Home » Vitamine C

Vitamine C

Voor patiënten met histamine intolerantie en MCAS is vitamine C één van de belangrijkste vitaminen om te suppleren. Zonder het te weten kun je een vitamine C tekort hebben, alleen al het voldoende toevoegen van extra vitamine C kan je histamine klachten verminderen. Je kunt zelfs vitamine C als antihistaminica gebruiken. Als je per ongeluk iets hebt gegeten waardoor je histamine klachten krijgt, kun je een vitamine C kauwtablet nemen, deze wordt snel opgenomen in je bloed waardoor het histaminegehalte daalt. Het is handig om altijd vitamine C bij je te hebben in je tas, voor noodgevallen.  Een kauwtablet is dan wel geen perfecte vorm van vitamine C, maar voor noodgevallen werkt het wel het snelste.  Als je met een ontgiftingsdieet begint kun je een Herxheimer reactie krijgen, je voelt je dan moe, geïrriteerd, je hebt hoofdpijn, meer honger of je voelt je juist heel misselijk of wat grieperig. Deze symptomen gaan tussen de 2-5 dagen weer weg, maar als deze te erg worden kun je gebufferde vitamine C nemen, zoals calcium ascorbaat. Neem dan 1000 mg vitamine in tablet of capsulevorm of neem ¼ theelepel van calcium ascorbaat poeder, neem dit tot vier keer per dag.  Vitamine C is essentieel om het DAO enzym te produceren, het belangrijkste enzym wat histamine afbreekt. Zonder voldoende vitamine C, zal er minder DAO zijn en stijgt het histamine gehalte. Daarnaast is vitamine C is een sterke antioxidant en werkt het ontstekingsremmend.

Vitamine C en probiotica

Als je histamine intolerantie en/of MCAS hebt en je  wilt werken aan het verlagen histamine moet je zeker  vitamine C gebruiken, naast het verlagen van histamine doodt het ook bacteriën en verstevigt het het bindweefsel waardoor mestcellen minder snel reageren.  

Vitamine C is essentieel om collageen en bindweefsel aan te maken. Mestcellen liggen in het bindweefsel wat over je hele lichaam te vinden is. Als je bindweefsel slap is, liggen de mestcellen als in een slappe gelatinepudding, bij iedere beweging, vooral bij sport, zullen de mestcellen dan bewegen waardoor ze reageren en mediatoren zoals histamine en cytokinen vrijlaten. Vitamine C zorgt ervoor de mineraal stofwisseling goed verloopt waardoor alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven, sterk blijven. Je hebt daarom bij herstel extra vitamine C nodig.

 

Zoals gezegd, doodt vitamine C bacteriën. Dit is belangrijk om te onthouden, want het doodt niet alleen slechte bacteriën, ook goede. Dus als je vitamine C in ascorbinezuur inneemt, samen met een heel goede probiotica, dan is dat heel erg zonde van je probiotica omdat deze dan niet zijn werk kan doen.

Ascorbinezuur is zuur en verlaagt de pH in de maag, hierdoor wordt de maag zuurder en dit doodt de probiotica.

 

Zorg dus altijd dat er minimaal een half uur tussen de inname van probiotica en vitamine C (of  zuur voedsel, dit heeft eenzelfde effect). Het beste is echter om de probiotica 3 à 4 uur na het avondeten, voor het slapen te nemen, dan weet je zeker dat de maag leeg is en het de pH in de maag op zijn laagst is. Ervan uitgaande dat je niet heel de avond hebt zitten snacken. Als je om 19:00 uur klaar bent met eten, heb je 4 uur tot 23:00 uur. 

Vitamine C in de darmen

Ascorbinezuur wordt in de voedingsindustrie gebruikt om bacteriegroei tegen te gaan. Als de pH in voeding verlaagt wordt door ascorbinezuur kunnen bacteriën niet groeien. In de darmen kan vitamine  C de groei van goede bacteriën niet tegenhouden. Sommige artsen zijn van mening dat om dezelfde reden vitamine C de groei van goede bacteriën in de darmen tegen zou houden. Dit is echter niet mogelijk. Synthetische ascorbinezuur heeft een pH waarde van 2.4 of lager, tenzij het een gebufferde vorm is, dit kan de pH waarde in de maag kortstondig enigszins verhogen of verlagen (afhankelijk van de pH waarde van je maag). Als het de pH verlaagt kan het helpen om slechte bacteriën als H.Pylori onder controle te houden. Mits je maagzuur een lagere pH heeft dan de ingenomen zuren. Al het zuur uit de maag wordt in de dunne darm geneutraliseerd door natriumbicarbonaat en gal. De vitamine C is dus niet meer zuur als het in de darm komt en zal hier ook geen bacteriën afbreken. Neem om die reden ook geen time-released vitamine C, die kan wel in de darmen pas actief worden en dat wil je niet. Neem een probiotica supplement dan ook niet in samen met L-ascorbinezuur vitamine C, omdat de ascorbinezuur de pH in de maag verlaagd. Neem om die reden ook geen time-released vitamine C.

