Home » Vitamine D voor je immuunsysteem

Vitamine D voor je immuunsysteem

Bij histamine intolerantie en MCAS,  komt een vitamine D tekort vaak voor. Een tekort aan vitamine D gehalte kan zorgen voor immuunproblemen, je mestcellen maken deel uit van je immuunsysteem. Vooral bij urticaria(netelroos) en atopische dermatitis is vitamine D heel belangrijk. Voor een gezond immuunsysteem is het verstandig je vitamine D gehalte te laten controleren.  

Om te begrijpen wat vitamine D doet en waarom het zo belangrijk voor het immuunsysteem is, moet je eerst weten dat het geen vitamine is maar een hormoon. Hormonen zijn stoffen die signalen doorgeven. Het hormoon vitamine D zorgt bij histamine intolerantie en MCAS voor het stabiliseren van mestcellen, regulatie van het immuunsysteem en het is een ontstekingsremmer.

Als je dus snel overreageert op voeding en  externe factoren kan het zijn dat je vitamine D gehalte te laag is. Veel mensen met mestcel problemen hebben een tekort, zelfs bij het gebruik van een vitamine D supplement. Dit komt omdat niet alle vitamine D supplementen even goed zijn en niet allemaal geschikt zijn voor jouw lichaam.

Soms krijg ik van clienten te horen dat zij zich op een zonnige vakantie beter voelen en minder klachten hebben. De reden hiervoor is dat je dan vaak in de zon zit en je meer vitamine D aanmaakt waardoor je immuunsysteem kalmeert en je minder actieve mestcellen hebt. 

Vitamine D onderzoek

Dus de eerste stap is om je vitamine D gehalte te laten meten. Dit moet je echter wel op de juiste manier doen anders krijg je een uitslag waarop de resultaten normaal lijken, maar dit in feite niet zijn.

Een normale test van de huisarts meet vitamine D met een 1,25 (OH) ₂D of ook wel een vitamine D 1,25-dihydroxy (Calcitriol) bloedonderzoek genoemd. Deze test meet actieve vitamine D geproduceerd in de lever en nieren.De uitslagvan deze test kan normaal zijn, ook als het opslagniveau van de vitamine te laag is. Vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel en in de organen, zoals de lever. Opgeslagen vitamine D is dus niet de actieve vitamine D. Deze test is alleen nuttig bij ernstige nier- en bijschildklierproblemen. Het gaat dus niet alleen om de actieve vitamine D, maar ook om de opgeslagen vitamine D!

Als je dus bij de huisarts bent zeg dan dat je niet het vitamine D 1,25-dihydroxy (Calcitriol) onderzoek wilt. 

Welke onderzoek dan wel?

De goede test is de vitamine D 25 (OH). Dit is de beste manier om uw vitamine D-waarden te controleren. Deze test wordt ook D-25-hydroxy of soms calcidiol 25-hydroxycholecalcifoerol genoemd. Wil de huisarts dit niet doen dan kun je deze ook bij mij aanvragen. 

Welke referentiewaarden moet je aanhouden voor vitamine D?

Zodra je de uitslag van het vit.D 25(OH) onderzoek binnen hebt, zul je zien dat de referentiewaarden voor vitamine D normaal zijn tussen 20-100 mmol. Dus alles boven 20 mmol is voldoende.

Heb je echter immuunproblemen zoals bij histamine intolerantie en MCAS dan wil je minimaal 60 als onderwaarde. Het beste is om dat tussen 60-100mmol te hebben.

Heb je je DNA laten onderzoeken en heb je een VDR variant dan moet je zeker het vitamine D25(OH) gehalte in de gaten houden. Zelfs als je veel in de zon komt.

Je vitamine D is lager dan 60 mmol en je hebt histamine intolerantie of MCAS wat nu?

