Home » Histamine klachten door melk

Histamine klachten door melk

Krijg je door het drinken van melk of gebruik van zuivel klachten? Dan denk je in eerste instantie aan lactose intolerantie of caseine allergie. Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Je kunt ook reageren op het aminozuur histidine in melk en dan specifiek A1 melk. Dit is de melk, en alle zuivel die hiervan gemaakt wordt, die in Nederland wordt gebruikt in supermarkten maar ook bij veel boeren. Daarnaast kun je last hebben van deze melk doordat je er suf van wordt en niet goed kunt nadenken.

Als melk niet lekker valt, lees dan verder!

Want wist je dat er naast A1 melk ook A2 melk is? Deze A2 melk en dus alle zuivel die hiervan gemaakt wordt, is melk die ook voor mensen met darm- en histamine klachten goed te verteren is. Dit is melk van koeien die niet zo ver doorgefokt zijn en nog de goeie set genen hebben die meer A2 melk produceren. 

Onder andere de Friese en Holsteiner koeien, zeg maar waar in Nederland bijna alle melkproducten van worden gemaakt is, geven A1 melk. Jersey, Guernsey, Normande en Bruine koeien (bijvoorbeeld in Frankrijk en Italie), maar ook de echte Afrikaanse en Indiase koeien, geven A2 melk. Dus eigenlijk is alles goed behalve de Hollandse koe die zo lekker veel melk geeft……

We zijn, als ons zuinige Hollanders die vooral rijk willen worden, weer eens voor kwantiteit gegaan in plaats van kwaliteit, ten koste van de gezondheid, what’s new..

Type A1 en A2 melk hebben bijna dezelfde aminozuursamenstelling. Ze verschillen echter op 1 specifieke plek. De een heeft daar het aminozuur histidine zitten en de ander proline. 

In A1 melk, de melk die door mensen met een zwakke darmflora en lekke darm moeilijk verdragen breekt een stof af, die we liever niet afgebroken willen hebben. Caseine zijn melkeiwitten en deze worden in A1 melk verder afgebroken dan in A2 melk.

Waardoor krijg je klachten?

Je alvleesklier maakt enzymen aan voor de spijsvertering, een van deze enzymen is elastase. Dit enzym kan de bèta caseïne A1 splitsen op de histidine plek. (A2 heeft geen histidine en wordt zodoende ook niet gesplitst)

Bij de splitsing wordt de peptide BCM-7 (beta casomorfine-7)van histidine afgehaald. En dit is precies wat we niet willen. Die BCM-7 moet vast blijven zitten aan de peptide. Want als het losgekoppeld is kan het door een lekke darm passeren en komt het in de bloedcirculatie terecht. BCM-7 is een zeer sterke opioïde en oxidant en kan veel verschillende klachten veroorzaken.

Opioïden zijn sufmakende en verslavende stoffen, net als opioïde drugs. Je kunt je dus suf voelen na het gebruik van A1 zuivel. Tegelijkertijd kun je verslaafd raken aan dit fijne suffe gevoel, het kalmeert je. Dit is waarom sommige mensen een liter melk per dag drinken en zich suf voelen, een wattig hoofd hebben. 

Bij A2 melk gebeurt dit niet. Daarom wordt deze melk vaak wel goed verdragen, ook bij een lekke darm. 

Histamine 

Zoals eerder vermeld bevat A1 melk histidine en A2 melk proline. Histidine is een aminozuur wat in het lichaam omgezet wordt naar histamine. Als je histamine intolerantie hebt, kun je dus problemen hebben met deze melk. Je kunt dit merken doordat je na het gebruik van zuivel van A1 melk, meer slijmvorming hebt. Dit is een histamine reactie.

Heb je histamine- en darmklachten en wil je graag zuivel gebruiken, zonder suf te worden, probeer dan eens Jerseymelk of Franse/Italiaanse kaas met keurmerk. Het keurmerk is geen garantie dat de kaas van A2 melk is gemaakt, maar in Frankrijk en Italië worden de meeste kazen wel van melk van het koeienras Normande, Race Brun en Montbéliarde gemaakt, dit zijn allemaal A2 koeienrassen.