Vitamine C in de overgang

Zo’n 90% van mijn cliënten met histamine klachten zijn vrouwen in de overgang of menopauze. Als we ouder worden daalt de productie van glutathion omdat vrouwen na de overgang veel minder oestrogeen hebben en hierdoor ook minder makkelijk glutathion aan kunnen maken, terwijl we het meer gebruiken en nodig hebben.  Oestrogeen heeft ontstekingsremmende eigenschappen en stimuleert de productie van glutathion en andere belangrijke antioxidant enzymen.

Glutathion is een antioxidant en de belangrijkste ontgiftingsstof in ons lichaam, als er te weinig glutathion is, kunnen cel onherstelbaar beschadigd raken waardoor er celdood ontstaat.

Als in de overgang het oestrogeen sterk daalt verhogen de vrije radicalen en ontstaat er een verhoging van de productie van osteoclasten en botafbraak. Bij onderzoek onder raten zag men echter dat vitamine C het glutathion gehalte verhoogd en dit scenario omgedraaid kan worden.

Als je een dieet met veel vitamine C volgt heeft dit sterk positief effect op de botdichtheid bij vrouwen in de menopauze. Vooral bij vrouwen die een tekort aan vitamine D hebben.  Bij een onderzoek onder bijna 1200 vrouwen van vijftig jaar en ouder zag men dat de vrouwen die dagelijks weinig vitamine C innamen, minder dan 46 mg per dag, veel osteoporose hadden. De vrouwen die minstens 94 mg per dag inname zag men geen osteoporose. De ADH voor vrouwen is 75 mg per dag.  De ADH voor vrouwen met histamine intolerantie is dit 200 mg per dag.  Bij vrouwen in de leeftijd van 50-59 of 70+ die een vitamine D tekort hadden, en minder dan 100 mg per dag innamen er 79% kans op osteoporose is.

Ook voor mannen geldt dat de botdichtheid sterk verbeterd als er dagelijks voldoende vitamine C wordt genuttigd.

Risico’s op een vitamine C tekort

  1. Onvoldoende inname uit voeding Niet genoeg vitamine C uit je voeding halen door verkeerde voeding te nuttigen is de meest voorkomende oorzaak van een vitamine C tekort. Met de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten en 2 stuks fruit, kom je net aan de ADH aan vitamine C. Maar lang niet iedereen haalt deze inname. Daarom adviseer ik altijd 500 gram groenten te eten, zeker als je geen fruit eet, vanwege bloedsuiker problemen.
  2. Overgewicht Als je extra vet met je meedraagt, vooral op je buik, zorgt dit voor chronische ontstekingen en dit verhoogt je behoefte aan vitamine C. Vitamine C helpt ontstekingen te verminderen. Deze situatie wordt nog versterkt door een hoog triglyceridengehalte en niet alcoholische vette leverziekte.
  3. Blootstelling aan gifstoffen uit het milieu En dan heb ik het niet alleen over sigarettenrook, maar ook over uitlaatgassen, smog, lood, pesticiden. Hierdoor heb je extra vitamine C nodig, als je deze dan niet voldoende inneemt ontstaat er al snel een tekort.
  4. Ouder worden Als we ouder worden wordt de behoefte aan vitamine C hoger. Dit komt deels door de ontstekingen en de gifstoffen die we in de loop der jaren hebben opgeslagen, maar ook doordat de levercellen minder proteïnen produceren die de vitamine C transporteren in het lichaam, de transporteiwitten. Bij onderzoek onder dieren zag men dat bij het ouder worden de transporteiwitten met 45% verminderde.

