Home » Histamine verlagende voeding

Histamine verlagende voeding

Om de mestcellen in je lichaam tot rust te brengen en ontstekingen te bestrijden zijn er 21 anti-histamine voedingsmiddelen die mestcellen op een natuurlijke manier stabiliseren. Sommige werken zo goed dat ze dezelfde werking hebben als chemische medicijnen. 1. Waterkers (Nasturtium officinale) Waterkers is een kruisbloemige groente, (andere kruisbloemigen zijn o.a.bloemkool, broccoli, radijs)
Log in om de rest van dit artikel te lezen. Nog geen abonnee? We zijn verhuisd. Op mestcelactivatiesyndroom.nl vind je alle content van deze website, plus meer, beter en meer overzichtelijk gecategoriseerd. Hier kun je abonnee worden.

10 reacties

 1. Bianca Belle zegt:

  Beste Lisa,

  Begin deze week is duidelijk geworden dat ik waarschijnlijk histamine intolerant ben. Mijn huisarts heeft mij doorverwezen naar de Zwitserse site (zij komt zelf uit Duitsland) en ik ben zelf op jouw site terechtgekomen. Het eerste dat me opvalt is dat op de Zwitserse site voedingsstoffen staan die je beter niet kunt eten/drinken en hierboven zie ik ze juist wel weer staan.
  Ik heb het dan over gember, citroen,spinazie (recept voor kip) en brandnetel.
  Zelf heb ik vanmorgen een kopje Moringa thee gedronken en helaas reageerde ik daar ook op. Zodra ik weer een smoothie ga maken, zal ik de poeder gebruiken en hopelijk gaat dat wat beter.

  Thnx voor de interessante artikelen.

  Warme groet,
  Bianca

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Bianca, de Zwitserse lijst is een goede lijst, nu is het wel zo dat de intolerantie voor histamine verschillend is. Zo kan de een prima tegen voedingsmiddelen die als rood op de lijst staan en de ander reageert op een voedingsmiddel die groen op de Zwitserse lijst staat.
   Het blijft voor jezelf uitproberen waar je op reageert.
   Er zijn verschillende biogene aminen, histamine is er een van, als je reageert op histamine kun je ook reageren op andere biogene aminen, zoals bijv. tyramine.
   Wat me verwart is het recept. ik heb geen recepten op deze website staan? Bedoel je de website voedingsadviesrotterdam.nl? Want daar staan ook recepten op voor mensen zonder histamine intolerantie. Histamine intolerantie is een van de klachten die ik behandel. Blijf dus testen om te zien waar je op reageert of doe een voedingsintolerantie test, dat kan met speciaal bloed of haaronderzoek of via bioresonantie.
   Succes en sterkte!
   Lisa

   • Bianca Belle zegt:

    Hoi Lisa,

    Bedankt voor de snelle en duidelijke reactie.
    Sinds maandag ben ik inderdaad bij alles wat ik eet aan het voelen wat het met mijn lichaam doet en heb al een aantal voedingsmiddelen die op de originele lijst op groen stonden op roos moeten zetten voor mij. Als ik een paar weken bezig ben, ga ik voorzichtig proberen of sommige rode voedingsmiddelen misschien toch groen zijn voor mijn lichaam. Ik ben heel benieuwd, het is één grote ontdekkingstocht ;-).

    Over het recept … Het gaat over de beschrijving van jouw favoriete lunch onder het kopje Galanga (Laos).

    Groetjes,
    Bianca.

 2. Lizette Eijsbouts zegt:

  Beste Lisa,
  Veel dank voor deze lijst., Ik mis alleen nog : komkommer, paardebloem, zwarte bes, broccoli en artisjok. deze verlagen toch ook het histaminegehalte in je bloed?
  verder een vraag over een antihistamine reactie in de spijsvertering. Hoe lang duurt het voordat je daar een reactie kan verwachten na het eten van histaminerijk voedsel?
  bij voorbaat dank voor je reactie

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Lisette, dank je wel voor het aanvullende van missende voedingsmiddelen, er zijn er vast nog wel meer die er nu niet opstaan. Ontstekingsremmende voeding is ook goed om histamine in je lichaam te verlagen. Betreft de reactiesnelheid in je lichaam, dit verschilt heel erg per persoon en wat de oorzaak van de histamine intolerantie is. Zo kun je direct een reactie krijgen, maar ook pas een halve dag of een dag later. Als je de latere reactie hebt weet je dat je histamine probleem uit je darmen komt, bij een directe reactie kan de intolerantie meer met het HNMT enzym te maken hebben of een allergie. Ik hoop dat dit een en ander meer duidelijk maakt.

 3. Sam zegt:

  Hallo,

  Heb sinds kort jouw site ontdekt. Ik heb sowieso histamine-intolerantie gezien mijn klachten maar ik heb een vraag. Is het mogelijk om te testen of er een gendefect is in het hnmt-enzym? Soms ligt de oorzaak ook in de dunne darm maar ik heb dit probleem al sinds mijn 9e en ben nu 34. Ik heb wel gemerkte dat het de laatste 10 jaar is toegenomen. Overigens heeft de rest van ons gezien inclusief min ouders hetzelfde probleem, vandaar dat ik meteen aan een gendefect dacht.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Sam,
   De diagnose voor HNMT tekort kun je krijgen door te testen op de genetische variant van het enzym: C314T. Dit gen verhoogt de activiteit van HNMT met 30-50% Het gen wordt geassocieerd met histamine gerelateerde ziekten als astma en atopische dermatitis. Op HNMT zelf kan niet getest worden. De test kun je via 23andme.com laten doen, doe dan de ancestry test voor rawdata, deze kun je op gespecialiseerde websites uit laten lezen. Er is ook een laboratorium in Duitsland waar ze op dit gen testen, ik heb er nog geen ervaring mee, maar ik kan wel zorgen dat je daar de test kan laten uitvoeren.

 4. Sam zegt:

  Bedankt voor het antwoord. Ik zie op de site van 23andme alleen test ancestry en Health+ ancestry ? Rawdata zie ik niet.

  Ben jij trouwens bekend met Sibo? Vraag mij af als je dat hebt of dat niet ook een oorzaak kan zijn voor histamine intolerantie. Ik hoop dat jij bij beiden evt zou kunnen helpen.

 5. Lisa Goudzwaard zegt:

  Ancestry staat links op de homepage en rechts staat ancestry & health. ls je ancestry aanklikt kun je daarna kiezen voor rawdata. Dat zie je niet direct inbeeld en komt bij je daadwerkelijke registratie.

  Ik ben bekend met SIBO en dat kan zeker één van de oorzaken zijn van histamine intolerantie.
  In de cursus over histamine intolerantie behandel ik dit ook als onderwerp. Deze komt over 2 weken online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.