Glutamaat

Symptomen van glutamaat intolerantie 

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Zweten
  • Pijn op de borst
  • Zwak gevoel
  • Blozen
  • Snelle hartslag,  onregelmatige hartslag (fladderen)
  • Gevoelloosheid, tintelend of brandend gevoel in sommige delen van het lichaam
  • Strak gevoel in je gezicht

Deze symptomen worden niet helemaal wetenschappelijk gedragen, omdat er wel veel onderzoek is gedaan naar MSG en er geen verband kon worden gelegd, maar deze onderzoeken werden uitgevoerd in opdracht van de voedselindustrie die graag MSG wil verkopen. Er zijn ook veel andere onderzoeken, onafhankelijk van de voedselindustrie, die het verband wel aantonen.

Uit onderzoek blijkt dat MSG sterk betrokken is bij de ontwikkeling van neurologische stoornissen. Autisme, ALS, RLS, de ziekte van Parkinson, migraine, schizophrenie, Gille de la Tourette, PANDAS, fibromyalgie, verhoogd risico op een beroerte en  MS zijn worden allemaal in verband gebracht met glutamaat gevoeligheid. Andere aandoeningen zoals boezemfibrilleren, slapeloosheid, hyperactiviteit, OCD en angststoornissen worden door glutamaat verergerd.

In dit e-book lees je alles over glutamaat.

Glutamaat verhoogt histamine door de NDMA receptoren in de hypothalamus te activeren. (*) Anderzijds verhoogt histamine ook weer de glutamaat. Het beheersen van glutamaat is vooral voor de hersenen belangrijk.

Om glutamaat te beheersen is het belangrijk om de mineralen calcium en magnesium in balans te houden, magnesium en calcium zijn antagonisten. Als het calciumgehalte te hoog is, zal er een magnesium tekort zijn. Hierdoor worden de NDMA receptoren heel prikkelbaar. Zorg dus voor voldoende magnesium. Een goede magnesiumbron voor de hersenen is magnesium threonaat, deze passeert de bloed-hersenbarriere.

Hoe balanceer je Glutamaat?

Magnesium alleen werkt niet voldoende, glutamaat komt voort uit GABA, een kalmerende neurotransmitter. Een klein deel GABA wordt omgezet naar glutamaat. De overige GABA blijft zoals het is. Als er een tekort aan GABA is er een teveel aan glutamaat.

Het is dus heel belangrijk om het lichaam tot rust te brengen en de balans van GABA en glutamaat te herstellen.

Hoe je dat doet lees je in dit e-book.

Meer informatie over GABA en Glutamaat lees je hier.

functional image
functional image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Groenten

do dec 5 , 2019
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. De fermentatie verloopt in 3 fasen,  hierin ontstaan er verschillende biogene aminen. 1. Leuconostoc mesentteroides produceert putrescine. Ongeveer 250 mg per kg.2. Lactobacilles spp. produceren putrescine en tyramine3. Pediococcus cerevisiae produceert histamine, ongeveer 200 mg per kg. De biogene aminen, vooral putrescine stapelen zich op in […]

Wellicht vind je dit ook leuk

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Je ontvangt hooguit twee keer maand handige artikelen in je mailbox.

Over Lisa

Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en begeleidt clienten met histamine intolerantie, darmklachten, vermoeidheid en vrouwengezondheid. Histamine-Intolerantie.nl is een spinoff van mijn voedingsadviespraktijk APTA, Voedingsadvies Rotterdam. Lees mijn persoonlijke verhaal  Lisa Goudzwaard Voor informatie over consulten en begeleiding: Apta Voedingsadvies