Symptomen van een tekort aan vitamine C

  • Vermoeidheid
  • Verminderde weerstand
  • Myalgie (spierpijn)
  • Zwakte
  • Zwak bindweefsel
  • Schilferige, droge, ruwe huid
  • Bloedend tandvlees
  • Splijtend haar
  • Verlaagde wondheling
  • Makkelijk blauwe plekken krijgen
  • Spontane neusbloedingen
  • Verminderde mogelijkheid om infecties te bestrijden

Bij ernstig vitamine C tekort: scheurbuik= gewichtsverlies, slapeloosheid, vermoeidheid, afgenomen weerstand, tandvleesbloedingen, onderhuidse bloedingen, inwendige bloedingen, tanduitval, oedeem in benen, neuropathie.

Welke vitamine C?

Het is niet aan te raden zomaar een pot vitamine C uit de winkel gebruiken want de kans is groot dat je hierop gaat reageren. Vitamine C in de winkels is vaak ascorbinezuur, hoewel dit  tijdelijk de pH in de maag verlaagt, blijft de pH in de darm gelijk omdat de alvleesklier de pH waarde van de maaginhoud verlaagt met natriumascorbaat.  

L-ascorbinezuur van maïs

De synthetische vorm van ascorbine, L-ascorbine, die het meest wordt verkocht, wordt gemaakt van gefermenteerde maïs dextrose. Er is vitamine C van GMO-maïs en van niet GMO-maïs. Let hier op als je dit belangrijk vindt. Daarnaast moet je ook geen synthetische ascorbinezuur nemen als je allergisch bent voor maïs.

Voor histamine intolerantie is vooral belangrijk te weten dat synthetische vitamine C een gefermenteerd product is en je hier een reactie op kunt krijgen.

Voordat de productie van maïs zo enorm was, werd vitamine C gemaakt van sago en kersen, deze producten zijn nog steeds op de markt.

Vitamine C op ascorbaat basis

Mineralen ascorbaten zijn een groep zouten van ascorbinezuur ofwel vitamine C en zijn niet zuur. Men noemt ze ook wel “gebufferde” vitamine C Ze worden samengesteld uit een mineraal carbonaat die gebonden wordt aan ascorbaat. Ascorbaat zouten worden beter getolereerd door het menselijk lichaam dan de zure ascorbinezuur. Bovendien kun je een niet zure vitamine C samen met probiotica innemen. Let er wel op dat er in deze vorm van vitamine C magnesium of calcium zit, als je hogere dosis vitamine C neemt, krijg je ook meer magnesium en calcium binnen.

Ascorbinezuur, puur vitamine C zou histamine kunnen verhogen omdat het een zuur is, als je maag gevoelig is kan dit problemen geven.

Ascorbaten zijn hoog reactieve antioxidanten en worden ook als houdbaarheidsmiddel gebruikt in de voedingsindustrie.

Calciumascorbaat is het calciumzout gebufferd van ascorbinezuur met ascorbaat. Het bevat ongeveer 10% calcium. Calcium ascorbaat wordt gebruikt om Herxheimer reactie te stoppen, en calcium toe te voegen bij mensen met zwakke botten.
Koop hier calciumascorbaat

Magnesium ascorbaat is het magnesiumzout van ascorbinezuur gebonden aan  ascorbaat. Het bevat iets minder dan 10% magnesium. Deze vorm gebruik je als je het immuunsysteem wilt ondersteunen, de stress in het lichaam wilt verlagen, ammoniak wilt binden en afvoeren. Het helpt bij de groei van botten en is essentieel voor het functioneren van zenuwen en spieren. Het helpt bij migraine, hoge bloeddruk, pms, restless leg syndrome en osteoporose.  Gezien de aard van de klachten bij mensen met histamine intolerantie en MCAS kies ik altijd voor deze vorm van vitamine C.
Koop hier magnesium ascorbaat poeder.

Ester-C

Ester-C is een calciumascorbaat vitamine C die al gedeeltelijk is geoxideerd waardoor het metaboliet threonzuur bij zich draagt. Hierdoor hoeft het in het lichaam niet omgezet te worden. Threonzuur en  andere metabolieten bevorderen de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Bovendien blijkt threonzuur in staat om reeds in het lichaam opgeslagen vitamine C te mobiliseren en beschikbaar te maken voor stofwisselingsprocessen.  Ester-C wordt beter opgenomen en verwerkt dan andere calcium ascorbaat vitamine C bronnen. Dit is op zich een prima bron van vitamine C.
Koop hier Ester C.

