Kwarteleieren verlagen stress beter dan diazepam

Eieren worden veel voor het ontbijt gegeten, ze vullen goed en zijn heerlijk! Eiwitten worden niet door iedereen even goed verdragen maar de eidooiers, die juist heel veel goede voedingsstoffen bevatten gaan vaak prima.

Als je niet tegen kippen-eiwit kunt, kun je proberen kwarteleieren te nemen. Dit gaat vaak wel goed.  En het zou mij niet verbazen dat dit komt doordat kwartels niet zo massaal als kippen worden gehouden en dus ook minder of geen antibiotica krijgen. Zo is er ook verschil tussen biologische eieren of nog idealer, eieren van je eigen kippen en scharrelkipeieren.

Eieren zit dus vol vitaminen en mineralen die je lichaam hard nodig heeft, denk hierbij aan cysteine,  biotine en zwavel, ook veel vitamine D.

In een onderzoek uit 2017 naar antioxidant activiteiten van kwarteleieren zag men dat de eidooiers een hoger stressverlagende werking hadden dan de eiwitten, al scheelde het niet zo heel veel. De eidooier had ook een hoger antioxidant en antistress werking dan diazepam. De activiteit van 5 mg/mL/kg BW diazepam is een giftige dosis. 

De antistress eigenschap van het eiwit zou het gevolg kunnen zijn van een groep vrije peptiden van de R-groep die verantwoordelijk is voor de biologische rollen van aminozuren.

Dit onderzoek heeft vastgesteld dat het eten van kwarteleieren psychologische stress kan verminderen.

Eieren helpen ook andere voedingsstoffen beter op te nemen, denk hierbij aan carotenoïden: bètacaroteen, luteïne en lycopeen. Vooral de vetten in de eidooier zouden hiervoor zorgen.

Kwartel eieren voorkomen lipide peroxidatie, maar niet zoveel als quercetine.

Wil je stress verlagen eet dan voeding met veel quercetine en eieren.

Bronnen:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.397

https://www.nutraingredients.com/Article/2016/10/25/A-fortified-egg-a-day-could-keep-winter-vitamin-D-deficiency-away

https://www.nutraingredients.com/Article/2016/11/03/Meta-analysis-shows-eggs-can-reduce-stroke-risk-by-12

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next Post

Mestcelreacties verminderen door rust, rust, rust

Share on Facebook Tweet it Share on Reddit Pin it Share it Email Als je histamine intolerantie hebt gekregen na een moeilijke stressvolle periode in je leven, lees dit artikel dan even door.  Je leert wat stress met je lichaam doet en waarom je histamine intolerant bent geworden. Ik heb […]

Over Lisa

Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en begeleidt clienten met histamine intolerantie, darmklachten, vermoeidheid en vrouwengezondheid. Histamine-Intolerantie.nl is een spinoff van mijn voedingsadviespraktijk APTA, Voedingsadvies Rotterdam. Lees mijn persoonlijke verhaal  Lisa Goudzwaard Voor informatie over consulten en begeleiding: Apta Voedingsadvies