Verhoog je vitamine D door zoveel mogelijk, onbeschermd zonlicht op te nemen. Onbeschermd betekent: zonder zonnebrandmiddel. Je moet dan iedere dag minimaal 10 minuten in de zon zitten, dit is echter niet genoeg. 20-30 minuten op het heetste van de dag, tussen 10-14 uur zou het beste zijn, en als je een donkere huid hebt moet je langer in de zon. Wel moet je opletten dat je niet verbrand. Wist je dat je veel minder snel verbrand als je geen suiker gebruikt en veel vitamine C. Vitamine C is een natuurlijke bescherming tegen UV straling.

Aangezien we lang niet iedere dag in het zonnetje buiten kunnen zijn, kun je snel een tekort oplopen. Bovendien kun je als je MCAS hebt van 10 minuten in de zon al een mestcel uitbraak krijgen. In de zon zitten is dus wat dat betreft niet aan te raden.  Suppletie is dus de eerste keus bij een vitamine D tekort bij MCAS en histamine intolerantie.

Welke vitamine D voor je immuunsysteem?

Er zijn twee soorten vitamine D: D2 en D3. D2 is inactief en D3 actief. Neem altijd de actieve D3 vorm.De D2 moet namelijk eerst omgezet worden en dat gebeurt vaak niet goed bij deze vorm waardoor de D25 OH-waarde niet goed verhoogt.

Gebruik dus beter opneembare D3 en combineer dit met vitamine K2 en voeding. Vitamine D en K zijn vetoplosbare vitaminen en kun je het beste met je maaltijd innemen waar vet aan toegevoegd is. Meestal wordt het ‘s morgens ingenomen.

Let op: als je een stollings-of bloedingsstoornis hebt, overleg dan eerst met je huisarts of je K2 kunt gebruiken. Ook als je bij je menstruatie last hebt van bloedstolsels kun je beter in deze week geen vitamine K2 gebruiken.

Vitamine D3 dosering bij histamine intolerantie of MCAS 

De dosering van vitamine D3 is van volgende factoren afhankelijk:

 • de waarde van je D-25 (OH) niveau
 • hoe vaak je in de zon komt, als je dit kunt verhogen, heb je minder suppletie nodig
 • of je osteoporose of osteopenie hebt
 • of je mineralen in balans zijn

Overleg met je behandelaar wat voor jou een goede dosering is. De meeste mensen kunnen beginnen met 1.000 IE D3 per dag. Dit zal waarschijnlijk niet genoeg zijn, maar je kunt hiermee beginnen totdat je contact kunt opnemen met je arts. 

Welk vitamine D-supplement?

Het is belangrijk dat je een supplement van goede kwaliteit gebruikt zodat de kwaliteit en het vitamine D gehalte in het product gewaarborgd is. Bovendien is het gehalte in een supplement van de drogist veel lager dan in een dat van een goed supplementenmerk.

Omdat vitamine D een vet oplosbare vitamine is, kun je het beste een supplement op oliebasis gebruiken. Dit kunnen capsules zijn of druppels. Ik geef zelf de voorkeur aan druppels omdat je deze makkelijk inneemt en je zeker weet dat je geen reactie krijgt op de capsule. Sommige capsules zijn van gelatine, wat een mestcelreactie kan veroorzaken.

De combinatie van vitamine D met vitamine K2

Je kunt ervoor kiezen dat je een combinatie supplement neemt van vitamine D met vitamine K2. Als er K2 aan de vitamine D is toegevoegd zorgt dit ervoor dat de calcium die uit je voeding opgenomen wordt met behulp van vitamine D, ook op de juiste plek in je lichaam komt waar het gebruikt kan worden, zoals je botten en tanden en het niet in je aderen blijft hangen waardoor je kalkafzettingen in je aderen krijgt.

Vitamine K2 kun je binnenkrijgen door veel groene bladgroenten te eten, deze bevatten vitamine K1. Deze wordt deels omgezet naar vitamine K2. Beide vitamine K regelen het op opname van calcium in het botweefsel, alleen is vitamine K2 veel effectiever.

Wanneer moet je vitamine D opnieuw onderzoeken?

