder ogen waarbij blijkt dat mijn cliënt met darmklachten vet moeilijk kan verteren, vooral als de vetten verhit zijn geweest. Ligt dit dan allemaal aan de slechte staat van de darmwand? Nee, zo eenvoudig is het niet. De mate waarin je vet kan verteren is ook afhankelijk van de gezondheid van je lever en galblaas.
Kun je vet niet goed verteren dan kan er, naast een beschadigde darmwand, het volgende aan de hand zijn:
Voor deze mensen is verzadigd dierlijk vet te moeilijk om te verteren, zeker als je ze in grote hoeveelheden gebruikt.
Het kookboek voor iedereen met teveel histamine in zijn lichaam. Dit kookboek bevat naast 83 heerlijke recepten, ook alles wat moet weten over hoe en wat je moet eten om je lichaam te herstellen.
Dit is geen boek met alleen focus op histamine arm eten, dit is meer. Een boek met de focus op het aanpakken van onderliggende oorzaken, de gezondheid van je darmen, lever en nieren.
Geschikt voor mensen met histamine intolerantie, Mestcel Activatie Stoornis, MCAD, allergien en iedereen die gezond wil eten. Het boek is ook heel geschikt voor mensen met darmklachten.
Letop: dit is een e-boek, een digitaal product. In de mail van uw aankoop vindt u de link naar het bestand om te downloaden. Het e-boek is standaard in PDF, wilt u een epub versie voor een e-reader, mail ons dan even dan sturen wij u deze per mail.
Vetten en oliën zijn makkelijker te verteren als ze rauw gegeten worden. Sommige mensen kunnen wel rauwe boter en ghee eten als ze niet gebakken worden en ze deze in kleine hoeveelheden eten.
Als vlees niet goed verteerd, kunnen pathogene (ziekmakende) bacteriën de vetten en eiwitten van de onverteerde resten gebruiken om giftige stoffen te produceren die de darmen nog verder beschadigen.
Vanuit het histamine intolerantie perspectief hebben we vet nodig om gezond te zijn, maar dan moeten we wel de vetten eten die het minst ontstekingen opwekken, zoals olijfolie, kokosolie en boter of ghee.
HIER vind je meer uitgebreide informatie over het gebruik van vetten bij histamine intolerantie.