Home » Wat is zonuline?

Wat is zonuline?

Wat is zonuline?

Heb je histamine klachten door het eten van voedingsmiddelen die histamine vrijmaken of histamine bevatten, dan is de kans groot dat je een lekke darm hebt. Niet iedereen met histamine klachten heeft een lekke darm, maar het komt wel veel voor, zoveel zelfs dat het laboratorium waar ik mee samenwerk een Stresspakket heeft samengesteld voor ontlastingsonderzoek, hierin wordt de darmflora en spijsvertering onderzocht, maar ook de zonuline en histamine. 

Een verhoogd zonuline gehalte geeft aan of er sprake is van een lekke darm.Een lekke darm kan veel klachten en aandoeningen veroorzaken, ik zie dan vaak ook dat mensen naast de histamine klachten ook last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijn, migraine en concentratieproblemen.

Zonuline is een enzym dat in de epitheelcellen in de darmwand wordt vrijgelaten. De darmwand is bekleed met microscopisch kleine flubbertjes, ook wel vingertjes genoemd, dit zijn de villi. Tussen de villi in zijn de tight junctions, zonuline verhoogt de doorlaatbaarheid van de deze tight junctions, zo kunnen er meer stoffen de darmwand passeren.

Dit kunnen moleculen zijn die het lichaam nodig heeft, maar het kunnen ook schadelijke stoffen zijn die het lichaam niet wil, zoals bijvoorbeeld bacterien. Als je in de darmen een grote hoeveelheid histamine vrijlating uit mestcellen hebt, veranderd de morfologie in de darm. De darmwand wordt mechanisch beschadigd. Hierdoor wordt zonuline getriggerd. Dus je hebt nu een dubbel probleem, je weefsels worden door de histamine beschadigd en er worden ook andere factoren uitgescheiden waardoor er meer zonuline vrijkomt en de tight junctions verder open gaan staan. 

Zo ontstaat een lekke darm. Door de hoeveelheid zonuline te meten weten we of, en in welke mate de darm doorlaatbaar is.

Vraag een consult aan om zonuline te laten onderzoeken. Hier vind je meer informatie over onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.