Home » Oestrogeendominantie en histamine

Oestrogeendominantie en histamine

Er zijn steeds meer vrouwen met histamine intolerantie, veel vrouwen weten niet eens dat ze het hebben. Hoe komt het nou dat vrouwen meer HIT (histamine intolerantie) hebben dan mannen? Dit heeft te maken met je hormoonhuishouding. Als je oestrogeendominantie hebt, de balans tussen progesteron en oestrogeen is verstoord, en je hebt een teveel aan oestrogeen in je lichaam, wordt er meer histamine in je lichaam vrijgelaten door je mestcellen.

-Oestrogeen verhoogt histamine-

Oestrogeen stimuleert de mestcellen om meer histamine te maken en vermindert de afgifte van het DAO enzym, wat histamine afbreekt. Tegelijkertijd stimuleert de histamine de eierstokken om meer oestrogeen aan te maken. Een vicieuze cirkel dus!

oestrogeen → histamine → oestrogeen → histamine

Bij veel vrouwen met symptomen van oestrogeendominantie zoals PMS, pijn bij de menstruatie, zware menstruaties verminderen deze klachten als ze stappen nemen de histamine in hun lichaam verminderen.

Wat is histamine intolerantie?

Je kunt histamine zien als het eiwit wat het immuunsysteem signalen geeft als er vreemde stoffen het lichaam binnen komen. De lichamelijke reactie is dan bijvoorbeeld een allergische reactie als zwellingen, jeuk en vermoeidheid. Maar histamine doet nog veel meer, het reguleert ook het maagzuur, stimuleert de hersenen en speelt een sleutelrol in ovulatie en de vrouwelijke voortplanting.

Histamine zorgt ook voor een boost in je libido, hierdoor verhoogt de oestrogeen je libido en dit is ook waarom antihistamines het verlagen.

Normaal gesproken reguleert je lichaam histamine, het wordt aangemaakt en afgebroken door de enzymen histamine N-methyltransferase (HNMT) en diamine oxidase (DAO). Er is dan een balans in hoeveel histamine erin gaat en hoeveel er uit gaat.

Hoera zwanger!

Wist je dat de placenta grote hoeveelheden DAO aanmaakt? Veel vrouwen met HIT en voedingsintoleranties hebben tijdens de zwangerschap veel minder of geen last van de HIT klachten.

Een intolerantie voor histamine uit voeding ontstaat als er er geen balans is in de aanmaak en afbraak van histamine. Er is dan in feite geen intolerantie maar een teveel aan histamine in het lichaam.

Oorzaken van teveel histamine in je lichaam

 • Voedingsintoleranties zoals gluten, caseine (zuivel) omdat deze histamine vrijlating stimuleren. Dit is een van de redenen waarom zuivel zoveel menstruatie problemen veroorzaakt)
 • Teveel voeding eten met veel histamine. Bijvoorbeeld een lekker rood wijntje, met een lekker stukje oude kaas en dan zo’n gedroogde worst erbij, en vooruit wat gefermenteerd zuur…Een grote histamine bom!
 • Een slechte darmflora, sommige bacterien in je darmen produceren histamine.
 • Oestrogeendominantie omdat oestrogeen histamine produceert.
 • Een genetische variant van de histamine afbrekende enzymen HNMT en DAO.
 • SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) want dit vermindert de DAO activiteit.
 • Vitamine B6 tekort want vitamine B6 is een essentiele cofactor van DAO.

Oorzaken van te weinig afbraak van histamine

 • Oestrogeendominantie omdat het de afgifte van DAO ontregelt.
 • Progesterontekort, je hebt progesteron nodig om DAO te reguleren. Zo heb je in vlak na de ovulatie veel progesteron en zul je minder histamineklachten hebben omdat er meer DAO wordt afgegeven.
 • De anticonceptie pil, omdat dit een teveel aan oestrogeen veroorzaakt en een tekort aan progesteron.

Met het e-boek Oestrogeendominantie leer je alles over teveel oestrogeen, progesterontekort en hoe je dit weer in balans kunt brengen. Oestrogeendominantie verhelpen is een belangrijke factor bij het oplossen van MCAS en histamine intolerantie. Ook als je al in de overgang of in de menopauze bent.

Voor mannen is dit ook belangrijk omdat bij hen door oestrogeendominantie het testosterongehalte te laag kan worden waardoor er ook veel klachten kunnen ontstaan. Het e-boek is geschreven voor vrouwen maar de oplossingen zijn voor zowel mannen als vrouwen. Klik op de foto voor meer informatie over het e-boek.

Zelf aan de slag? Bestel het e-boek hier.

