Een overzicht van voedingsmiddelen die diamine oxidase bevatten, mestcellen stabiliseren of quercetine bevatten.
Product | Werking |
Bonen | Bonen bevatten in lichte mate diamine oxidase |
Brandnetel | Antihistamine (op de H1 receptor), stabiliseert mestcellen |
Doperwten/Doperwt kiemen* | Bevat diamine oxidase |
Dragon | Stabiliseert mestcellen |
Gember | Antagonist voor H2 receptor, stabiliseert mestcellen |
Granaatappel | Stabiliseert mestcellen |
Groene bonen | Bevat in lichte mate diamine oxidase |
Kikkererwtenkiemen | Bevat diamine oxidase |
Kurkuma | Verminderd mestcel activatie, ontstekingsremmend en antioxidant |
Laos (vers) | Stabiliseert mestcellen en voorkomt anafylactische shock |
Lotuswortel | Verminderd histamine vrijlating met 70% |
Kappertjes (ingelegd in zout, geen azijn) | Antihistamine, ontstekingsremmend, schimmeldodend, antiviraal |
Linzenkiemen* | Bevat diamine oxidase |
Knoflook | Vermindert de vrijlating van histamine uit de mestcellen |
Mangosteen | Antihistamine (H1 receptor), verminderd mestcel degranulatie |
Moringa(thee) | Verminderd de vrijlating van histamine met 72% waarmee de werking net zo effectief is als Ketitofen. |
Mungbonenkiemen (taugé) | Beschermt tegen mestcel degranulatie en histamine vrijlating door hoge flavonoiden gehalte |
Munt | Vermindert vrijlating van histamine uit mestcellen, H2 receptor antagonist |
Nigella Sativa, zaad en olie | Antihistamine, antioxidant |
Perzik | Verlaagd mestcellen bij allergische ontsteking |
Olijven | Verhoogt sterk de werking van diamine oxidase(DAO) |
Tulsi (heilige basilicum) | Stabiliseert mestcellen |
Tijm | Stabiliseert mestcellen |
Waterkers |
* doperwtenkiemen en linzen kiemen bevatten 5x zoveel DAO als ze in het donker worden gekweekt. Na 10 dagen wordt de DAO in de plant afgebroken. Consumeer de kiemen dus voor deze tijd.
Voeding met quercetine:
Appels >appels verminderen de vrijlating van histamine uit mestcellen
Artisjokken
Asperges
Blauwe bessen
Bleekselderij
Boerenkool
Bramen
Broccoli
Kamille >verminderd vrijlating van histamine uit mestcellen
Kersen
Kool
Rode uien
Tijm
Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op maandagochtend tussen 10 en 11 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@voedingsadviesrotterdam.nl
15 juni start de inschrijving voor het Histamine Darmherstel Plan.
Schrijf je in op de nieuwsbrief om een herinnering te krijgen voor inschrijving.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.
Ik besteed veel tijd aan het schrijven van blogartikelen, dit doe ik graag, ik wil dat je goed geinformeerd wordt, ik zou niets liever doen dan voor jou schrijven. Ik verdien hier niets aan, helaas moet ik dan ook steeds meer tijd besteden aan ander (betaald) werk en daardoor kan ik minder schrijven. Wil je mij ondersteunen? Dan kan dat al vanaf eenmalig €1,00 of meer. Gewoon als teken van waardering, of omdat je meer wilt lezen van mijn hand. Jouw donatie besteed ik uiteraard aan tijd om goeie blogs te schrijven. Alvast, heel erg bedankt!
, Lisa
[doneren_met_mollie]
Hallo Lisa,
Ik slik voor mijn (nogal rimpelige) huid collageen.
Maar zit daar niet erg veel histamine in?
Ik heb hooikoorts ben allergisch voor bijna alles wat bloeit, heb een huisstofmijtallergie, hondenallergie, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik probeer zoveel mogelijk biogene amine en histamine te mijden.
