Als je histamine intolerantie bent zijn eiwitten van eieren vaak een probleem. Je kunt dan eenden of ganzeneieren gebruiken in plaats van kippeneieren of alleen de eidooiers gebruiken. Ganzen eieren zijn verkrijgbaar in het broedseizoen en je kunt ze bestellen bij een jager of een toko.
Nu is het niet zo heel makkelijk om aan ganzen of eendeeieren te komen, dus bij deze een blog om eieren te vervangen. Niet alleen praktische kant: hoe kun je het vervangen in recepten waar ei in verwerkt wordt, brood, gebak, quiche, muffins. Maar ook de voedingswaarde.
Want eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen: jodium, B12,riboflavine en choline. Vooral als je anti-histamine gebruikt is choline belangrijk omdat er een link is tussen choline tekort en de ziekte van Alzheimer. (Benadryl zou het risico o Alzheimer met wel 60% vergroten). Niet gevreesd, want rundvlees en kip bevatten ook veel choline.
Gemalen lijnzaad of chiazaad
Je kunt in bakproducten gemalen lijnzaad of chiazaad gebruiken als eivervanger. Neem dan 1 eetlepel gemalen zaad en 2 eetlepels water per ei. Ik gebruik dit in producten als pannenkoekjes en glutenvrij brood.
Aquafaba of bonenwater
Wil je meer de patisserie kant op dan kun je beter aquafaba gebruiken. Aquafaba is het kookwater van peulvruchten. Kikkererwten en witte bonen water werken prima als eivervanger! Je kunt er perfecte meringue mee maken en het overal voor gebruiken waar je normaal eiwit zou gebruiken.
Je kunt het vocht gebruiken van een blikje kikkererwten of witte bonen (of kidneybonen, maar dat is iets rood) of je kunt zelf aquafaba maken door kikkererwten te koken en na het koken het kookwater voor de helft in te koken. Mijn voorkeur is de laatste omdat deze geen BPA, tafelzout of andere verontreinigingen bevat die je in een blikje vindt.
Als je peulvruchten kookt, komen veel voedingsstoffen in het kookwater terecht, als je het kookwater gebruikt, krijg je dus ook voedingsstoffen binnen.
Maarrrrrr?
Hoe zit het dan met de lectinen? Lectinen kunnen ervoor zorgen dat mestcellen histamine vrijlaten. Dus waarom zou je toch aquafaba gebruiken? Omdat tegelijkertijd bonen ook anti-histamine eigenschappen hebben. Vooral kidneybonen zouden histamine vrijlating uit mestcellen voorkomen, de stoffen die hiervoor zorgen zijn saponinen. Het schuim wat zich vormt bij het koken van bonen is saponine. Als je het kookwater gebruikt, zitten hier dus ook saponinen in.
Kikkererwten bevatten het minst aantal lectinen en het blijkt in de praktijk dat er maar weinig mensen zijn die last van hun darmen krijgen als ze aquafaba gebruiken, al kan het natuurlijk altijd zijn dat je allergisch of intolerant voor peulvruchten bent.
Alles bij elkaar denk ik dat een plantaardige vorm van eiwit je goed kan helpen als je allergisch of intolerant voor dierlijk eiwit bent.
Om één ei te vervangen gebruik je 3 eetlepels aquafaba. Het handigst is om aquafaba in te vriezen in een ijsblokjesvorm, als je het dan nodig hebt kun je zo een blokje pakken.
http://sop.washington.edu/higher-dementia-risk-linked-use-common-drugs/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995314/
Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan in de ochtend tussen 10 en 12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.
Mijn vrouw gebruikt kwarteleieren. Dat gaat ook heel goed. Het brengt overigens ook wat extra werk met zich mee. De verhouding kip- kwartelei is 1:5. Voor die cakes moet je zo’n 90 eitjes breken.
Dat is nogal wat werk zeg! Wel goed om te weten. Dank je voor de tip Hans!
Sorry, er moet staan drie ipv die.
Dus als je 1 cake bakt is dat zo’n 30 eitjes.
Bedankt Hans. Ik vroeg me het af omdat ik kwartelereiren zag liggen in de winkel
In welke winkel zag je kwarteleieren?
Ik kan ze nl nooit vinden ( en ik zou ze zo graag eens eten)
Beste Agnes, in Nederland verkoopt men ze vaak alleen rond pasen, maar volgens mij zijn er wel winkels die ze altijd verkopen. In ieder geval in de groothandel en anders waarschijnlijk ook wel bij een poelier. Groet, Lisa.