Home » Voedingstips bij ondergewicht

Voedingstips bij ondergewicht

Ondergewicht komt net als overgewicht veel voor bij histamine intolerantie. Dit komt doordat je door de histamine intolerantie op veel voedingsmiddelen een reactie kunt krijgen, is het lastig om al je voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast zorgt een lekke darm of een aangetaste darmwand ervoor dat voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden. Hierdoor kan er ondergewicht ontstaan.

Als je je lichaam wilt herstellen is het belangrijk bij de darmen te beginnen, in de dunne darm worden de meeste voedingsstoffen opgenomen. Ook stress en depressie kunnen je hormonen zodanig verstoren dat je hongergevoel minder wordt en je minder eet. Het is belangrijk eerst de onderliggende oorzaken van het ondergewicht aan te pakken, ander zul je niet aankomen. 

 • Eet meer gezonde vetten als kokosolie en olijfolie.
 • Gebruik meer eiwitten waar alle aminozuren in zitten, dit kunnen ook plantaardige eiwitten zijn, zie onderstaande producten.
 • Eet meer complexe koolhydraten. Eet deze samen met vetten en eiwitten zodat de suikers langzamer in je bloed worden opgenomen.
 • Eet meer groenten: groene groenten maar ook knolgroenten, bij ondergewicht moet je meer koolhydraten eten.

Ga ondergewicht tegen met extra versterkende voedingsproducten met veel voedingsstoffen en eiwitten:

Moringa helpt bij ondergewicht

In landen waar ondervoeding en ondergewicht is wordt moringa de laatste jaren met succes ingezet. Moringa wordt ook wel de Miracle tree genoemd omdat het bijzonder veel voedingsstoffen bevat, de boom makkelijk te kweken valt en het bovendien lang zonder water kan. 

Het gebruik van moringa is heel eenvoudig, je kunt de verse bladeren gebruiken zoals koude bewerkingen van spinazie en de poeder kun je overal over en op strooien. 

Voedingswaarde verse Moringa Oleifera bladeren

per 100 gramverse bladerengedroogd blad poeder1 eetlepel (3 gram)ADHAndere producten, vers
Vitamine A6,8 mg18,9 mg5,67 mg0,8 mgwortel 1980 mcg
Vitamine B10,06 mg2,64 mg0,07 mg1 mg
Vitamine B20,05 mg20,5 mg0,61 mg1,3 mg
Vitamine B30,8 mg8,2 mg0,24 mg15 mg
Vitamine B6
1 mg

boerenkool 0,25 mg
Vitamine B12
2 mcg


Vitamine C220 mg17,3 mg0,51 mg75 mgsinaasappel 30 mg
Vitamine E448 mg10,8 mg3,6 mg9 mg
Vitamine K
2,03 mg


Calcium440 mg2003 mg60,09 mg1000 mgkoeienmelk 120 mg
IJzer0,85 mg28,2 mg0,84 mg11 mgspinazie 1,14 mg
Kalium259 mg1324 mg39,72 mg3300 mgbanaan 88 mg
Zink0,16 mg3,41 mg
8 mg
Koper0,07 mg0,49 mg
0,9 mg
Magnesium42 mg368 mg11,04 mg300 mg
Fosfor70 mg204 mg6,12 mg600 mg
Eiwit6,7 gram27,1 g0,81 g50 gram3,2 gram

1 eetlepel gedroogd poeder is 3 gram

Voor de ADH heb ik een gemiddelde genomen tussen mannen en vrouwen.

AminozuurVerse bladerenGedroogde bladerenErwten Eiwit poeder
Arginine406,6 mg1027 mg350 mg
Histidine149,8 mg536 mg200 mg
Isoleucine299,6 mg932 mg370 mg
Leucine492,2 mg1730 mg690 mg
Lysine342,4 mg1036 mg590 mg
Methionine117,7 mg280 mg90 mg
Fenylalanine310,3 mg1420 mg450 mg
Threonine117,7 mg1080 mg320 mg
Tryptofaan107 mg510 mg80 mg
Valine374,5 mg875 mg410 mg

3 eetlepels vers blad zorgt voor een kind van 5 jaar voor voldoende calcium, 75% ijzer en de helft van de proteïne. Daarnaast krijgt het kind voldoende kalium, B-vitaminen, koper en essentiële aminozuren.

