Home » Groot hoefblad en histamine

Groot hoefblad en histamine

Groot hoefblad met zijn mooie grote bladeren van soms wel 50 cm doorsnede zie je langs sloten. De bladeren en wortels van deze plant worden gebruikt bij acute pijn in zachte spieren, zoals in blaas, vooral als er nierstenen zijn.  Maar wist je dat deze ook als anti histamine en als middel bij migraine gebruikt kan worden?

In een Zwitsers onderzoek bij patiënten die normaal gesproken cetirizine medicijnen gebruikten werd de effectiviteit en tolerantie voor deze plant vergeleken met de medicatie. Bij het dubbelblinde onderzoek onder 125 patiënten werden 61 patiënten met groot hoefblad behandeld en 64 patiënten met cetirizine.

De dosering was 4 x per dag 8 mg petasin (de werkzame stof in groot hoefblad), 32 mg per dag. De patiënten hadden in beide groepen evenveel verlichting van hun symptomen. De controle groep die Cetirizine kreeg, nam 1x per dag in de avond een tablet. Na twee weken werden de effecten bekeken en het bleek dat petasin net zo goed werkte als Cetirizine.

Het fijne aan groot hoefblad is dat het wel de hooikoorts klachten verlicht, maar geen sedatief effect geeft. Dus niet de bijwerkingen die het chemische Cetirizine wel heeft.

Groot hoefblad bij migraine

Groot hoefblad wordt ook gebruikt bij migraine, bij mij gaf het verlichting als ik het nam als de migraine opkwam. Eenmaal migraine, werkte het niet krachtig genoeg.

De werkzame stof die veel voor migraine onderzocht wordt is Isopetasine,  deze stof activeert de TRPA1 kanalen, dit zijn ionen kanalen en zorgen voor de juiste voltage in de cellen. De calcium respons wordt vergroot waardoor het voltage verbetert. (*)

Alleen NOW maakt een supplement met groot hoefblad, onder de Engelse naam Butterbur. Een tablet met 75 mg groot hoefblad bevat 15% petasine, dit is 11,25 mg. Om per dag 32 mg petasine binnen te krijgen, moet je dus 3 x per dag een tablet nemen.

Gebruik geen vers groot hoefblad, deze bevat een alkaloïde die giftig voor de lever is. In supplementen is deze stof verwijderd.

Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan in de ochtend tussen 10-12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek van max. 15 minuten. 06 13 42 66 44 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl

Vond je dit bericht nuttig? Deel het dan gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.