Ik heb tegenwoordig altijd een zakje waterkastanjes in de vriezer liggen omdat ik ze zo lekker vind als crunch in roerbakgerechten.
De waterkastanje is een klein knolletje van een waterplant en groeit in blubber, het lijkt op kastanje , maar heeft er niets mee te maken. De reden dat ik ze altijd in huis heb is dat ze goed helpen bij het activeren van het DAO enzym!
Naast waterkastanje in blik en in de vriezer (kies liefst diepvries als je de keuze hebt) heb je ook waterkastanje meel. Het is niet goedkoop maar je kunt het mengen het met andere ingredienten en werkt erg vullend waardoor je er niet zoveel van nodig hebt.
In Indiase gerechten vervangt dit meel om deze reden tijdens vastenperioden het kikkererwtenmeel.
Waar kun je het kopen?
Woon je in een grote stad dan kun je het meel in een Indiase toko of Chinese supermarkt kopen. Online kun je het in deze webwinkel kopen. Het is niet goedkoop, maar wel goed(zoals meestal met goede spullen). Overigens kun je in dezelfde webwinkel ook biologische kruiden en andere soorten glutenvrij meel kopen, voor deel ook biologisch.
Singoda Flour is de Indiase naam voor waterkastanjemeel wat wordt gemaakt van de zetmeelrijke waterkastanjes die eerst worden gekookt, geschild en gedroogd en dan tot meel worden gemalen. Het meel blijft een jaar goed.
Waterkastanjemeel is glutenvrij met een glycemische index van 60, dus vrij hoog, en niet aan te raden als je een koolhydraatarm dieet volgt. Zoals ik al zei helpt het bij het activeren en aanmaken van het DAO enzym. Dit komt doordat het zetmeel is rijk aan kalium, vezels, koper, vitamine B6, riboflavine en luteoline.
Wat maak je er mee?
Je kunt van dit meel platte broodjes maken, maar ook zoetigheden en pannenkoekjes. Je kunt het ook gebruiken als verdikkingsmiddel.
Gebruik je het in deeg meng het dan met zoete aardappels, dan bindt het beter. Ik denk dat pompoen ook wel kan. Al heb ik het nog niet geprobeerd. In India gebruiken ze ook wel aardappel of taro voor de binding.
Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op ’s ochtends tussen 10 en 12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.
Ik heb de waterkastanje vorige zomer in Zweden eerst geproefd;lekker en krokant en toen vroeg ik van waar dat komt heeft de ober de pot getoond. Jammer, dat het van China komt.
Ja, het is niet lokaal…en je weet niet hoe schoon het water is waarin geteeld wordt. Ook in China maken ze nu grote stappen met ecologisch beheer en er bestaan wel biologische waterkastanjes, ook uit China, maar die zijn niet in Nederland te koop. Door je opmerking ben ik gaan Google-en en zag dat de Chinese waterkastanje familie is van de tijgernoot/chufa! Ook leuk om te weten.