Krijg je door het drinken van melk of gebruik van zuivel klachten? Dan denk je in eerste instantie aan lactose intolerantie of caseine allergie. Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Je kunt ook reageren op het aminozuur histidine in melk en dan specifiek A1 melk. Dit is de melk, en alle zuivel die hiervan gemaakt wordt, die in Nederland wordt gebruikt in supermarkten maar ook bij veel boeren. Daarnaast kun je last hebben van deze melk doordat je er suf van wordt en niet goed kunt nadenken.
Als melk niet lekker valt, lees dan verder!
Want wist je dat er naast A1 melk ook A2 melk is? Deze A2 melk en dus alle zuivel die hiervan gemaakt wordt, is melk die ook voor mensen met darm- en histamine klachten goed te verteren is. Dit is melk van koeien die niet zo ver doorgefokt zijn en nog de goeie set genen hebben die meer A2 melk produceren.
Onder andere de Friese en Holsteiner koeien, zeg maar waar in Nederland bijna alle melkproducten van worden gemaakt is, geven A1 melk. Jersey, Guernsey, Normande en Bruine koeien (bijvoorbeeld in Frankrijk en Italie), maar ook de echte Afrikaanse en Indiase koeien, geven A2 melk. Dus eigenlijk is alles goed behalve de Hollandse koe die zo lekker veel melk geeft……
We zijn, als ons zuinige Hollanders die vooral rijk willen worden, weer eens voor kwantiteit gegaan in plaats van kwaliteit, ten koste van de gezondheid, what’s new..
Type A1 en A2 melk hebben bijna dezelfde aminozuursamenstelling. Ze verschillen echter op 1 specifieke plek. De een heeft daar het aminozuur histidine zitten en de ander proline.
In A1 melk, de melk die door mensen met een zwakke darmflora en lekke darm moeilijk verdragen breekt een stof af, die we liever niet afgebroken willen hebben. Caseine zijn melkeiwitten en deze worden in A1 melk verder afgebroken dan in A2 melk.
Waardoor krijg je klachten?
Je alvleesklier maakt enzymen aan voor de spijsvertering, een van deze enzymen is elastase. Dit enzym kan de bèta caseïne A1 splitsen op de histidine plek. (A2 heeft geen histidine en wordt zodoende ook niet gesplitst)
Bij de splitsing wordt de peptide BCM-7 (beta casomorfine-7)van histidine afgehaald. En dit is precies wat we niet willen. Die BCM-7 moet vast blijven zitten aan de peptide. Want als het losgekoppeld is kan het door een lekke darm passeren en komt het in de bloedcirculatie terecht. BCM-7 is een zeer sterke opioïde en oxidant en kan veel verschillende klachten veroorzaken.
Opioïden zijn sufmakende en verslavende stoffen, net als opioïde drugs. Je kunt je dus suf voelen na het gebruik van A1 zuivel. Tegelijkertijd kun je verslaafd raken aan dit fijne suffe gevoel, het kalmeert je. Dit is waarom sommige mensen een liter melk per dag drinken en zich suf voelen, een wattig hoofd hebben.
Bij A2 melk gebeurt dit niet. Daarom wordt deze melk vaak wel goed verdragen, ook bij een lekke darm.
Histamine
Zoals eerder vermeld bevat A1 melk histidine en A2 melk proline. Histidine is een aminozuur wat in het lichaam omgezet wordt naar histamine. Als je histamine intolerantie hebt, kun je dus problemen hebben met deze melk. Je kunt dit merken doordat je na het gebruik van zuivel van A1 melk, meer slijmvorming hebt. Dit is een histamine reactie.
Heb je histamine- en darmklachten en wil je graag zuivel gebruiken, zonder suf te worden, probeer dan eens Jerseymelk of Franse/Italiaanse kaas met keurmerk. Het keurmerk is geen garantie dat de kaas van A2 melk is gemaakt, maar in Frankrijk en Italië worden de meeste kazen wel van melk van het koeienras Normande, Race Brun en Montbéliarde gemaakt, dit zijn allemaal A2 koeienrassen.
Verstrooidheidsfoutje in paragraaf Histamine: “ Histidine is een eiwit..” terwijl het op anderen plaatsen er wel juist staat, nml een aminozuur
Klopt, dank je wel! Zal ik aanpassen.
Dank je voor de heldere uitleg, heb ik nooit geweten over A1 of A2 melksoort.
Toevallig ging ik wel vaak bij de Jerseyboer rauwe melk halen ,maar door slecht weer en dan op de fiets is het er wat bij ingeschoten, maar ga het wel weer doen, maakt het dan nog uit of het rauwe melk is?
Beste Thea, rauwe melk is altijd beter voor je lichaam omdat daar alle enzymen nog inzitten en het meer voedingsstoffen bevat. De spijsverteringsproblemen van zuivel zijn begonnen toen men pasteuriseren begon. Dus als je in de mogelijkheid bent om aan rauwe melk te komen, dan is dat wel de voorkeur.
Hoe zit het met histamine en vegan melk zoals sojamelk of havermelk?
Plantaaridge ‘melk’vervangers zijn laag in histamine en kun je in principe drinken. Alleen soja zou ik niet gebruiken in verband met de hormoonverstorende werking.
Heb Jerseymelk geprobeerd. Na 1 beker de rest door de gootsteen gespoeld. Toch histamine intolerantiesymptomen.
Beste Els, dan heb je waarschijnlijk last van de lactose, niet zozeer de caseine/eiwitten.
Dan zal ik eens lactosevrije melk proberen, kijken wat daarvan het effect is.
Maar ik heb histamine intolerantie, ik kan bijna niets meer eten, fruit, veel groenten, voedsel uit blik, verpakt broodbeleg, kaas en ga zo maar door.