Voor een zwangere vrouw zijn 4 eetlepels vers blad goed voor ⅓ van de calciuminname, en voldoende ijzer, eiwitten, koper, zwavel en B-vitaminen. 

Moringa bladeren zijn goede bron van vitamine C, mineralen en quercetine. Quercetine stabiliseert mestcellen en herstelt de darmwand. 

1 eetlepel verse gemalen moringa bladeren = 1 theelepel moringa poeder

¾ cup moringa poeder = 100 gram

1,5 cup moringa bladeren = 100 gram

Aanbevolen hoeveelheid 2-4 eetlepels verse bladeren of 2-4 theelepels moringa poeder per dag.

Koken met Moringa bladeren

Gebruik verse jonge bladeren, want oudere bladeren worden taaier. Haal de bladeren van de houten tak want de tak wordt niet zachter bij het koken. Je kunt de bladeren hetzelfde bereiden als spinazie. 

Een andere makkelijke manier is om de bladeren een paar minuten te stomen en wat kruiden toe te voegen. 

Andere Moringa producten

Van de bloemen kun je thee maken maar je kunt het ook door een maaltijd doen. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit bloemen in Nederland gezien. Je zou het eens bij Moringa’s Finest kunnen vragen. Zij kweken moringa planten in Zoetermeer.

De peulen kun je eten, ze smaken als asperges. In India worden de peulen “drumsticks” genoemd. Heel soms vind je ze hier in een toko. De peulen kook je ze tot ze zacht zijn, je kunt oudere peulen wel koken, maar ze zijn dus harder en taaier. De peulen bereidt je hetzelfde als sperziebonen.  

De zaden kun je koken, verwijder dan eerst het harde schilletje. De zaden zitten in een dun bitter schilletje, deze zal bij het koken verdwijnen, waarna je een lekker zoet boontje overhoudt. Je kunt de zaden ook rauw eten, ze smaken dan eerst bitter en hebben een lekkere zoete nasmaak. Je zou in plaats van een moringatablet ook iedere dag 3 zaden kunnen eten.

Oude zaden kun je gebruiken om olie uit te persen, ze bevatten 35% olie. Om olie te verkrijgen kun je de zaden het beste roosteren en dan fijnstampen. Bewaar de schilletjes van de zaden, deze kun je niet eten maar bevatten veel calcium en zijn een goede meststof.

De olie van de zaden werkt ontspannend bij epilepsie en stimuleert urineproductie. Verder werkt het antibiotisch, ontstekingsremmend en helpt het bij  artritis, reuma, jicht, kramp, sexueel overdraagbare ziekten en galbulten.  Natuurlijk kun je deze olie ook gewoon kopen. KOOP HIER MORINGA OLIE

Poeder van gemalen zaden kun je gebruiken om water te reinigen. Het verwijderd 90% van de bacteriën in vies water.

Als een zaailing 60 cm hoog is kun je ook de wortels gebruiken. De bast van de wortel moet je dan helemaal verwijderen, de smaak lijkt op mierikswortel.

Moringa kan overal bij!

De makkelijkste manier om moringa aan een maaltijd toe te voegen is de poeder toe te voegen aan een maaltijd. 

Strooi moringa over rijst en/of saus.

Moringa thee van gedroogde bladeren, deze zie je nog wel bij een toko of gezondheidswinkel.

Moringa pindakaas (1 kop pindakaas met 3 eetlepels poeder)

Verse moringa salade. (gebruik dezelfde recepten als voor spinazie)

Moringa pesto  

Als moringa verhit wordt boven 50 graden Celsius worden sommige nutriënten vernietigd. Het beste is dus om ze rauw te gebruiken alhoewel het vaak wordt roergebakken of kort wordt gekookt.

Het is bij ondergewicht belangrijk iedere dag moringa te gebruiken.