Natuurlijke Vitamine C bronnen

Natuurlijke vitamine C bronnen zijn fijn omdat sommige mensen de andere vitamine C bronnen niet kunnen verdragen. Het kan ook zijn dat je juist de natuurlijke vitamine C bronnen niet kan verdragen. Veel mensen met histamine intolerantie en MCAS kunnen niet tegen geconcentreerde vormen van voeding. Gedroogde fruitsoorten zijn sterk geconcentreerd, als gedroogde voeding een probleem is, dan is een natuurlijk poeder van deze fruitsoorten niet geschikt voor jou.

Camu camu (Myrciaria dubia) is een bes met heel krachtige ontstekingsremmende en anti oxidant werking. Je kunt camu camu als poeder kopen. Zo kun je het makkelijk aan een smoothie toevoegen.

Acerola kers is ook een heel goede bron van vitamine C, maar als je een latex allergie hebt ,moet je deze niet gebruiken omdat dit een kruisreactie kan geven.

Amla bessen (Phyllanthus emblica) is een van de drie soorten fruit in het Ayurvedische Triphala supplement wat werkt als antihistamine. Amla bessen zouden mestcellen kunnen stabiliseren, ontstekingen voorkomen die door carrageen ontstaan en mestcel geïnduceerde astma aanvallen stoppen.

Deze vormen van vitamine C zijn ascorbinezuur.
Koop hier biologische vitamine C uit Acerola kersen.

Daarnaast is het goed te weten dat koolsoorten veel vitamine C bevatten en natuurlijk citrusfruit, een halve citroen voor het ontbijt doet wonderen. Helaas is dit maar voor weinigen met histamine intolerantie te verdragen.

100 gram kool levert 36,6 mg vitamine C.
1 dl citroensap levert 33 mg vitamine C.
Wist je dat zelfs grasgevoerd rundvlees vitamine C bevat?  Per 100 gram bevat het ongeveer 3 mg vitamine C. Je moet dus veel eten en drinken om aan de 200 mg te komen. Een supplement is dus zeker aan te bevelen.

Hoeveel vitamine C moet je nemen bij histamine intolerantie?

Over het algemeen wordt 2 gram aanbevolen. Maar iets meer kan ook. Vaak wordt tussen de 2-4 gram als therapeutische dosis aanbevolen. De vitamine C verhoogt de diamine oxidase in de darmen (tenzij je een genetische mutatie hebt). Het is een kwestie van uitproberen hoeveel je nodig hebt. Als je normale vaste ontlasting hebt en de dosis opvoert krijg je op een gegeven moment diarree, dit is het punt dat je teveel neemt. Verlaag de dosis iets, totdat je ontlasting weer normaal vast is. Dat is de dosis die jouw lichaam nodig heeft. Helaas is dit moeilijk te bepalen als je door voedselintoleranties al brijige ontlasting hebt.

 

Je kunt vitamine C niet in je lichaam opslaan, je moet dus iedere dag zorgen voor voldoende inname. Bouw de hoeveelheid vitamine C op, als je teveel in een keer neemt kun je diarree krijgen. Als je heel gevoelig bent kun je het beste beginnen je vitamine C inname te verhogen door veel voeding met vitamine C te eten en drinken. Je zult dan waarschijnlijk niet aan de aanbevolen 2 gram per dag komen omdat de producten waar je echt wat aan hebt betreft de hoge gehalte vitamine C histamine vrijmakers zijn. Zoals sinaasappel, kiwi, paprika, papaya en guave.

 

Camu camu en acerola zijn een goede natuurlijke vitamine C bronnen. 1 theelepel Camu camu poeder bevat 500 mg vitamine C. Je kunt verdeeld over de dag 3 x een theelepeltje oplossen in een glas water, of het door een smoothie doen.  Doe niet in je enthousiasme meer dan 1 theelepel in een glas, want dat plas je allemaal weer uit, zoveel kan je lichaam niet in een keer opnemen. Verdeel het dus over de dag en begin met een klein beetje om te kijken hoe je lichaam erop reageert.



  1. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C

  2. http://algaecal.com/algaecal-ingredients/vitamin-c/

  3. http://bmb.oxfordjournals.org/content/54/1/121.full.pdf 

  4. https://www.pureencapsulations.com/media/Ascorbic%20Acid.pdf 

  5. http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/

  6. http://alisonvickery.com.au/vitamin-c-increases-diamine-oxidase/

  7. https://healinghistamine.com/histamine-friendly-vitamin-c-supplements/

16 reacties

  1. Jelle zegt:

    Hallo lisa.