29 reacties

 1. Nicole Vandenbroele zegt:

  Verstrooidheidsfoutje in paragraaf Histamine: “ Histidine is een eiwit..” terwijl het op anderen plaatsen er wel juist staat, nml een aminozuur

 2. Thea Blankenstein zegt:

  Dank je voor de heldere uitleg, heb ik nooit geweten over A1 of A2 melksoort.
  Toevallig ging ik wel vaak bij de Jerseyboer rauwe melk halen ,maar door slecht weer en dan op de fiets is het er wat bij ingeschoten, maar ga het wel weer doen, maakt het dan nog uit of het rauwe melk is?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Thea, rauwe melk is altijd beter voor je lichaam omdat daar alle enzymen nog inzitten en het meer voedingsstoffen bevat. De spijsverteringsproblemen van zuivel zijn begonnen toen men pasteuriseren begon. Dus als je in de mogelijkheid bent om aan rauwe melk te komen, dan is dat wel de voorkeur.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Plantaaridge ‘melk’vervangers zijn laag in histamine en kun je in principe drinken. Alleen soja zou ik niet gebruiken in verband met de hormoonverstorende werking.

  • Els zegt:

   Maar ik heb histamine intolerantie, ik kan bijna niets meer eten, fruit, veel groenten, voedsel uit blik, verpakt broodbeleg, kaas en ga zo maar door.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Marjolein, geen yoghurt in ieder geval, dit bevat altijd histamine. Je kunt wel lactosevrije melk proberen. Amandel, havermelk of rijstmelk kan ook.Liefst zelfgemaakt, vanwege de toevoegingen in de kant en klare pakken. Wat je ook kunt proberen is rauwe koemelk, deze bevat nog alle enzymen waardoor je lichaam het beter af kan breken. Soms denkt men dat men lactose intolerantie heeft maar is het in feite de pasteurisatie of sterelisatie die het probleem vormen. Lees ook het artikel Lactose of Caseine Intolerantie over A1 en A2 melkeiwitten.

   • Nanda Meijer zegt:

    Mijn zoon van 13 jaar heeft een histamine intolerantie. Nu heeft de
    Diëtiste aangeraden dat hij volle melk en volle yoghurt of kwark moet eten.
    Omdat hij ondergewicht heeft.
    Het gaat verder erg goed met hem , alleen z’n neus is altijd verstopt. Zou dit door de melkproducten kunnen komen?

    • Lisa Goudzwaard zegt:

     De verstopte neus is een allergische of pseudo-allergische reactie, dus een histamine reactie. Als er geen allergien zijn, dan kan histamine rijke voeding de oorzaak zijn. Als er geen diarree is, wat een direct aanwijzing dat er problemen met zuivel zouden kunnen zijn, lijkt mij de loopneus niet direct de oorzaak van de loopneus. Ik snap dat de dietiste kiest voor volle zuivelproducten, vanwege het vetgehalte, maar yoghurt bevat histamine verhogende bacterien, dus dat zou ik niet gebruiken. Kwark kan wel goed gaan. Als er verder helemaal geen gezondheidsproblemen zijn, dan vraag ik me af of er wel histamine intolerantie is. Ik denk dan eerder aan een allergie. Is hij al op allergien onderzocht?

 3. Marijke zegt:

  Ik heb last van histamine, gluten en zuivel volgens de mesoloog. Is rijstemelk dan wel goed met havermout? Ik merk dat glutenvrijbrood ( van AH). ook histamine klachten geeft?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Als glutenvrij brood klachten geeft, is het voor mij belangrijk te weten of het voorverpakt brood uit de supermarkt is of zelfgemaakt. Als het uit de supermarkt komt, zitten er naast de essentiele ingredienten ook conserveermiddelen in waar je op kunt reageren. Als zelfgemaakt glutenvrij klachten geeft, kijk dan naar je bloedsuiker. Mogelijk ontstaan de klachten door insuline resistentie of door uitdroging. Drink je voldoende water, krijg je voldoende zout binnen? Gebruik je veel koolhydraten? Hoe is de ontstekingsgevoeligheid? Door verhoogde ontsteking, kan de bijnieruitgeput raken en kan de alvleesklier minder goed werken en is er te weinig insuline OF wel voldoende maar is er insuline resistentie. Deze laatste is een reden voor mestcelactivatie. Dan kun je beter minder koolhydraten nuttigen. Als rijstemelk met havermout daarentegen geen klachten geeft, kan dit betreft histamine prima. Wel is het belangrijk te kijken naar de onderliggende gezondheidsproblemen waardoor het te hoge histamine ontstaat.

   • van dalen zegt:

    ik kreeg juist hevige verstopping door havermout
    mag alleen queaker de rode maar sliep de hele nacht niet dacht vezels zijn goed maar las ontrekt juis vocht kan ook bijna niks meer eten

    • Lisa Goudzwaard zegt:

     Beste J. van Dalen, ja dat zou kunnen als je te weinig drinkt en vetten gebruikt. De verhouding havermout en toegevoegde vocht is belangrijk. Teveel vezels zorgen inderdaad voor verstopping. Dus de boodschap is: meer drinken en voeg een klontje boter of wat kokosolie toe aan je havermoutpap.