Met vriendelijke groet,
Annemiek Bekking
Beste Annemiek, in collageen zit glutaminezuur wat in het lichaam omgezet wordt tot glutamaat, dit is een prikkelende neurotransmitter. Veel mensen met histamine intolerantie hebben ook problemen met glutamaat omdat deze histamine verhoogt. Als je niet tegen collageen kunt, komt dus doordat je dan ook moeite hebt om glutamaat om te zetten in de kalmerende neurotransmitter GABA, hierdoor ontstaat een verhoogd glutamaat gehalte en daardoor een verhoogd histamine gehalte.
ik heb ergens gelezen dat het enzym DAO bij koken ( voedselbereiding) afgebroken wordt. Als dat klopt moet je dat bij je voedselbereiding meenemen.
Beste Harrie,
Goed dat je dat opmerkt. De enige voedingsmiddelen met DAO zijn doperwten en kikkererwtenkiemen. Die gebruik je over het algemeen rauw,dus dan heb je daar geen last van.
Je schrijft dat olijven de werking van DAO versterken. Geldt dat óók voor olijfolie en zo ja voor koud- én warmgeperste? En nlijft die werking overeind wanneer de olijven(olie) verhit wordt? Ik bak bijna standaard in olijfolie en bak oom olijfen mee in roerbakschotels.
Het beste is om alleen koudgeperste olijfolie te gebruiken en het liefst ook koud. Als de olijfolie wordt verwarmd kan dit nog steeds goed werken, mits het niet te heet wordt en onder het verbrandingspunt blijft, hoe warmer de olie hoe minder de werking wordt. Dus niet wokken of frituren maar zachtjes bakken/smoren. En liefst altijd extra vierge gebruiken vanwege de puurheid en de werkzame stoffen.
Het valt me op dat een behoorlijk deel van de voedingsmiddelen (oa gember, munt, tijm, bleekselderij, olijven, tauge, kurkuma) die je als antihistamine werkend betitelt, op meerdere websites worden betiteld als hetzij histamine bevattend hetzij de werking van DAO verminderend. Lijkt me een beetje vreemd, het kan toch niet béide zijn?
Beste Ilse,
Er zijn verschillende stoffen in voeding. Ik heb bij de lijst puur gekeken naar histamine. Tijm bijvoorbeeld kan mestcellen activeren als je gevoelig bent voor benzoaat. En gember als je gevoelig bent voor salicylaat of als je door gember ineens sneller gaat ontgiften. Zo werkt dit ook met de andere producten. Kijk je sec naar histamine dan klopt de lijst, kijk je naar alle mogelijke factoren en oorzaken van mestcel activatie waardoor histamine vrijgelaten wordt dan is de lijst veel stricter. Ik vind het belangrijk dat je voor jezelf met behulp van deze website leert op welke stoffen je reageert. Het kan zo zijn dat je gevoelig bent voor sulfiet of benzoaat, maar niet perse histamine. dus ik maak een scheiding in het totaaloverzicht zodat je minder beperkt wordt en je sneller tot herstel komt.
Ik heb eczeem , welke soort yoghurt bevat geen of weinig histamine?
Groetjes marion
Beste Marion,
Alle yoghurt bevat histamine omdat je yoghurt niet kunt maken zonder het te fermenteren. Wel kun je zelf yoghurt maken met probiotica capsules die je ook voor jezelf gebruikt. Zoals L.Rhamnosus of L.Plantarum. Het is geen garantie dat je deze dan goed tolereert, maar deze yoghurt geeft doorgaans wel minder reacties.
Hallo Lisa,
Vraag over de Moringa. Je zegt dat dit de histamine vrijlating met 72% verlaagd.
Nu heb ik moringa tabletten maar heeft dat nut als je ze pas na het eten inneemt?
Of is het beter ze in te nemen voor of tijdens het eten?
Hoor graag van je
Met vriendelijke groet ,
Peter
Goeie vraag Peter! In het onderzoek werd zaadextract gegeven voorafgaand aan het toedienen van histamine. Dus volgens het onderzoek is werkt het goed om het voor het eten in te nemen. Sommige mensen kiezen ervoor om Moringa over de dag verspreid in te nemen om een constante bloedspiegel van de werkzame stoffen te behouden. Dit kan vooral van belang zijn als je meerdere keren per dag last hebt van klachten. Iedereen reageert anders op supplementen. Het kan zijn dat je merkt dat je je beter voelt als je Moringa op een bepaald moment van de dag inneemt.
P.s en hoeveel moet je dan innemen van die tabletten ? 1 tablet is 2,5 gram moringa ik heb de tabletten van moringa finest
Ik denk dat 4 tabletten een goede dosering is.