Home » Angst, ontsteking en histamine

Angst, ontsteking en MCAS

Steeds meer mensen hebben angstklachten, ik heb er zelf ook last van, al is het nu veel minder dan vroeger. Onverklaarbare angst om niets. Rationeel denk je, deze situatie is veilig, maar je lichaam geeft andere signalen. In de periode dat ik nog niet wist dat ik histamine intolerantie was, voor 2014, waren mijn angsten veel sterker dan nu. Ik kreeg toen angstaanvallen in de rij bij de superma
Log in om de rest van dit artikel te lezen. Nog geen abonnee? We zijn verhuisd. Op mestcelactivatiesyndroom.nl vind je alle content van deze website, plus meer, beter en meer overzichtelijk gecategoriseerd. Hier kun je abonnee worden.

11 reacties

 1. Hayk zegt:

  Intressant artikel

  Ik zelf persoonelijk heb een zeer erge histamine allergie en ik merk dat wanneer ik flink wat histamine rijk voeding binnen heb gekregen, dat ik de uren erna hartkloppingen krijg en een zeer opgejaagd gevoel ervaar en gelukkig kan ik dit in verband brengen met de histaminerijke voeding die ik dan ervoor heb binnen gehad. Waar ik laatste tijd van bewust ben dat dit door histamine komt. Dus de angst/ opgejaagd gevoel in zekere zin kan relativeren.
  Zodra histamine gevoelige mensen zoals ik minder histamine binnen krijgen nemen de klachten ook flink af merk ik. Ik geloof er heilig in dat veel mensen hier niet van bewust zijn.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Inderdaad Hayk, En ik denk dat veel meer mensen dan we nu weten last hebben van histamine of mestcelproblemen, alle autoimmuunziekten zouden ook een gevolg kunnen zijn van mestcellen die ontstekingsstoffen loslaten. En ik denk dat veel angstpatienten geholpen zouden zijn met meer kennis over het verband tussen histamine en angst. Ik hoop voor jou dat je nu je weet dat histamine het probleem de angst minder wordt, hartelijke groet,Lisa

 2. Marike Postma zegt:

  Hai, ik ben een vrouw van 55 en erg in de overgang, heb astma artrose en oorsuizen en de overgang heeft er voor gezorgd dat ik uit het niets angstaanvallen heb. Vooral in de ochtend, ik word er mee wakker. Al slaap ik amper, midden de nacht zijn ze er niet, alleen in de vroege ochtend. Nu zijn mijn zus en ik aan het zoeken gegaan en we kwamen op histamine en angst..Ik ben allergisch wat niet aantoonbaar is, wel dat ik hoge allergie cellen in mijn bloedwaardes heb maar het is niet te traceren. Bioresonantie gaf een aantal jaar geleden tarwe intolerantie aan en zelf ben ik met melk producten geminderd. Gisteren heb ik op internet een hele lijst uit geprint maar ook internet spreekt elkaar tegen wat betreft histamine. Maar ik ga er zo veel mogelijk uit halen wat op mij van toepassing is. Ik kan ook amper meer wat verdragen, darmen op hol, mijn koppie op hol, echt niet leuk.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Wat vervelend, het is vaak dat vrouwen in de overgang histamine klachten krijgen, vooral als er een periode van stress is geweest of nog steeds is. Angst is idd een van de bijkomende klachten. Ik hoop dat het verlagen van de histamine inname je klachten verminderd. Waar je aan kunt denken is om je darmen te laten onderzoeken. Het stoppen van tarwe en zuivel is een inderdaad belangrijk om de darm te herstellen. Sterkte! En laat maar weten als je er niet uitkomt, hartelijk groet, Lisa

 3. GJ zegt:

  Dag,

  Kan een verhoogd histamine als gevolg van een langdurig contact-eczeem/allergie (eczeem is ook een soort ontstekings-reactie) ook leiden tot geestelijk onbehagen (angsten, depressie) ?

 4. Frank zegt:

  Hi Lisa,

  Wat je hier schrijft zou binnen de medische sector én de psychologische branche als leidraad moeten worden meegegeven. Voeding bepaald niet alleen hoe je je fysiek voelt, maar triggered ook (logischerwijze) je gedachtegang.