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Marijke, Als je glutenvrije havermout gebruikt is dit prima. Het glutenvrije icoontje moet dus echt op de verpakking staan, zo niet, dan is het verwerkt in een fabriek met ook tarwe en kan het gluten bevatten. Het glutenvrije brood van AH bevat veel toevoegingen, dus het is niet zo vreemd dat je daar een reactie op krijgt. Je kunt dan beter zelf glutenvrij brood bakken. Ik zie meerdere ingredienten die kunnen gaan gisten in de darm waardoor de histamine verhoogt. Zoals cellulosegom, inuline, maltodextrine, suiker, rijstebloem, tapioca.

 4. Mo Groot zegt:

  Ik heb histamine intolerantie. Heb 10 jaar lang bijna dagelijks migraine gehad, slaapproblemen, altijd dichte neus. Ongeveer alles geprobeerd (medicijnen en diëten) niets hielp tot ik histamine vrij / arm ging eten, en …. Als een wonder : al mn klachten – ook die vreselijke migraine- verdwenen!!!

  Nu is mn vraag: ik kan geen enkele kaas eten, ook niet hele jonge. Is veganistische kaas een optie?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Monique, als je puur kijkt naar histamine, zou een plantaardige versie van kaas als bijvoorbeeld Violife een optie kunnen zijn. Plantaardige noten’kazen’zijn echter gefermenteerd en kunnen vaak niet. Als je verder kijkt, dan zou ik zelf niet voor plantaardige kaasvervangers gaan omdat de omega-3 en -6 verhouding niet goed is. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je hiervan eet. Als je het zo nu en dan als lekkernij eet, en je in je dagelijks dieet goed kijkt naar de 3/6 vetzuren balans, kan het geen kwaad.

 5. Kaisa zegt:

  Mijn dochter van 20 heeft al 2 jaar problemen . Het is begonnen met stress in coronatijd en daardoor ondergewicht. Gelukkig gaat het al meer dan een jaar psychisch goed. Ondanks volwaardige natuurlijke voeding krijgt ze vaak binnen 2 uur na een maltijd of snack last van hele erge aanvallen.(Benauwdheid, hartkloppingen, ‘iets giert’ door haar lijf, blauwe vingers of tenen. We zijn overal geweest cardioloog, internist, (na heel veel smeken bij de huisarts) maar hier komt niets uit. Haar insuline waardes schommelen van 4 naar 2,4 (bij een aanval). Zelf denkt ze dat het een allergie of intolerantie is. Maar ook dit kan het niet zijn volgens de artsen. Geen cortisol, Lge e.d. Zelf denkt ze inmiddels aan een voedingsallergie. We hebben 2 thuistesten gedaan op koemelk en beide positief. Zonder melk is het iets beter maar wel nog steeds aanvallen. Nu denkt ze aan haver of noten. Het is om te vertwijfelen.
  We gaan nu weer testen op andere voedingsmiddelen. Maar zeer waarschijnlijk ook naar een specialist op het gebied van allergieen. De huisarts denkt niet dat dit het is. De allergogoog afspraak krijgt ze dan ook niet. Ze zegt dat het tussen haar oren zit. Voor mijn dochter is dit ook heel zwaar. We doen al heel veel op eigen houtje. Maar ik ben zelf bang dat het allemaal te lang duurt. We wachten nog even de uitslagen af van de laatste bloedtesten en gaan dan naar een orthomoleculair specialist. Mijn vraag eigenlijk is. Zitten we op het juiste spoor. Histamine misschien? Of klopt dit niet met haar symptomen?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Kaisa, zoals je het omschrijft klinkt het als een voedselintolerantie. Als stress de oorzaak is, is dat ook een deel van de oplossing. Dus daarin heeft de dokter deels gelijk. Trauma en stress zijn essentieel om te behandelen. Dus dat zou ik als eerste adviseren. Door de stress zijn echter de lichamssystemen ontregeld geraakt. De klachten die zij ervaart lijken inderdaad op een voedselintolerantie of allergie. Als eerste adviseer ik jullie arts uit te leggen dat voedselintolerantie of allergie weldegelijk kan ontstaan door een periode van psychische stress. Dit wordt namelijk ook lichamelijke stress en ontregeld de bijnieren en daardoor de spijsvertering waardoor voeding niet goed wordt afgebroken, er te grote peptiden via de mogelijke lekke darm door de darmwand sijpelen, in het bloed komen, waardoor het immuunsysteem op reageert met een allergische symptomen. Dat kan IgE (allergie) of een andere Immnoglobuline zijn (voedselintolerantie). Laat een algemene IgE bloedtest doen. Is het geen allergie, zoek dan verder op voedselintoleranties. De stappen die er moeten worden genomen zijn: rust en ontspanning, psychische problemen verlagen en tegelijkertijd: spijsvertering herstellen, darmgezondheid verbeteren, voeding aanpassen, conditie opbouwen. Doe in ieder geval een uitgebreide voedingsintolerantie test. Of leer te werken met een Biotensor om voedingmiddelen te ‘meten’. (even googlen)