Gebruik de supplementen in ieder geval 3 maanden en laat dan opnieuw je bloed onderzoeken. Door het onderzoek weet je of je voldoende vitamine D suppleert en of je dit nog moet verhogen of je het kunt verlagen. Je wilt immers niet te weinig, maar ook niet teveel vitamine D.

Ook als je dagelijks meer dan 10.000IE kan het voorkomen dat je nog steeds een laag gehalte hebt. Als dit het geval is, dan heb je moeite met het opnemen van vitamine D. Je moet je dan richten op dit opnameprobleem.

De opname is afhankelijk van de gezondheid van je darmen, lever en nieren, maar ook je gewicht. Vetweefsel neemt vitamine D op en slaat het op in het vet, hierdoor is het niet biologisch beschikbaar en kan het lichaam het niet gebruiken. Je houdt dan een tekort. Het is dan verstandig eerst te werken aan herstel van de organen en het gewicht te verlagen.

Te hoog vitamine D gehalte

Als je over een langere periode een hoge vitamine D dosering gebruikt, kan dit prima werken. Een dosering van 5000IE per dag wordt als veilig gezien. Er zijn artsen die tot 60.000 IU voorschrijven en geen te hoog vitamine D gehalte bij hun patienten zien. Toch kan het voorkomen dat iemand bij deze dosering een te hoog vitamine D gehalte heeft.

Een te laag vitamine D gehalte geeft gezondheidsproblemen, maar een te hoog gehalte kan vitamine D vergiftigingsklachten geven. Het belangrijkste symptoom is een te hoog calcium gehalte in het bloed. Je voelt je hierdoor misselijk, gaat overgeven, je kunt diarree krijgen en hebt geen trek in eten. Niet iedereen met een te hoog vitamine D gehalte heeft deze klachten. 

Daarbij komt dat een te hoog vitamine D gehalte de opname van vitamine K2 blokkeert waardoor je botten te weinig calcium krijgen en het calcium in de bloedbaan blijft met alle gevolgen van dien.

Laat je dus altijd na drie maanden opnieuw onderzoeken. Een vitamine D onderzoek kost niet zo veel, dus ook als het niet via de huisarts kan: toch doen!

.Zit je eenmaal op je optimale hoeveelheid, laat dan eenmaal per jaar de vitamine D25(OH) controleren.

 1. Laat je vitamine D onderzoeken met de juiste test – D25 (OH)
 2. Controleer je resultaten met het juiste referentiebereik – je wilt tussen 60 en 100 zijn (tenzij je een lever- of nierziekte hebt)
 3. Werk samen met een orthomoleculaire arts of voedingsdeskundige om je optimale dosis te bepalen.
 4. Je kunt veilig beginnen bij 1000 IE, maar er is waarschijnlijk meer nodig.
 5. Gebruik alleen D3. In te nemen met voedsel in de ochtend. Neem met K2 als je kunt, voor een betere absorptie.
 6. Gebruik alleen farmaceutische merken omdat dit een hormoon is. 
 7. Test opnieuw om ervoor te zorgen dat je niveaus verbeteren en in het optimale bereik zijn.

Heb je een koperstapeling, candida of parasieten? Lees dan hier waarom je dan beter geen vitamine d suppletie kan gebruiken.

Bronnen:

Conti, P., & Kempuraj, D. (2016). Impact van vitamine D op mestcelactiviteit, immuniteit en ontsteking. Journal of Food and Nutrition Research , 33-39.

Liu, ZQ, et. al. (2017). Vitamine D draagt ​​bij aan de stabilisatie van mestcellen. 

Theoharides, T. (2017). Vitamine D en Atopie. Clinical Therapeutics , 880-881.

Tran, Nam K. Vitamine D-test: is het 25-OH of 1,25-Dihydroxy? Blog met praktische tips voor laboratoria. Bezocht 9/5/2019

Beth O’Hara Will vitamine D help or hurt you if you have mastcell activaton syndrome or histamine intolerance? 

4 reacties

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Ja, dat zou kunnen, het is ook wat aan de lage kant. Een therapeutische waarde is rond de 90. Bovendien kunnen die problemen natuurlijk ook door andere oorzaken komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.