Voor gebruiksgemak zijn er ook tabletten en capsules met moringapoeder. Neem bij iedere maaltijd een tablet of capsule.

Medicatie

Moringa Oleifera kun je naast voedingssupplement ook gebruiken als natuurlijk medicijn. De verse bladeren kun je gebruiken om hoofdpijn te verminderen, bij een ondiepe snee het bloeden te stelpen door verse bladeren rond de snee te leggen.

De verse bladeren hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Je kunt extract van de bladeren gebruiken tegen bacteriële en schimmelinfecties op de huid.

Thee getrokken van de bladeren helpt bij diarree en verse of gedroogde moringa zorgt voor veel voedingsstoffen bij ondergewicht.

De bloemen kun je gebruiken als thee bij maagproblemen of verkoudheid. 

Bestel hier.

Chlorella, aminozuren voor ondergewicht

Chlorella is een alg en is rijk aan eiwitten, het bevat per 100 gram 60 gram eiwitten. Het bevat onverzadigde vetzuren, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Het bevat met name een hoog gehalte aan de antioxidanten vitamine C en bètacaroteen. Het bevat alle acht de essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft voor de opbouw en het behoud van spieren en lichaamsfuncties. Door het gebruik van chlorella wordt onder andere de stofwisseling gestimuleerd, wat de opname van eiwit bevordert.

Chlorella bevat veel chlorofyl, dit zuivert het bloed van afvalstoffen en bevordert de werking van alle weefsels en organen, in het bijzonder de lever. Heb je een zware metalen belasting dan zou het kunnen dat je last krijgt van detox verschijnselen als je chlorella gebruikt. Chlorella ontgift ook zware metalen, deze komen dan in de bloedbaan en worden afgevoerd. Als je geen speciaal programma volgt om te ontgiften kan dit problemen geven.

Je merkt dit als je je door het gebruik van chlorella moe voelt en hoofdpijn krijgt.

Als je veel drinkt worden de gifstoffen wel afgevoerd, maar ik kan het niet aanbevelen om dan nog met chlorella door te gaan, het is dan beter om spirulina te nemen. 

Chlorella wordt bij ondergewicht ingezet en spirulina bij overgewicht omdat spirulina de eetlust verminderd.

Groentensap

In deze groentensap zijn, naast groenten ook chlorella en moringapoeder verwerkt. Het geeft je een grote hoeveelheid voedingsstoffen , als je deze sap elke dag drinkt zul je merken dat je je energieker voelt, je lichaam wordt schoner en je darmen kunnen herstellen.

 • 1 grote rode biet
 • 1 venkel (2/3 stukjes bleekselderij kan ook in plaats van)
 • 5 wortels
 • 1 grote rijpe peer (kan ook ander toegestaan fruit)
 • 3 gr biologisch moringa poeder (1 eetlepel)
 • ½ theelepel chlorella
 • Water (als nodig)

Maak sap van rode biet, venkel en wortel.

Blend deze met de overige ingrediënten.

Moringa Salade

300 gram moringa bladeren

olijfolie om te bakken

1 lente uitje in ringetjes

Witte kool, grof geraspt

1 appel in kleine blokjes

Himalaya zout en peper naar smaak

Haal de moringa blaadjes van de takjes, je wil echt geen kleine takjes tussen je blaadjes. Was de moringa blaadjes goed en laat ze uitlekken in een vergiet. 

Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hierin de moringa blaadjes tot ze wat geslonken zijn, voeg er dan zout bij. Bak nog even tot ze zacht zijn. Doe ze over op een schaal en laat ze afkoelen.

Meng de koude moringa blaadjes met de witte kool, lente-ui,de appelblokjes en wat peper.

Moringa kopen

Bij Moringa’s finest kweken ze zelf moringa boompjes, je kunt er n de lenten en zomer verse bladeren kopen en heel het jaar door ook in de vorm van tabletten, capsules, poeder en olie. Je kunt kiezen tussen biologische moringa of niet biologisch.

Voor meer informatie, online cursussen over histamine intolerantie en het MCAS programma, ga naar mestcelactivatiesyndroom.nl

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.