    Ik ben er pas achter dat ik een histamine intolerantie heb. En na het lezen van dit artikel heb ik de vital vitamine C poeder gekocht die jij aanrade. Alleen nu heb jij het over een dagelijkse hoeveelheid van 200 mg. En op de doos staat 1.1 tot 2.3 gram per dag. Hoe werkt dit ?

    Mvg Jelle

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Jelle,
      De ADH is een algemene aanbeveling en wordt hier genoemd in verband met een onderzoek bij osteoporose en een vitamine D tekort. Het verschilt per persoon hoeveel vitamine C je nodig hebt. De verpakking geeft de dosering van 1000 mg of meer aan omdat dit erg goed helpt tegen verschillende klachten, maar bij histamine intolerantie is er vaak ook sprake van oxalaatstapeling en als je dan ook een tekort aan vitamine B6 hebt, kan de dosering van 1000mg vitamine C teveel zijn en kan het in oxalaat worden omgezet door bacterien in de darm. Dus algemeen: ja 1000 mg is goed. Maar er zijn dus meerdere uitzonderingen.

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Sara, Ik vind Magnesium ascorbaat poeder van Vitals erg fijn en anders Sodium Ascorbaat poeder van nutribiotic.(iHerb)

  2. Sofie zegt:

    Beste
    Ik ben begonnen met Thorne buffered vitamine c met calcium en magnesiumzscorbaat en kalium.
    Is dit hetzelfde qua effect als magnesiumascorbaat ?
    De eerste dagen voelde ik me als herboren maar nu warmteopwellingen, klopping in keel, gevoel van verkouden, brainfog en gejaagd gevoel.
    Dus weer histamineverschijnselen 🙁
    Zou het een verschil maken met magnesiumacobaat alleen ?
    Alvast bedankt.
    Hartelijke groet
    Sofie

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Hallo Sofie, het is in principe met als magnesiumascorbaat vitamine C gekoppeld aan mineralen. Alleen is jouw versie niet alleen gekoppeld aan magnesium, maar ook calcium en kalium. Het kan zijn dat de kalium voor de reacties zorgt zoals je ze beschrijft. Je kunt dan beter alleen een ascorbaat C-vorm nemen zonder kalium.

  3. Imma zegt:

    Goedemiddag,

    Ik heb van de Verasupplements , ascorbatencomplex 100 V-caps
    Daar zit o.a natrium-ascorbaat in.
    Klopt het dat dat ook de niet zure vorm is?
    Oftewel, is het veilig om te gebruiken bij de histamine problemen? Alvast bedankt!!

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Imma, ja, deze kun je prima gebruiken. Ik zie dat de natrium-ascorbaat goed werkt omdat de meeste mensen met histamine intolerantie een groot tekort aan natrium op celniveau hebben.

  4. Larissa zegt:

    Hallo Lisa,

    Hartelijk dank voor het schrijven van dit waardevolle artikel!

    Weet je misschien ook welke vormen van magnesium en calcium het beste zijn bij histamine intolerantie en MCAS? En welke absoluut niet?

    Hartelijke groet van Larissa

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Larissa, het ligt eraan welk doel je hebt. Aanvullen, kalmeren, laxerend. Als aanvullende soort zijn magnesiumgluconaat, -tauraat,-malaat en -glycinaat goed. Allemaal met hun eigen toepassing. Calciumcarbonaat vind ik goed. En Calciumcitraat is ook goed, maar kan problemen geven als je heel gevoelig bent. Omdat de basis is gefermenteerd is.

  5. Jannet zegt:

    Hoi

    Ik wil onze dochter vitamine C van Nova vitae L-asorbinezuur poeder gaan starten. Voor goede weerstand en preventief voor blaasontstekingen. Zij is meervoudig gehandicapt en tikt alle allergieën aan. Dus altijd wel op zoek naar advies. Ook verstoorde darmen door anti biotica gebruik (chlostridium) gebruikt pro biotica.
    Goede keuze ?

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Jannet, dat kan ik zo niet zeggen. Op zich is vitamine C natuurlijk altijd goed. Als er geen histamine intolerantie is, kan ascorbinezuur goed werken.

    • Lisa Goudzwaard zegt:

      Beste Gina, in het algemeen een niet zure vorm. De meeste mensen met histamien klachten kunnen niet tegen ascorbine, de zure vorm. Als vitamine C gekoppeld wordt aan een mineraal in de vorm van bijvoorbeeld magnesiumascorbaat of calciumascorbaat wordt dit wel getolereerd. Esther-C kan ook goed werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.