  Al 20 jaar geleden ben ik naar een darmspecialist gegaan, omdat ik maar bleef aanmodderen. Ik voelde mij gesloopt, hoofdpijn, zweverig, raar, hyper, hartkloppingen, etc. Ik had door veel op internet te zoeken gevonden dat in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, de VS, etc. Histamine-intolerantie als serieuze aandoening werd gezien. Tot mijn verbazing begon deze specialist mij letterlijk uit te lachen en begon hij uit te leggen hoe histamine ontstaat in voeding en dat dit een normaal proces is. Nee, hij kende het niet en geloofde er totaal niet in. Bijna iedere 5 jaar daarna ben ik steeds weer naar diëtisten, artsen, ziekenhuizen geweest en telkens gaf ik dit aan. Van lacherig tot quasi serieus werd ik dan te woord gestaan. Kreeg dan bijv. een prik in mijn rug met histamine, maar omdat mijn huid niet rood kleurde, was het antwoord steeds…zie je nou wel..onzin.

  Afijn, je loopt dan rond met de gedachten…het moet iets anders zijn. Iedere nacht slecht slapen, diarree, beroerd, nasaal praten, pijnscheuten in darmen (oh ja, zal wel PDS zijn), etc. etc. Uiteindelijk na jaren bij de psycholoog beland, want het zal wel iets psychisch zijn. En ja, heel veel spanningen en angstgevoelens.
  Na 2 jaar bij de psy te hebben gelopen en niets meer kunnen bedenken waardoor ik gespannen zou moeten zijn, bleef ik maar deze gevoelens houden.

  Totdat ik door pure toeval ineens weer dacht…histamine intolerantie. Laat ik weer eens een proef op de som nemen. Slechts 1 dag voeding en drank genomen die nauwelijks histamine bevatten en voila…vast ontlasting (sinds jaren), uitstekend geslapen (deed ik al jaren niet meer) en wakker met een fris hoofd.
  Inmiddels is histamine intolerantie wél een bekend begrip, maar toch kan je nog steeds diëtisten en huisartsen vinden die dit niet op hun opleiding hebben gehad en les hebben gehad van leraren die histamine-intolerantie maar onzin vonden. Hopelijk dat de volgende generatie dit wel standaard als intolerantie zal gaan zien.

  Als ik terugkijk op al mijn probeersels, dan bevestigd dit precies dat die intolerantie er altijd al was. Ik heb jarenlang witte rijst met jonge kaas als ontbijt genomen of stokbrood zonder beleg. De ochtenden gingen uitstekend, maar s’avonds ging het weer mis. Waarom begreep ik nooit…zou het dan toch iets psychisch zijn.. Maar ja, als je vanaf de middag en in de avond weer van alles eet wat hoog op de histamine-lijst staat (tomaten, wijn, bier, aubergine, olijven, etc.) dan wordt je s’nachts vanzelf wel weer wakker.

  Echt een lijdensweg die ik niemand toewens. Het heeft een zeer groot gedeelte van mijn leven verziekt. Maar gelukkig komt er nu een ommekeer. Iedereen die twijfelt raad ik aan om het minstens 1 week strikt te volgen (dus geen alcohol en alleen maar water, decafe of max 1/2 liter melk), Geen citrusvruchten, geen bananen, maar gewoon een appeltje tussendoor. Je merkt snel genoeg wat het met je doet.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Dank je wel voor je verhaal Frank, het is zeker een lange zoektocht om te ontdekken wat het nu uiteindelijk is waar je lichaam niet goed mee om kan gaan. Jouw verhaal geeft maar weer aan hoe belangrijk het is dat er naar voeding wordt gekeken. Als is stressreductie, wel net zo belangrijk. Door je verhaal te delen heb je ook al mensen geholpen, dank hiervoor en ik hoop dat je opknapt en met verloop van tijd meer histamine kunt afbreken en dus ook weer kunt eten.

  • Isabelle zegt:

   Hoi Frank, zou ik contact met jou mogen? Ik heb nu zelf, na jaren extreme klachten, het grote vermoeden van een histamine intolerantie en ik zou er graag over willen praten. Ik heb behoefte aan een gesprek met iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt; medische draaimolen, langdurig afvragen wat er toch aan de hand is. Vind nu langzaamaan ook iets meer verlichting (ik sluit steeds meer voeding uit en sinds 2 wkn ook veel meer histamine arm en dit helpt enorm)

   Je kan mij mailen op isabelle23@live.nl

   • Lisa Goudzwaard zegt:

    Beste Isabelle, ken je de Facebookgroep ‘Histamine Intolerantie lage landen’? Hier zitten allemaal mensen met soortgelijke klachten. Er zijn ook meerdere Amerikaanse Facebookgroepen waar men ervaringen deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.