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Frederik, je hoeft geen reactie op sojamelk te hebben. Sojamelk is naar mijn idee voor niemand goed door de omega 3/6 verhouding. Er zit 1:50 omega 3/6 verhouding in, terwijl een gezonde verhouding 2:1 is. Dat is wachten op ontstekingen. Alleen gefermenteerde sojaproducten zijn goed voor de gezondheid, zoals tofu en tempeh, maar niet bij histamine intolerantie. Dus met drinken van sojamelk houdt je ontstekingen in stand en kun je bovendien oestrogeendominantie ontwikkelen, ook bij mannen. (Bij tofu en tempeh, verhoogt door de fermentatie omega-3 en verlaagt omega-6, maar nog steeds zijn de verhoudingen dan niet gunstig en kun je beter chiazaad gebruiken om calcium en de omega 3/6 aan te vullen)

 6. Bien zegt:

  Nu nog de goeie Belgische melkkoetjes vinden
  Mijn diëtiste wist me al te vertellen dat hoe rijper de kaas, des te minder tot geen lactose er meer in zit en ik deze dus veilig kan eten w at in mijn geval gelukkig klopt… Kan het zijn dat ik een allergie heb? Die nog niet gedetecteerd i, want laatst at ik bijv mijn ouders gebakken champignons en mama zei dat het gebakken was in plantaardige boter. Toch was ik die nacht doodziek, bleek dat er toch wei van koemelk in verwerkt zat…

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Bien, Het kan de plantaardige boter zijn geweest,of als je histamine intolerantie hebt, de champignons zelf. Als het de wei was, kun je dus ook nog A2 melk uitproberen, die heeft andere eiwitten, waardoor mogelijk geen klachten. Als het alleen om de lactose gaat kun je ook alleen rauwe melkproducten proberen, omdat deze nog lactase bevatten, wat de lactose verwerkt.

   Hartelijke groet, Lisa

 7. Mirella zegt:

  Hallo Lisa, met veel interesse ben ik je stuk aan het lezen en wat een specialistische antwoorden geef je! Daarom stel ik ook maar een vraag in de hoop dat je hier ook tips of antwoorden op hebt.
  Al jaren heb ik last van slijmvorming die hardnekkig moeten worden weg gekucht. (Ter hoogte van het kuiltje tussen de sleutelbeen in). Lastig praten soms, maar dat geroggel is ook niet heel charmant.
  Sinds twee jaar heb ik een soort van hoestaanvallen als ik wat heb gegeten. Vervelende hoestprikkel die je echt dwingt om te hoesten. Na ongeveer 20 minuten wordt het minder. Het lijkt alsof lactose producten het versterkt, ook andere voedselproducten activeren het en soms heb ik nergens last van.
  Gisteren, na het eten van oude kaasblokjes, was het weer raak en na googelen zag ik dat het symptomen van histamine intolerantie zijn. Eerder zat ik aan pollen te denken, omdat het erger is in de zomer.
  Als ik dit zo uitleg, heb jij dan een vermoeden of het inderdaad met een intolerantie of allergie te maken kan hebben?
  Heel erg bedankt voor het meedenken!
  Groetjes van Mirella

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Mirella, Zoals ik dit zo lees, klinkt het inderdaad als een histaminereactie. Er kan dus een allergie of een intolerantie voor een of meerdere voedingsmiddelen zijn waardoor er histamine zorgt voor slijmvorming en mogelijk ook zwelling in de keel. Het is dan belangrijk om deze producten uit het dieet te verwijderen en daarnaast 2 weken histamine arm te eten om te kijken of er histamine intolerantie is of dat het een allergie is voor een specifiek product. Ik zou je ook aanraden sowieso naar de huisarts te gaan voor een allergietest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.