Herstellen

Vermijd voeding met veel histamine

Dit is de makkelijkste en snelste manier om je beter te voelen, maar op de lange termijn is dit ook het moeilijkst omdat je het voor altijd vol zou moeten houden en de lange lijst van beperkingen zouden je wel eens op kunnen breken. Ik beveel het in de startfase zeker aan, maar aanvullende stappen zijn zeker aan te raden

De grootste bronnen van histamine in voeding

 • Rode wijn en champagne
 • Oude kaas en gefermenteerde kaas (brie, camembert)
 • Gedroogd en gerookt vlees en vis
 • Bouillon van botten en visbouillon( hoe langer getrokken hoe hoger de histamine)
 • Azijn en gefermenteerde voeding zoals zuurkool
 • Chocola

Verbeter je darmgezondheid

Werk aan de balans van je darmflora, dat betekent slechte bacterien eruit en goede erin. Een teveel aan goede bacterien die zich gaan ophopen kan ook aangepakt worden. (SIBO)

Kijk of je een vitamine B6 tekort hebt

Signalen van een vitamine B6 tekort zijn:

 • aandoeningen aan het zenuwstelsel
 • vermoeidheid
 • verwardheid
 • ontsteking van de huid of tong (acne)
 • pms

Als je je bloed laat prikken en je B6 gehalte is verhoogd zonder dat je een B6 supplement slikt, kan het zijn dat B6 niet goed gebruikt kan worden. Dan kun je op cellulair niveau toch een tekort hebben. Ook als je wel een B6 supplement gebruikt in de P-5-P vorm kan een verhoging betekenen dat je B6 niet goed kan verwerken. Gebruik nooit B6 in pyridoxine vorm, deze kan gaan stapelen en dit is gevaarlijk.


Vitamine B6 verbetert de regulatie van DAO, dit is een van de redenen waarom vitamine B6 zo goed helpt bij PMS klachten.

B6 verhoogt ook de kalmerende neurotransmitter GABA waardoor glutamaat verlaagt, dit verlaagt ook de histamine gevoeligheid

Goede bronnen van vitamine B6 zijn: banaan, vlees, kip, peulvruchten, eieren en aardappelen. Eén banaan levert een kwart van je dagelijkse behoefte aan vitamine B6.

Vermijd voeding die voedingsintoleranties vergroten

Zoals gluten en A1 caseine (zuivel), deze triggeren de vrijmaking van histamine uit mestcellen.

Verlaag het oestrogeengehalte

Oestrogeendominantie zorgt voor een verhoogde histamine aanmaak.

Verhoog progesteron

Je zou kunnen overwegen om natuurlijke progesteron te gebruiken. Hierdoor wordt het DAO enzym beter gereguleerd. Normaal wordt dit alleen in de overgang voorgeschreven, en ik zou het als laatste redmiddel zien. Alleen als je al het andere al hebt geprobeerd kun je je progesteron verhogen met een progesteroncreme. Neem geen kunstmatige progesteron omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam zelf nog minder progesteron aan gaat maken en het uiteindelijk zorgt voor een afhankelijkheid van het product en je problemen alleen maar groter zullen zijn als je er mee stopt. Mijn advies is dan ook altijd: Oestrogeen verlagen, dan wordt de balans beter.
Heb je vragen over deze tekst of wil je aanvullend advies? Herken je de klachten en wil je weten welke stappen je nu moet nemen? Neem dan gerust contact op met mij.

Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.

7 reacties

 1. Pingback: Vitamine B6
 2. Marianne Hoogenboom zegt:

  Hallo, ik ben zeventig en ik slik al een paar jaar Arkasan Hop capsules voor overgangsklachten als slapeloosheid. Nu krijg ik de laatste tijd meer rosavceaplekken in mijn gezicht. Kan dat een gevolg zijn van die capsules die het oestrogeen gehalte in je lichaam verhogen?

  • Lisa Goudzwaard zegt:

   Beste Marianne, nee ik denk het niet. Rosacea ontstaat door tekort aan oestrogeen, dus dan zou er nu nog steeds een te laag oestrogeen zijn, wat natuurlijk niet vreemd is in de menopauze. Ik denk dat er eerder sprake is van een trigger als zonlicht of haarlak. Daarnaast zijn hitte, stress, gekruid eten en alcohol ook triggers. Het is goed om het oestrogeengehalte te laten meten. Als het nog heel laag en er daardoor meer laag oestrogeenklachten zijn zou je fenegriekkiemen kunnen gebruiken bij de maaltijden. Sterkte, en hartelijke groet, Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.